Cuviosul Irodion s-a născut în 1821, în București, și a primit la botez numele de Ioan. La vârsta de 20 de ani a intrat ca frate în Mănăstirea Cernica. Primește îngerescul chip al călugăriei pe 3 decembrie 1846, sub numele de Irodion.
În septembrie 1850 starețul său, Calinic, este hirotonit episcop la RâmnicuVâlcea. Cu acest prilej, Calinic ia cu sine, alături de alți viețuitori, și pe Irodion. În anul 1854 îl numește stareț al schitului Lainici. A păstorit cu mici întreruperi 41 de ani, între anii 1854-1900.
Menționăm că după moartea duhovnicului Sfântului Calinic, Irodion devine din ucenic duhovnic al Sfântului Calinic.
A prorocit înainte de a trece la cele veșnice pustiirea mănăstirii Lainici. Prorocia sa a fost împlinită în toamna anului 1916, când trupele germane au transformat mănăstirea în grajd pentru cai. Abia în anul 1929 a fost readusa viața monahală prin purtarea de grijă a arhimandritul Visarion Toia.
Cuviosul Irodion a trecut la cele veșnice pe 3 mai 1900.
Sfinții Mucenici Timotei și Mavra
Au dobândit moarte martirică la anul 286, în vremea persecuțiilor din timpul împăratului Diocleţian. Sfinții Mucenici Timotei și Mavra erau căsătoriți de numai douăzeci de zile atunci când au fost prinși și duși înaintea guvernatorului cetății Tebaida, Arianus.
Acesta întrebându-l pe Timotei cine este, mucenicul a răspuns că este creștin și că fusese citeț în biserică. Atunci guvernatorul a încercat să-l intimideze, arătându-i-i toate instrumentele de tortură ce se găseau la faţa locului. Însă Timotei, l-a întrebat la rândul său pe guvernator cum de nu vede mulțimea îngerilor din jurul său care îl întăresc.
Din acea clipă, Arianus a poruncit ca Timotei să fie supus la numeroase chinuri. La pătimirile sfântului a fost de față și soția sa Mavra, care a mărturisit la rândul ei credința în Hristos.
După multe alte torturi, Timotei și Mavra au fost răstigniți faţă în faţă. Au rămas astfel timp de zece zile, grăind unul către celălalt și întărindu-se, iar apoi au trecut la cele veșnice.
-Preot Olivian SANDU