Joi, 27 aprilie, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani au semnat ,,Pactul pentru Educație Antreprenorială”.
Protocolul semnat ieri este dedicat dezvoltării competențelor antreprenoriale în rândul elevilor din învățământul gimnazial și liceal din județul Botoșani, fiind un demers la nivel județean, pentru implementarea parteneriatului cu Ministerul Educației și Cercetării, semnat în luna decembrie a anului 2019.
Colaborarea are ca scop dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor în învățământul gimnazial și liceal, modalități noi și creative de predare și învățare, corelarea educației antreprenoriale cu strategie coerentă, transparentă și eficientă de dezvoltare a pieței muncii din România, prin promovarea unei educații competitive la nivel european precum și introducerea educației antreprenoriale în școlile de stat și private.
„Este un moment important”
Protocolul de colaborare a fost semnat de către profesor Bogdan-Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general și Cristina Chiriac, președintă CONAF, deschizând astfel calea spre o colaborare pe termen lung între mediul educațional și cel antreprenorial, adaptat atât nevoilor societății locale dar și destinat combaterii unor fenomene negative precum abandonul școlar, migrația forței de muncă, slaba implementare a competențelor digitale.
„Pentru a veni în sprijinul elevilor și pentru a contribui la dezvoltarea unei societăți sănătoase, împreună cu doamna Cristina Chiriac, președinte al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin, am semnat la nivel județean, protocolul de colaborare pentru activitatea „Pactul pentru Educație Antreprenorială”. Astfel, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani devine un partener activ pentru promovarea educației antreprenoriale și pentru dezvoltarea unui set general de competențe.”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspector școlar general.
Cristina Chiriac a evidențiat atât deschiderea pe care Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a avut-o în implementarea unor soluții educaționale bazate pe vocație, cât și implicarea instituțiilor de învățământ la nivelul județului Botoșani în combaterea unor fenomene cu implicație sistemică, precum cel al abandonului școlar.
„Este un moment important în concretizarea demersurilor CONAF pentru o societate sustenabilă și apreciez în mod deosebit deschiderea domnului Bogdan Suruciuc, inspectorul general școlar al județului Botoșani, în direcția unei viziuni care să integreze soluții comune.”, a spus Cristina Chiriac, președintă CONAF.
Aceasta a adăugat că documentul semnat ,, este unul dintre proiectele naționale ale CONAF cu un impact major pe termen lung și alături de „Pactul pentru Tineri”, aduce de aceeași parte a baricadei atât instituțiile responsabile pentru implementare, cât și decidenți la nivel central, societatea civilă și mediul antreprenorial. (…) Educația vocațională, precum și învățământul dual sunt soluțiile pe care, în calitatea mea de ambasador VET, le consider instrumentele de bază pe care societatea trebuie să le pună la dispoziția tinerilor, pentru alegerea unei „căi corecte”.