spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTJudeţul sfinţilor va avea şi cea mai mare cruce din ţară (video)

Judeţul sfinţilor va avea şi cea mai mare cruce din ţară (video)

Una dintre cele mai înalte zone ale județului ar urma să devină o atracție și un punct de referință pentru botoșăneni și nu numai. Asta pentru că reprezentanții comunei Ibăneşti vor să construiască o cruce înaltă de aproximativ 44 de metri.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Obiectivul va fi amplasat pe Dealul Mănăstirii, sau Măgura şi va deveni cea mai mare construcţie de acest fel din ţara noastră. Un astfel de proiect vine, însă, şi cu costuri pe măsură. Aproape jumătate de milion de euro va trebui să plătească comunitatea pentru acest monument.

„Este o lucrare scoasă la licitație și acum așteptăm operatorii economici să depună oferte pentru a putea semna contractul. Termenul este de 6 luni. Înălțimea totală a construcției va fi de 42,5 metri, fără soclu de la pământ, care mai are un metru jumătate”, a spus inginerul Romică Magopeţ, primarul comunei Ibăneşti.

„Este un simbol al creștinătății”

Structura crucii va fi realizată din confecții metalice cu elemente zăbrelite, iar terenul va fi amenajat cu alei și bănci. Primarul Romică Magopet declară că investiția este necesară şi de mult aşteptată.

cruce„Este un simbol al creștinătății, un simbol al iubirii lui Dumnezeu față de oameni și în același timp un simbol al jertfei lui Dumnezeu față de noi și pentru a salva omenirea. Am realizat foarte multe lucrări de investiții, începând de la drumuri, infrastructură educativă, școli, grădinițe, tot ce înseamnă o funcționare corespunzătoare a administrației, și acum am zis că este momentul să facem un obiectiv care să fie în semn de mulțumire față de tot ceea ce avem, tot ceea ce suntem, pentru că, în general, oamenii își aduc aminte de credință sau Dumnezeu atunci când intră în necazuri.

Deci dacă este să facem o paralelă, de exemplu Evanghelia după Luca, se arată că cei 10 leproși se vindecă. 9 considerau că li se cuvine de drept acest lucru, și doar unul singur se întoarce și mulțumește lui Dumnezeu. Asta înseamnă că el se vindecă complet. Tot la fel încercăm și noi să aducem un moment de slavă, de mulțumire pentru întreaga noastră existență, pentru că așa este corect”, a spus primarul.

Crucea va fi luminată”

cruceZona pe care va fi ridicată crucea este al doilea cel mai înalt punct din judeţ, la o înălţime de 386 de metri. Astfel, în nopţile senine, primarul spune că monumentul iluminat ar fi vizibil chiar şi din Botoşani.

“Va avea, într-adevăr, o înălțime de amploare, în jur de 42,5 metri, fără soclu și este dedicat lui Dumnezeu în semn de mulțumire și pentru a ne arăta credința pentru că în toate lucrurile pe care le facem trebuie să-l avem pe Dumnezeu. Crucea va fi luminată și va putea fi văzută din toate împrejurimile”, a afirmat primarul.

„Aici nu este vorba de politică”

Primăria Ibăneşti a scos lucrările la licitație. Reprezentanții acesteia estimează că obiectivul va costa aproximativ 2 milioane de lei, banii fiind din bugetul comunei. Din cauza drumului destul de greu accesibil până la locaţia unde va fi crucea, aceasta va fi adusă pe bucăţi şi asamblată acolo. Numai şuruburile şi îmbinările se estimează că vor cântări peste două tone.

cruceLa ora actuală, un astfel de monument este ridicat în comuna Mihai Eminescu, de către un alt primar liberal. De asemenea cu ştate vechi în politică, Verginel Gireadă a ridicat un monument de 20 de metri înălțime. Primarul Magopeț spune, însă, că nu este niciun fel de concurență, ci era un proiect de suflet al lui de foarte mult timp.

„Aici nu este vorba de politică. Aici este vorba despre un lucru pe care trebuie să-l facem cu toții, suntem creștini, ortodocși, suntem oameni care trebuie să credem în permanență. Credința este la baza tuturor lucrurilor. Dacă Dumnezeu ne-a dat în dar viața asta este un miracol pentru toți, trebuie să venim și noi cu o viață corespunzătoare față de Dumnezeu, pentru că acesta este darul nostru față de El. Avem o viață care este trecătoare și de aceea este bine să avem grijă și de viața care va veni după și care ne este oferită. Dacă Dumnezeu este în permanență cu noi, atunci noi avem această obligație să fim cu El”, a spus primarul Romică Magopeț.

Asfaltările şi utilităţile vin din urmă

Nici valoarea lucrării nu este una deloc de neglijat. Bugetul comunei ar fi destul de greu încercat de valoarea totală a proiectului.

„Valoarea monumentului este de 20 de miliarde lei vechi. Deocamdată este în perioada de licitație, pe măsură ce vor fi depuse oferte, suma se micșorează ca urmare a competiției. Vom încerca să facem un contract multianual cu plată eșalonată pentru a ne putea permite suma.

Asfaltarea este un obiectiv distinct, este printr-o altă măsură de finanțare. Aici vorbim de alte surse de finanțare, apa la fel. Fiecare obiectiv este cu valoarea lui, particularitățile lui. Drumul pe care am venit este un drum care va asfaltat, este semnat deja contractul de realizare a lucrărilor, iar acestea vor începe în perioada imediat următoare. Avem și obiective de a fi realizate pentru înființare rețea de apă și canal, unde documentația este completă”, a precizat primarul.

Va depăşi Crucea Eroilor de pe Caraiman

Dacă va fi realizat cu aceste specificaţii, monumentul va deveni cel mai mare de acest fel din ţară. La ora actuală, cea mai înaltă cruce se află la Muntenii de Sus, în judeţul Vaslui, de 42 de metri. Urmează Crucea Trinitas, de pe Dealul Păun, care are 40 de metri şi Crucea Eroilor, de pe Vârful Caraiman, de 39,2 metri.

Politicienii spun deseori că Botoşani este tărâmul sfinţilor, deoarece judeţul are, în calendarul ortodox, trei sfinți. Este vorba despre Sfântul Cuvios Sila, de la Sihăstria Putnei, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul) și Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...