Cel mai mare spital din judeţ a rămas în pană. Deşi este dotat cu două computere tomograf, unitatea sanitară îşi trimite pacienţii la Suceava, Dorohoi sau la TBC, pentru CT.
Primul computer tomograf a cedat în urmă cu mai bine de două săptămâni. Unitatea sanitară a utilizat cel de-al doilea însă, la finele săptămânii trecute a cedat şi acesta. De atunci pacienţii sunt trimişi cu ambulanţele pe la alte spitale pentru a fi examinaţi cu computerul tomograf. Acum reprezentanii unităţii sanitare încearcă să repare macar unul dintre cele două aparate de imagistică medicală. “Pentru unul dintre aparate firma de mentenanță a venit marţi pentru a evalua situaţia. Avem contracte cu trei spitale pentru a le folosi computerul tomograf”, a precizat economista Doina Caba, managerul general al SJU Mavrmati.
Între timp, pacienţii sunt trimişi cu ambulanţele la Spitalul TBC, care are un computer tomograf şi este cel mai aproape, la Dorohoi sau, cel mai des, la Suceava. Asta pentru că celelalte două spitale au aparate funcţionale, dar nu au linii de gardă. Astfel, aceste investigaţii pot fi făcute doar de dimineaţă până la amiază.
Tomograf de ultimă generație la “Județean”
Cel mai mare spital din Moldova are la dispoziţie două aparate pentru tomografie computerizată. Dacă unul este mai vechi, de câţiva ani, al doilea a fost dat în folosinţă în urmă cu mai puţin de jumătate de an. Este vorba despre un computer tomograf care rivalizează cu cele din centrele universitare din ţară, aşa cum afira preşedintele CJ. Aparatul a fost adus pe bucăţi, în cinci cutii de mari dimensiuni, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă. „Computerul tomograf a fost achiziționat din fondurile Consiliului Județean în cadrul unui proiect mai amplu, care presupune și un proces de reabilitare și modernizare a spațiului din Secția de Radiologie și Imagistică Medicală”, a declarat, la acea dată, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ) Botoșani.
Cel mai des, la aceste aparate cedează tubul de raze X, care este considerat un consumabil. Chiar şi aşa, producătorul aparatului se laudă cu un lucru în premieră, pe site-ul oficial. Cei de la Philips au venit cu o premieră în industria medicală. Cu garanția “Tube for Life”, tubul cu raze X al echipamentului Incisive – o componentă cheie a oricărui sistem CT are opțiunea de garantie pe parcursul întregului ciclu de viață al sistemului, ceea ce poate conduce la scăderea semnificativă a cheltuielilor de operare.
În baza imaginilor obţinute cu ajutorul unui computer tomograf se pot stabili diagnostice cu o foarte mare acuratețe, care să eficientizeze tratamentul prescris de medici și să îmbunătățească monitorizarea pacienților vindecați.
In 2023…cel mai mare spital din județ nu poate efectua o tomografie, investigație care de cele mai multe ori e vitala și decisivă in stabilirea unui diagnostic..! Rusine…, inacceptabil pentru toți cei cu factori de decizie in sistemul sanitar botoșănean! Bine ca recomandați pacienții sa mearga la cabinetele private dacă vor o tomografie…😡😡😡!