Sâmbătă seară, 13 mai, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente culturale, și anume, „Noaptea Muzeelor”. Astfel, peste 1000 de botoșăneni au vizitat diversele expoziții prezentate în cadrul evenimentului cultural.
În acest an, cel mai numeros public a fost cel de la Muzeul de Etnografie din Botoșani, unde au fost 515 de vizitatori. La Dorohoi, 280 curioși au trecut pragul Muzeului de Științe ale Naturii, la Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești s-au adunat 266 de iubitori de artă, iar la Săveni, 185. „Noaptea Muzeelor” a fost marcată și la Ipotești, unde s-au înregistrat peste de 100 vizitatori.
Acces la obiective muzeale
În contextul acestui eveniment, Memorialul Ipotești a oferit publicului vizitator acces la toate obiectivele muzeale – Casa memorială, Bisericuța familiei Eminovici, Casa țărănească de epocă, Muzeul Mihai Eminescu – și la expozițiile temporare din Sala Horia Bernea și Sala Portaluri. Începând cu 16:00 accesul a fost gratuit. De la această oră, în Sala de expoziții Horia Bernea, a avut loc o serie de activități de promovare a patrimoniului mai puțin cunoscut publicului larg, patrimoniul coral botoșănean. Seria de evenimente a debutat cu lansarea lucrării ,,Antologie corală botoșăneană” de profesor Dragoș Boicu. Apoi a urmat Proiecția Corala LIRA – retrospectivă (2008-2018) și un recital muzical al cvartetului ,,PHOEBUS”.
,,Am pregătit pentru vizitatori nu doar expozițiile obișnuite, am avut evenimente începând cu ora 16:00, un eveniment în jurul patrimoniului botoșănean, lansarea ,,Antologie corală Lira”, o corală care a activat la Botoșani în perioada 2008-2018, am început cu un recital de muzică clasică a cvartetului ,,PHOEBUS” Botoșani, am continuat cu o proiecție, o retrospectivă a acestei corale și lansarea a patru volume, autor profesorul care s-a ocupat nemijlocit de corala respectivă. Au fost, de asemenea, prezente persoane care au participat la această corală de-a lungul anilor și au prezentat cele 4 volume”, a spus Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești.
,,Noaptea Muzeelor” marcată la nivel Internațional
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și se află la a 19-a ediție. Cu acest prilej, numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid porțile, simultan, până târziu în noapte. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Primul eveniment de acest gen s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin.