spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTJuristul cu diplomă falsă amână să-şi plătească libertatea

Juristul cu diplomă falsă amână să-şi plătească libertatea

Instalate în funcții publice pe criterii partinice, „căpușele” politice restituie cu greu banii încasați chiar și atunci când sunt dovediți în intanță. Obligați să dea înapoi sumele primite ilegal, acestea fac tot posibilul să restituie cu țârâita. Este și cazul fostului jurist de la Zona Metropolitană (ZM), Sorin Călin Mihalache, care și-a falsificat diploma de licență pentru a profesa.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Dat în vileag și condamnat definitiv la 10 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, acesta a fost obligat să să plătească Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Botoșani” suma de 48.451 lei cu titlu de daune materiale. Deși sentința definitivă a fost pronunțată în septembrie 2020, banii nu au fost achitați nici până astăzi.

Desemnat să supravegheze modul de executare a hotărârii judecătorești, Serviciul de Probațiune Botoșani a sesizat Judecătoria Botoșani cu privire la acest aspect. Neachitarea oligațiilor era echivalentă cu revocarea suspendării și executarea pedepsei în regim de detenție. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat întruât judecătorii au apreciat că la mijloc nu ar fi vorba de rea-voință.

Demisie în loc de acte originale

Întreaga poveste a început în urmă cu aproape un deceniu, când Sorin Călin Mihalache a fost angajat la ZM ca şi consilier juridic. Era 1 ianuarie 2014, iar angajarea a fost decisă de fostul primar al municipiului, Ovidiu Portariuc, cu un salariu de 2.500 lei. Nu a fost vorba de niciun concurs, ci de o angajare directă în baza unor recomandări.

În 2016, cei de la Zona Metropolitană au observat că la dosarul de angajare nu există documentele autentice şi i-au cerut diploma şi foaia matricolă în original pentru a se convinge că îndeplineşte condiţiile pentru ocuparea funcției, respectiv absolvirea unor studii de drept. Deşi a promis că îşi va completa dosarul cu actele solicitate, acest fapt nu s-a mai realizat. Ba mai mult, Sorin Călin Mihalache a depus o cerere prin care solicita transferul pe postul de manager de proiecte, după care a intrat în concediu, iar pe 29 martie 2016 şi-a dat demisia din funcţie.

Caz clarificat de DNA

Pentru clarificarea legalităţii, conducerea ZM i-a mai cerut încă o dată în scris lui Sorin Călin Mihalache să prezinte diploma în original şi cum acesta nu a dat curs solicitării, cenzorul statutar al ZM, Gelu Ciubotaru, care a realizat că este ceva putred la mijloc, a făcut o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Dosarul a ajuns ulterior la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, iar în iunie 2016, printr-o adresă oficială, conducerea ZM a solicitat Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi să verifice autenticitatea diplomei de licenţă a cărei copie fusese depusă de Sorin Călin Mihalache la dosar. Răspunsul a venit după numai o săptămână cu un verdict surprinzător  – diploma cu seria aferentă fusese emisă pe numele altei persoane, înscrisul cu pricina fiind un fals. Apreciind că angajarea s-a făcut prin mijloace frauduloase, întrucât în lipsa diplomei Sorin Călin Mihalache nu ar fi fost angajat pe postul de consilier juridic, cei de la ZM au făcut plângere penală.

Cercetările au fost finalizate în martie 2018, când dosarul penal întocmit pe numele acestuia a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Botoşani. În urma procesului, instanța de judecată l-a condamnat definitiv, pe 15 septembrie 2020, la patru luni și 10 zile de închisoare, dar a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Astfel, Sorin Călin Mihalache a fost obligat să respecte, timp de doi ani, mai multe măsuri și obligații. Totodată, judecătorii au decis ca el să restituie Zonei Metropolitane suma de 48.451 de lei.

Plan pentru achitarea eşalonată a obligaţiilor

Încă din octombrie 2020 consilierii de la Probațiune i-au impus un plan strategic de achitare eşalonată a obligaţiilor civile impuse prin sentinţa penală, dar în aprilie 2021 nu se achitase niciun leu. Atunci, fostul jurist a invocat că va împrumuta bani pentru a achita suma integrală, dar în iunie 2021 a recunoscut că nu a achitat niciun bănuț pentru că nu are posibilităţi. Abia în februarie, aprilie și mai 2022 a făcut trei plăți a câte 300 de lei fiecare. Asta deși inițial susținuse că i se va oprit lunar o treime din salariul de la acel moment, adică o sumă de aproximativ 800 de lei pe lună.

Prin urmare, în iunie 2022 Serviciul de Probaţiunea sesizat instanţa că acesta nu a achitat obligaţiile civile stabilite. Au urmat mai multe teremene de judecată în care magistrații au solicitat explicații, dar și o anchetă socială. Așa s-a aflat că el a lucrat din februarie 2021și până în ianuarie 2022 la o companie privată cu un salariu de 3500 lei, după care s-a angajat la o întreprindere individuală cu un salariu lunar de 2500 de lei.

Chemat în instanță, Sorin Călin Mihalache a realizat că nu este de glumit și în octombrie 2022 a mai făcut o plată de 5.000 de lei către Zona Metropolitană, anunțând că i s-a instituit o poprire pe o treime din salariu. Cu toate acestea, la finale anului trecut mai rămăsese de achitat 42.264 lei.

Judecătorii spun că nu a fost rea-credinţă

Deși suma restantă era destul de mare, când a analizat condițiile, președintele completului de judecată a apreciat că nu se impune revocarea suspendării, iar Sorin Călin Mihalache a rămas în libertate.

„Analizând aşadar comportamentul persoanei condamnate în perioada de supraveghere, instanţa apreciază neexecutarea integrală a obligațiilor civile stabilite în sarcina condamnatului nu a fost cauzată de o rea-credință a acestuia, ci de resursele financiare ale condamnatului, vădit insuficiente pentru a putea acoperi valoarea integrală a despăgubirilor”, au subliniat judecătorii, care au considerat că „nu se justifică revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei faţă de condamnat”.

La verdict a cântărit și faptul că Sorin Călin Mihalache ar fi respectat măsurile de supraveghere și celelalte obligații stabilite în sarcina sa prin hotărârea de condamnare. Hotărârea Judecătoriei Botoșani a rămas definitivă, dar neachitarea în continuare a sumelor stabilite poate atrage în final transformarea pedepsei în închisoare cu executare.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...