spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTEducaţia întră în pauză de grevă

Educaţia întră în pauză de grevă

Peste 100.000 de profesori din țară amenință că intră de luni în grevă generală, primul protest de acest fel după 18 ani de „pace sindicală”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Și în județul Botoșani se pregătește cel mai amplu protest din ultimele aproape două decenii, mii de profesori anunțând că vor suspenda cursurile săptămâna viitoare. Președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ, Liviu Axinte, spune că unele școli și grădinițe își vor suspenda activitatea complet. Începând de luni, până când revendicările vor fi puse în aplicare de Guvern.

„Știu că sunt școli care vor sista activitatea integral și sunt școli unde o parte vor face grevă și o parte nu vor face. Chiar și unii care spuneau că nu intră în grevă acum se alătură grevei. Sunt și școli, și licee, și grădinițe unde se va întâmpla asta. Din totalul de 4.000 de angajați care sunt membri sindicali la noi, peste 2700 sunt cu semnătură pentru grevă”, a reiterat profesorul Liviu Axinte.

„Nu avem nicio miză politică”

Sindicalistul susține că suprapunerea grevei din învățământ și rocada premierilor este doar o coincidență. El a precizat că, inițial, acțiunile de protest erau programate spre finalul anului școlar, când se susțin examenele naționale, pentru a spori presiunea asupra guvernanților.

„Eu cred că se va găsi suficientă înțelepciune din partea celor de la guvernare astfel încât să se găsească luni sau cel târziu marți soluții. Sperăm ca până luni să găsim două-trei alternative care să ducă la stingerea conflictului, pentru că până acum nu am fost ascultați deloc. Noi când am stabilit calendarul, am stabilit acum vreo două luni, nici nu ne-am gândit la rotativa guvernamentală. Am căzut de acord la nivel național, cu federațiile, asupra unui calendar comun.

Nu ne-am gândit niciun moment că acum se va face rotativa, e o coincidență. Rotativa se putea face și săptămâna trecută sau se putea amâna o lună. S-ar putea ca rotativa asta, la ce negocieri sunt, să se facă în iulie, nu știm dacă va fi acum. Cele două partide oricum sunt la guvernare împreună și trebuie să își asume responsabilitatea legată de învățământ. Nu avem nicio miză politică. Într-un fel existând pericolul acesta, al examenelor de final de an, poate ne vor lua și pe noi în considerare”, a detaliat Liviu Axinte.

„Sper ca această grevă să fie sistată în două-trei zile”

Liderul LSI a menționat că toate cursurile suspendate vor fi recuperate ulterior stingerii conflictului. „Sper ca această grevă să fie sistată în două-trei zile printr-o ofertă a Guvernului, astfel încât să nu fie de recuperat nu știu câte zile. Cât mai puțin să fie de recuperat, asta ne dorim”, a spus sindicalistul.

Principalele revendicări ale cadrelor didactice sunt majorarea salariilor din învățământ, plata orelor suplimentare, decontarea cheltuielilor legate de navetă sau instalare, investiții în infrastructura școlară, suplimentarea dotărilor și echipamentelor, renunțarea la aplicația EduSal.

Nemulţumiri în rândul elevilor şi părinţilor

Cei mai loviţi de protestul cadrelor didactice sunt însă zecile de mii de elevi botoşăneni şi nu numai, care se văd nevoiţi să stea acasă după cea mai fragmentată perioadă de şcolarizare din ultimele decenii, grav afectată de măsurile pandemice. Reprezentanţii la nivel naţional ai elevilor au declarat chiar că sunt de acord cu revendicările profesorilor, dar nu şi cu sistarea cursurilor sau afectarea examenelor naţionale.
Nemulţumiţi sunt şi părinţii, unii spunând că nu ştiu sigur dacă trebuie să-şi lase copiii luni la şcoală, sau afirmând că nu au cu cine să-şi lase copiii dacă nu se va face şcoală. Unii au declarat că susţin revendicările profesorilor, dar că ar prefera un sistem de salarizare pe bază de meritocraţie, deoarece sunt mulţi profesori care nu-şi fac orele, iar ei sunt obligaţi să plătească meditaţii.

Budăi: „Nu există un sac de bani pe care să-l împărțim”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu face nicio promisiune de măriri salariale pentru profesorii care amenință să intre în grevă generală de luni. El adaugă că legea salarizării nu se poate face „peste noapte” și că ministerul nu are „un sac de bani” pe care să-l împartă la toată lumea.
Declarația vine în condițiile în care sindicatele din învățământ spun că de luni vor intra în grevă generală. De asemenea, personalul medical amenință cu un protest similar, începând cu 1 iulie, pentru că multe sporuri nu sunt actualizate și unele categorii au nevoie de măriri salariale. „Cu siguranță că cerințele lor sunt îndreptățite. Discutăm și avem toată deschiderea. Vom dezbate aceste aspecte odată cu discuțiile pe legea salarizării”, a spus Budăi la Digi24.

„Din păcate nu o putem face peste noapte. Avem deja materiale de la toate ministerele de linie, le-am înaintat și la Banca Mondială, facem analize de impact după care stăm iar la masă și discutăm”, a adăugat el. Întrebat dacă există posibilitatea creșterii salariilor profesorilor, Budăi a spus: „Asta trebuie discutat foarte serios. Nu emit nicio ipoteză până nu vedem analizele de la Banca Mondială, până nu discutăm cu Comisia și cu Ministerul de Finanțe”. „Nu există la Ministerul Muncii un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea. Haideți să fim obiectivi”, a spus ministrul. „Trebuie cu toții în coaliție și în Guvern să luăm o decizie. E foarte simplu să te scapi de o responsabilitate”, a adăugat el.

Soţia preşedintelui merge la ore

Prima Doamnă a României se ține departe de greva generală din învățământ. Carmen Iohannis nu este membru de sindicat și nici nu a semnat lista, susțin surse locale.
De cealaltă parte, Klaus Iohannis a transmis că revendicările profesorilor sunt justificate. „Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptățite. Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate, trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație. Dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. O să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de legea salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului”, a declarat Klaus Iohannis.

Cadrele medicale pun şi ele presiune

După profesori, și sindicatele din Sănătate anunță grevă generală. Angajații din sistemul de sănătate vor organiza un miting de protest în Piaţa Victoriei din Capitală în data de 8 iunie urmând ca, la 1 iulie, să fie declanşată greva generală, a anunțat ieri Federaţia Solidaritatea Sanitară. Anunțul sindicatelor din sănătate vine la doar o zi după ce profesorii au decis să declanșeze greva generală pe 22 mai.

„Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, întrunit ieri, 17.05.2023, a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 – demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 – mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 – pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 – grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 – declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale.

Reprezentanţii Federaţiei solicită asigurarea condiţiilor de muncă decente şi aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, care să asigure reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale şi posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...