Problemele financiare ale primăriilor din judeţ se agravează. În cea mai dificilă situaţie se află Primăria Dimăcheni. „Luni, angajaţii primăriei ar trebui să-şi ia salariul pentru octombrie, dar până ieri nu am reuşit să strângem decât jumătate din suma necesară, aproximativ 45.000 de lei. Momentan nu ştim ce o să facem, sperăm să mai strângem de la contribuabili”, a spus contabila Primăriei Dimăcheni.
Instituţia a ajuns în această situaţie după ce salariile angajaţilor au fost majorate de la 1 iulie, deşi bugetul nu permitea acest lucru. „În septembrie am luat bani de la investiţii pentru a putea plăti salariile angajaţilor. Ne-a dat Guvernul 500.000 lei să facem fântâni de mare adâncime ca urmare a secetei de anul trecut, iar de acolo am fost nevoiţi să luăm 50.000 lei. Angajaţii primăriei au ameninţat cu greva, era să punem lacătul pe uşă”, spunea în urmă cu două luni contabila.
În cadrul instituţiei, salariul mediu este de aproximativ 6.000 lei pentru cei 14 angajaţi, asta deşi comuna nu are decât 1.500 de locuitori, cei mai mulţi fiind pensionari.
Mai mult, la mijlocul lunii octombrie microbuzul care transporta copii din Mateieni şi Recea la şcoala din Dimăcheni a rămas fără motorină. Copiii au mers către instituţia de învăţământ timp de două săptămâni cu căruţa unui localnic şi cu maşina unui angajat al primăriei, iar în cele din urmă, un localnic a donat bani pentru plata carburantului.
Probleme şi la Ştiubieni
Cu o situaţie similară se confruntă şi Primăria Ştiubieni, acolo unde angajaţii sunt în pericol să nu-şi primească leafa de sărbători. „Noi am avut probleme pe ultimele trei luni ale anului. Conform bugetului de la începutul anului, banii nu ne ajungeam decât până în septembrie. De atunci am mai trimis somaţii oamenilor, s-au mai speriat, au mai achitat de bună voie. Dar luna viitoare nu ştim dacă vom avea bani”, a spus contabilul primăriei.
Potrivit acestuia, salariul mediu în cadrul primăriei este de aproximativ 3.000 de lei, pentru cei 21 de angajaţi fiind nevoie de 65.000 lei. „ Am discutat cu primarul şi mai avem o lună la dispoziţie să găsim o soluţie. Chiar nu ştim ce va urma” a mai spus acesta.
CASETA:
Edili nemulţumiţi de salariile mărite peste buget
Primarii care au majorat salariile doar în funcţie de buget nu sunt însă de acord ca unele instituţii cu probleme să primească fonduri de la Guvern, prin rectificări, pentru a asigura salariile angajaţilor. Unul dintre edilii care a ridicat această problemă este primarul din Răchiţi. „Eu nu înţeleg de ce o primărie, cum este cea de la Dimăcheni, a ajuns în situaţia de a nu mai avea bani, când legea salarizării unitare prevede clar faptul ca măririle să se facă în limita bugetului. Pe ce bază au mărit salariul?”, a declarat Florin Bulgaru.
Acesta consideră că primarii care au majorat salariile fără o bază au încălcat legislaţia şi a mai afirmat că o echilibrare de la bugetul statului ar încuraja astfel încălcarea legii.