Un judecător de la Tribunalul Botoșani amână pronunţarea sentinţei în două dosare penale de mai bine de un an.
Ambele cazuri, care sunt ținute în pronunțare din aprilie 2022, au fost instrumentate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Situația se înregistrează în condițiile în care Curtea Constituțională a României (CCR) stabilit anul trecut că prescripția specială nu a funcționat în perioada 2018 – 2022, ca urmare a unor prevederi neconstituționale din Codul penal. Așa se face că de anul trecut și până în prezent zeci de inculpați trimiși în judecată pentru fapte mai vechi au scăpat de dosare penale din cauza trecerii timpului și a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Fapte petrecute în urmă cu şase ani
În 2019, Biroul teritorial DIICOT Botoșani dispunea trimiterea în judecată a doi frați din Botoșani pentru efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Cei doi erau acuzați că, în perioada martie-aprilie 2017, ar fi vândut de la domiciliu, către diverși consumatori, mai multe pliculețe cu etnobotanice. Procedura în camera preliminară a durat câteva luni, iar pe 22 iulie 2020 a avut primul termen de judecată. Au fost administrate mai multe probe, iar pe 28 aprilie 2022 s-a anunțat că instanța rămâne în pronunțare, sentința fiind amânată pentru 27 mai 2022.
Doar de atunci și până în prezent au fost 20 de amânări succesive de pronunțare, hotărârea fiind amânată uneori și de la o săptămână la alta, dar fără niciun rezultat, ultima fiind pentru data de 5 mai a.c..
Conform art. 391 din Codul de procedura penală, deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii se fac într-un termen de 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. Ulterior, instanța poate amâna succesiv pronunțarea, fără ca fiecare amânare să depășească 30 de zile. Oricum, amânările de pronunțare nu pot depăși 120 de zile de la închiderea dezbaterilor, ori dezbaterile s-au încheiat pe 28 aprilie 2022.
Vină aruncată pe lipsa de judecători
Conducerea Tibunalului Botoșani apreciază că amânările succesive au fost determinate de complexitatea cauzei, volumul mare de activitate și numărul insuficient de judecători raportat la numărul dosarelor înregistrate pe rolul instanței.
„Există și alte situații în care, datorită acelorași condiții obiective de supraîncărcare a judecătorului, pronunțarea unor sentințe a fost amânată succesiv, cu depășirea termenului de 120 zile. Aceste situații sunt extrem de puține, practica instanței fiind pronunțarea hotărârilor înlăuntrul termenului legal de 120 zile”, se menționează într-un răspuns oficial comunicat de Tribunalul Botoșani.
În acest context, conducerea instanței a precizat să pot fi dispuse doar măsuri administrative constând în degrevarea unor judecători de anumite activități pentru o perioadă determinată de timp, măsuri de echilibrare a volumului de activitate, etc. „În ceea ce privește modalitatea de soluționare a cauzei sau termenul în care care se pronunță o soluție, aceste atribuții sunt în sarcina exclusivă a judecătorului desemnat cu soluționarea respectivei cauze”, se mai arată în răspunsul Tribunalului Botoșani.
Situaţie similară cu un dosar cu trafic de minori
Cazul nu este singular. Un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului și care vizează un presupus caz de trafic de minori, atribuit aceluiași judecător, este în pronunțare din 27 ianuarie 2022. În fapt, este vorba de un dosar disjuns dintr-o cauză mai compleză înregistrată pe rolul Tribunalului în 2018 care viza constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de minori, fapte comise în 2012 și anchetate tot de către DIICOT.
Gruparea era specializată în traficul de persoane prin exploatarea sexuală a mai multor tinere, iar inculpații aveau rolul de a racola şi transporta victimele, care erau ulterior vândute și obligate la practicarea prostituţiei. Deși unul dintre suspecți a recunoscut totul și a cerut să fie judecată în formulaă simplificată, unul dintre inculpați, care face obiectul actualului dosar, nu a recunoscut integral faptele și atunci cauza a fost disjunsă.
Iar dacă cel care a recunoscut a fost condamnat definitiv încă din decembrie 2020, în dosarul rămas la Tribunalul Botoșani procesul stagnează de un an și trei luni, de când instanța nu a reușit să pronunțe o hotărâre cu privire la existența sau inexistența faptelor și a unei eventuale condamnări.