spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTMedic lăsat cu șpaga de la bolnavi

Medic lăsat cu șpaga de la bolnavi

Fostul medic al Cabinetului de Expertiză și Recuperare a Capacității de Muncă, aparținând Casei Județene de Pensii, Liliana Teodoriu, a scăpat de cel de-al doilea dosar în care era acuzată de luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Marți, pe 9 mai a.c., magistrații Tribunalului Iași, acolo unde a fost strămutat dosarul, au dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii răspunderii penale.
Interesant este că în urma procesului, Liliana Teodoriu ar urma să primească toți banii înapoi, întrucât instanța a dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite în cauză.

„În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c Cod procedură penală ridică măsurile asigurătorii instituite asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatei Teodoriu Liliana prin ordonanţele emise de procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani în dosarele nr. 290/P/2011 şi nr. 618/P/2011, inclusiv asupra bunurilor imobile aflate în coproprietate cu numitul Teodoriu Liviu Gheorghe.

Dispune restituirea către inculpată a sumelor de bani consemnate pe numele inculpatei Teodoriu Liliana la dispoziţia parchetului, măsură dispusă prin Ordonanţa nr. 618/P/2011 din data de 11.10.2011 a procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani”, se arată în decizia Tribunalului Iași.

Toate completele de judecată de la Tribunalul Botoșani s-au abținut de la judecarea cauzei

Procesul a început în toamna lui 2016, când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au trimis-o în judecată pe Liliana Teodoriu în al doilea dosar în care aceasta era acuzată de fapte de corupție și abuz în serviciu.

Este vorba de un rest din ancheta inițială, când procurorii, copleșiți de numărul celor care susțineau că au trebuit să dea șpagă, au decis să împartă ancheta în două pentru a nu întârzia prea mult cu cercetările. Doar că ce a urmat în cel de-al doilea dosar, a întrecut orice închipuire. Astfel, toate actele întocmite de procurori și toate deciziile judecătorilor au fost contestate de fostul medic.

Patru amânări de sentință

În 2021, după sumedenia de contestații formulate de Liliana Teodoriu, toate completele de judecată de la Tribunalul Botoșani, dar și Curtea de Apel Suceava (n.r. – în căile de atac) s-au abținut de la judecarea cauzei, iar dosarul a ajuns să fie mutat la Tribunalul Iași.
A urmat un nou conflict de competenţă ivit între Tribunalul Iași și Tribunalul Botoșani privind soluționarea cauzei, care a fost soluționat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În martie a.c., magistrații ieșeni au rămas în pronunțare și, după patru amânări ale sentinței, au dat sentința. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Chiar și așa, procesul nu se va termina aici pentru că, pe linie civilă, procesul va continua cu patru dintre victime, care au solicitat daune de la bun început.

Mită de la zeci de oameni

În acest ultim dosar, Liliana Teodoriu a fost acuzată că a luat șpagă de la aproape 40 de persoane.

„În perioada 1997 – 2011, cât a deservit Cabinetul de Expertiză Medicală nr. 1 Botoșani, inculpata Liliana Teodoriu a pretins și primit bani și alte foloase materiale (28.330 de lei), produse farmaceutice în valoare de 110 lei, o sticlă de băutură de 100 de lei, 4 bucăți de caș de oaie, 10 pachete cu cafea,

1 miel, o găină tăiată, pește, precum și 1 pat de tip recamier, plus alte sume de bani, al căror cuantum nu a putut fi stabilit, provenind de la 19 pacienți, atât direct, cât și indirect, de la pacienții pe care i-a expertizat medical, în vederea îndeplinirii actului de serviciu la care era obligată în virtutea funcției, respectiv eliberarea deciziei asupra capacității de muncă privind acordarea sau menținerea într-un grad de invaliditate, scop special urmărit de inculpată în baza unei hotărâri infracționale individuale pe care a adoptat-o față de fiecare pacient, în funcție de particularitățile stării sociale a acestuia și dosarului său de pensionare”, se arată în rechizitoriu.

Abuz față de 18 persoane

În plus, ea a fost acuzată și de abuz în serviciu față de 18 persoane.

„În perioada 2008 – 2011, inculpata Liliana Teodoriu, în calitate de medic primar în cadrul Cabinetului de Expertiză și Recuperare a Capacității de Muncă, aparținând Casei Județene de Pensii Botoșani, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a soluționat în mod abuziv dosarele de pensionare ale unui număr de 18 pacienți cărora fie le-a tăiat în mod nejustificat dreptul la pensie stabilit anterior, în baza afecțiunilor de care aceștia sufereau în realitate, fie le-a schimbat gradul de invaliditate în defavoarea lor, deși diagnosticul rămânea același, ori a tergiversat emiterea deciziei, prin aceea că i-a purtat pe drumuri, trimițându-i să facă analize suplimentare, care nu se impuneau, fie a refuzat să îi examineze și să le emită decizii medicale asupra capacității de muncă și încadrare în grad de invaliditate”, au arătat procurorii.

Anchetă începută în 2011

Doar că durata mare a anchetei, procesul extrem de lung și deciziile Curții Constituționale a României, care a stabilit că în perioada 2018 – 2022 nu a funcționat prescripția specială din cauza unor vicii legislative, faptele s-au prescris, iar magistrații au dispus încetarea procesului penal.
Liliana Teodoriu a fost ridicată de procurori în iunie 2011 pe motiv că a luat şpagă de la zeci de pacienţi pentru a le elibera documente medicale pentru pensionarea pe caz de boală. Scandalul a izbucnit după ce zeci de beneficiari ai pensiei pentru incapacitate de muncă au făcut sesizări potrivit cărora cei care nu „cotizau” erau purtaţi pe drumuri, retrogradaţi sau depensionaţi.

Șpagă în funcție de gradul de invaliditate

Şpaga era între 200 şi 800 de lei, în funcţie de gradul de invaliditate. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, care au efectuat o serie de interceptări, iar în urma percheziţiilor efectuate la domiciliul doctoriţei s-au găsit echivalentul a 416.616 lei (în lei, euro, dolari, franci elveţieni sau lire sterline).

Arestată preventiv, Liliana Teodoriu a fost trimisă în judecată într-un prim dosar pentru aproape 47 de fapte reţinute în sarcina ei, procurorii împărțind ancheta în două, din cauza numărului mare de victime și pentru a nu întâzia prea mult cu cercetările.

Așa se face că în primul dosar penal, Liliana Teodoriu a fost condamnată definitiv în 2014 la trei ani de închisoare cu executare. Încarcerată, ea a fost eliberată condiționat în noiembrie 2014. Audiată și pusă față în față cu probele, Liliana Teodoriu a respins de fiecare dată toate acuzaţiile şi a susţinut că este nevinovată, invocând faptul că nu a băgat mâna în buzunar nimănui şi că ar fi acceptat o serie de cadouri pentru că „aşa era practica”.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...