spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTHaos în școli în prima zi de grevă a profesorilor (video)

Haos în școli în prima zi de grevă a profesorilor (video)

Mii de cadre didactice din județul Botoșani au intrat astăzi în grevă generală pe termen nelimitat. În acest context desfășurarea Evaluării Naționale la clasa a VI-a este amenințată, iar Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) menționează că se așteaptă decizii oficiale în acest sens.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Luni, la Botoşani, 2.729 de profesori au fost în grevă. La nivel naţional peste 150.000 de mii de profesori și 70.000 de angajați din rândurile personalului auxiliar au participat la protest.

„Prima zi de grevă generală s-a derulat în școlile din județul Botoșani așa cum era anunțat. Au avut loc și câteva modificări în sensul în care unii au mai renunțat, iar alții s-au alăturat grevei. Procentul este în jur de 60% la nivelul județului. Având în vedere că astăzi nu s-a întâmplat nimic nou în situația noastră cu guvernul, practic noi ne continuăm greva așa cum s-a hotărât.

Nu putem ști dacă numărul celor care protestează se schimbă. Asupra oamenilor se fac diverse presiuni din partea conducerilor de școli. Nu știu dacă sunt cerute de undeva mai sus, dar unii directori chiar cred că au un exces de zel, se cred patronii școlilor și nu directorii școlilor. Chiar fac presiuni asupra oamenilor pentru a se retrage din grevă. Deocamdată aderarea la grevă este destul de bună, să spunem așa, la nivelul județului”, a declarat Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ.

„Şcolile sunt deschise”

Sindicaliştii recomandă părinţilor să nu trimită copiii la şcoală în unităţile unde toţi dascălii sunt în grevă. Acolo unde există profesori care nu participă la protest orele se ţin în continuare. De asemenea, în unele şcoli orarul copiilor a fost refăcut în aşa fel încât aceştia să nu aibă ferestre prea mari între ore.

Potrivit șefului IȘJ, Bogdan Suruciuc, elevii sunt informați despre protest şi orar prin intermediul grupurilor de comunicare ale școlilor. Acesta precizează că nicio unitate de învățământ nu are 100% participare la grevă. De asemenea, directorii nu au voie să facă grevă din cauza responsabilităților de manageri.

„Se anunță pe grupurile de comunicare ale fiecărei unități de învățământ, se anunță părinții și elevii despre greva care are loc la școală, câte cadre didactice sunt implicate, procent și atât. În rest, școlile sunt deschise, elevii dacă vin la școală sunt primiți și supravegheați de către cei care nu fac grevă sau ce mai e pe acolo. Ceea ce este clar este că nicio unitate de învățământ nu are 100% grevă, pentru că directorii, prin natura funcției nu au voie să facă grevă. Ei sunt manageri de unitate și nu au voie”, a declarat Bogdan Suruciuc.

„În acest moment este o grevă generală, care presupune suspendarea contractului de muncă”

Inspectorul școlar general a avut o videoconferință cu directorii școlilor din județ în care s-a discutat despre păstrarea accesului elevilor la unitățile de învățământ. Referitor la demersul profesorilor, șeful IȘJ subliniază că fiecare persoană are dreptul la propria opțiune și că, odată ce se ia o decizie, trebuie să se acționeze în consecință.

„Noi suntem cei care gestionăm situația și încercăm să asigurăm condițiile optime. Sunt niște interpretări legislative. Odată cu participarea la greva generală se suspendă contractul de muncă. De aici au apărut toate aceste supoziții că întreruperea contractului de muncă ar afecta gradația, ar afecta toate acestea. Deocamdată, ceea ce avem în acest moment este o grevă generală, care presupune suspendarea contractului de muncă. Eu am avut o videoconferință de două ore cu directorii, vineri, și am luat fiecare școală în parte pentru a discuta, pentru a nu opri accesul elevilor în unitățile de învățământ, pentru a nu exista aceste schimburi de replici între colegi care participă la grevă și colegi care nu participă. Este opțiunea fiecăruia. Numai că în momentul în care ai luat o decizie, ți-o asumi și mergi cu ea”, a explicat șeful IȘJ.

Evaluarea Națională pusă în pericol

Bogdan Suruciuc a mai spus că se caută soluţii având în vedere că se apropie Evaluarea Națională, inspecțiile pentru titularizare și inspecțiile la clasă.

„Dimineață am avut o videoconferință cu Ministerul pentru a discuta din nou situația creată și să asigurăm siguranța elevilor în unitățile de învățământ și stăm și noi cu ochii pe canalele de știri să vedem ce se mai întâmplă. Nu avem nimic oficial, așteptăm”, a mai precizat Bogdan Suruciuc.

Grevă la nivel naţional

Sindicatele din educație au declanșat luni o grevă generală în școli la nivel naţional, după ce la negocierile de duminică cu Guvernul nu s-a ajuns la nicio înțelegere. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale.

Principalele revendicări ale cadrelor didactice sunt majorarea salariilor din învățământ, plata orelor suplimentare, decontarea cheltuielilor legate de navetă sau instalare, investiții în infrastructura școlară, suplimentarea dotărilor și echipamentelor, renunțarea la aplicația EduSal.

Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Ofertă lansată de Ministerul Educaţiei

Ministerul Educației a anunțat luni că, în urma discuțiilor de duminică de la guvern, împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Investițiilor au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.

Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior. De asemenea a fost propusă acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți şi acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” și Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au reacționat, însă, la aceste propuneri spunând că resping „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”.

„Propunerea este cea care a fost prezentată de federație, deci noi nu putem accepta propunerea aceea. Nu suntem de acord cu introducerea unui ajutor social în invățământ, practic ar însemna că profesorul debutant devine un asistat social care primește vouchere. Mi se pare jenant de acum. Nu putem accepta așa ceva”, a spus Liviu Axinte.

Potrivit sindicaliştilor greva din educație continuă și marți, iar procentul celor care participă este covârșitor, spune liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Ministrul Muncii aşteaptă răspuns

Deşi sindicatele au transmis că resping oferta Guvernului, ministrul Muncii, botoşăneanul Marius Budăi, spune că așteaptă un răspuns și că Guvernul este „deschis la dialog oricând”, deși nu a mai chemat sindicatele la discuții.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a susținut, luni, la Palatul Victoria că așteaptă un răspuns din partea sindicatelor după întâlnirea de duminică, deși liderii sindicali din educație au anunțat deja că nu acceptă propunerile Guvernului. „Răspunsul este oricând, începând din clipa asta, oricând, acum și imediat, mâine, poimâine, oricând”, a răspuns Budăi, întrebat când vor avea loc noi discuții cu sindicatele din educație.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...