„Aveți grijă de copilul dumneavoastră! Nu lăsați la îndemâna lui lucruri care se pot sparge sau pot cădea peste el, îl pot înțepa sau tăia” – astfel de sfaturi, dar și altele asemănătoare, au fost transmise de pompierii botoșăneni cetățenilor din comuna Văculești, în cadrul unei noi acțiuni de informare și educare preventivă a campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”.
Aproximativ 100 de părinți și bunici au primit recomandări și măsuri pe care trebuie să le adopte astfel încât copiii să fie în siguranță, acasă. Totodată, pompierii le-au explicat și ce trebuie să facă în cazul în care cei mici sunt implicați într-un astfel de incident. Cu ajutorul manechinelor, au învățat cum să acorde primul ajutor.
Activități interactive pentru copii
În timp ce adulții au aflat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, copiii au participat la activități interactive cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență. Pompierii botoșăneni le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite fie că este vorba de incendii, inundații sau descoperirea munițiilor rămase neexplodate.
Viteza, forța, rezistența și îndemânarea le-au fost testate prin parcurgerea unui traseu cu obstacole. Însă, cea mai mare provocare a fost misiunea de salvare a doi ursuleți de plus, ce a implicat trecerea printr-un tunel, urcarea pe un tobogan, alergarea printre jaloane și stingerea unui incendiu imaginar. Eforturile depuse de copii au fost răsplătite de pompieri cu dulciuri și diplome. Toate misiunile de salvare au fost conduse de Pompierul Sam.
Broșură cu sfaturi pentru participanți
La finalul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură care conține sfaturi pentru înlăturarea pericolelor din mediul casnic și care a fost editată cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Botoșani și Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Botoșani. Cinci copii care provin din familii cu posibilități reduse au primit ghiozdane și rechizite, oferite de CJ Botoșani și ATOP Botoșani.
Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani. Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme. Data de 10 a fiecărei luni a fost declarată ziua campaniei.
Pentru realizarea obiectivului campaniei, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost sprijiniți de Primăria Văculești, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Văculești și de cadrele didactice de la școlile din comună și satele aparținătoare.
Informare preventivă
Copiii sunt foarte curioși și imprevizibili și, încă de mici, au tendința de a imita pe adulții. De câte ori, atunci când micuțul tău s-a lovit, nu ai spus „s-a întâmplat într-un moment de neatenție”? Și tot de atâtea ori ai spus că accidentul nu s-ar fi produs dacă nu ai fi lăsat la îndemâna lui obiectul respectiv.
Așa realizăm că, pe lângă supravegherea permanentă, trebuie să înlăturăm din preajma lui toate pericolele.
Ascundeți obiectele tăioase, ascuțite sau care se pot sparge!
Aveți grijă să nu lăsați la îndemâna copilului lucruri care se pot sparge sau pot cădea peste el, îl pot înțepa sau tăia.
Orice obiecte din sticlă, lut, porțelan – pahare, farfurii, borcan etc. – puneți-le în dulapuri, unde copilul nu va ajunge la ele.
Dacă copilul mănâncă din vase de sticlă, este cazul să le înlocuiți cu altele din plastic.
Obiectele de uz casnic – foarfece, forfecuțe, lame, ace, bricege, pixuri, andrele de tricotat, cârlige de croșetat etc. – depozitați-le în locuri unde copilul nu are acces.
Uneltele gospodărești (folosite îndeosebi de tați și bunici) – coase, topoare, furci, cuie, ciocane etc. – încuiați-le în magazine.
Cuțitele, furculițele, scobitorile, tirbușoanele și orice ustensile din bucătărie care pot fi periculoase – mutați-le în sertarele din PARTEA DE SUS a dulapului.
Obiectele care stau pe masă, noptieră, raft, dulap – trebuie să fie ușoare, bine fixate. Copilul le poate trage peste el și îl vor lovi în cădere.
E mai simplu să strângeți de prin casă toate aceste , decât să îi tot repetați: „Nu pune mâna!”, „Nu duce la gură!”, „Nu trage!”