Bătaia de joc la adresa botoșănenilor care locuiesc pe strada Grigore Antipa din municipiu continuă.
Este a patra zi de când mai multe locuințe de pe această stradă au rămas fără apă potabilă, iar angajații operatorului de apă Nova Apaserv sunt incapabili să găsească o soluție pentru avaria care a survenit în rețeaua de distribuție. Cinci gropi au săpat cei de la echipa de intervenție, însă lucrările făcute sâmbătă și luni nu au dus la remedierea situației. Doar căminul de bătrâni care aparține de Comunitatea rușilor lipoveni a început să beneficieze de apă și încă două locuințe. În rest, Dumnezeu cu mila.
Oamenii au ajuns să care apa cu butoaiele, cu gălețile sau bidoanele de unde apucă, dar nu pot folosi mașinile de spălat, dușurile sau grupurile sanitare. Grav este că sunt și persoane vârstnice care nu se pot descurca singure, persoane imobilizate la pat care necesită îngrijire specializată, dar și persoane cu dizabilități. „Nu ai cum să speli hainele, să faci un duș, să speli vesela. Ne-au trimis în Evul Mediu”, se plâng oamenii.
Stradă spartă de Nova Apaserv din 20 în 20 metri
Haosul care domnește în rândul celor care ar trebui să intervină s-a văzut de la bun început. Sâmbătă, echipa de intervenție a săpat în două locuri, între imobilele cu numerele 12 și 14, și 9 și 11, încercând să vadă unde este spartă conducta, scormonind inclusiv în groapa apărută în terasamentul străzii încă de anul trecut, dar fără succes. Duminică, fiind sărbătoarea Sf. Gheorghe nu s-a lucrat, iar luni echipa de intervenție a revenit pe strada Grigore Antipa, dar a acționat orbește.
Asta pentru că nicăieri, nici la nivelul Primăriei municipiului Botoșani, dar nici la operatorul de apă, nu există o hartă a rețelei de apă care să indice pe unde trece conducta, unde sunt branșamentele și unde sunt ramificațiile. Prin urmare, au început să sape pe partea stângă a străzii, din dreptul imobilului cu numărul 5 pentru a verifica branșamentele. Ulterior, au încercat să introducă pe conducă o cameră endoscopică pentru a verifica întreg traseul coloanei și a venea unde este avaria. Pentru că soluția nu a dat niciun rezultat, s-a mai săpat o groapă în fața căminului de bătrâni, unde s-a pus și un robinet.
Conductă distrusă complet de rugină
Întrucât se acționa orbește, unul dintre botoșănenii care locuiesc pe stradă le-a indicat un loc unde să sape, acolo unde, în urmă cu aproape cinci-șase ani, se mai surpase terasamentul străzii tot din cauza unei avarii în rețeaua de apă. După prima cupă a excavatorului s-a văzut că apa săpase acolo un fel de tunel, iar din conductă lipsea o lungime de aproape un metru.
„Conducta de apă dispăruse. Probabil era foarte veche și a fost măcinată de rugină”, a povestit Ioan A., unul dintre botoșănenii care locuiesc pe strada Grigore Antipa. Problema e că după ce a fost remediată avaria, fiind completată conducta lipsă cu o bucată de țeavă din polipropilenă, doar două locuințe au fost reconectate la rețea. În rest, toate celelalte de mai jos de imobilul cu numărul 9 au rămas în continuare fără apă.
„Au spus că vin astăzi (n.r. – marți, 25 aprilie a.c.) cu un compresor să bage presiune să verifice dacă nu cumva este înfundată conducta cu pământ luat de apă, dar văd că nu au mai apărut. Eu am noroc de băiatul care locuiește lângă mine și are o fântână în curte și mai iau apă de la el, măcar pentru uzul menajer pentru că nu este apă potabilă. De 37 de ani locuiesc pe această stradă, dar în toată această perioadă nu s-a întâmplat așa ceva”, a spus la rândul ei Marieta H., care locuiește tot pe strada Grigore Antipa.
Primăria nu cunoaște traseele rețelelor
Cu numai câteva zile înainte de a surveni avaria de vineri (n.r. 21 aprilie a.c.) din rețeaua de alimentare cu apă, un botoșănean care locuiește pe strada Grigore Antipa a solicitat Primăriei municipiului Botoșani, în baza Legii 544 privind accesul la informațiile de interes public, o situație cu serviciile publice de care beneficiază populația din zonă.
Deși este proprietara rețelelor, care au fost date în concesiune operatorilor, municipalitatea nu a putut preciza lungimea acestora. Iar răspunsul este cu atât mai surprinzător cu cât Primăria municipiului Botoșani este cea care emite autorizații și avize pentru toate lucrările executate pe teritoriul orașului și ar trebui să știe tot ce mișcă, fără a mai vorbi de strategiile de dezvoltare urbană pe care ar trebui să le facă plecând tocmai de la aceste informații elementare.
„Din datele deținute de Direcția Edilitare, pe str. Grigore Antipa există rețea de iluminat public, rețea de apă, rețea de canalizare (parțial), rețea de gaz (parțial). Pentru celelalte informații solicitate, Direcția Edilitare nu dispune datele necesare, se impune solicitarea acestora de la SC. NOVA APASERV S.A. pentru informațiile legate de rețeaua apă/canalizare), DELGAZ GRID S.A. (pentru informațiile legate de rețeaua de gaze naturale)”, se arată în răspunsul comunicat de Primăria municipiului Botoșani.
Inundați cu dejecții din cauza nepăsării
Avaria din rețeaua de alimentare cu apă potabilă se înscrie însă într-o lungă serie de probleme înregistrate pe această stradă. În 2018, după ce ani la rândul carosabilul s-a prăbușit, după fiecare ploaie torențială formându-se gropi imense, municipalitatea a decis să realizeze o investiție de aproape un milion de lei.
Proiectul presupunea realizarea unei rețele de canalizare și punerea în funcțiune a unei stații de pompare a apelor uzate, care să ducă apele reziduale în rețeaua de canalizare de pe strada Tătarilor. Lucrările au fost finalizate la sfârșitul lui 2021, investiția a fost recepționată de municipalitate, doar că Nova Apaserv a refuzat să o preia. Ba mai mult, din iulie 2022 și până în martie 2023 rețeaua de canalizare a refulat de patru ori și a inundat cu dejecții o proprietate. De fiecare dată a fost sesizată atât municipalitatea, cât și Nova Apaserv, dar niciuna dintre cele două părți a catadicsit să răspundă la sesizărilor oamenilor și nici să intervină pentru eliminarea problemelor.
Iar ca bătaia de joc la adresa oamenilor să fie maximă, cele două instituții nu au igienizat niciodată dejecțiile scoase din canalizare și împânzite pe drum. Așa că toate persoanele care locuiau prin zonă au trebuit să suporte mizeria și mirosul pestilențial, situația fiind înregistrată și în prezent. Abia după a patra sesizare făcută pe 27 martie a.c., pe strada Grigore Antipa a ajuns un echipaj de la Poliția Locală, care a constatat situația. Iar totul s-a rezumat la atât.
Groapă și ravene lăsate în stradă de aproape un an
Doar că lucrurile nu se opresc aici, strada fiind lăsată de izbeliște încă de anul trecut. Pe 1 august 2022, când rețeaua de canalizare a refulat, în terasamentul străzii a apărut din nou o groapă cu diametrul de aproape 2 metri și adâncă de aproape o jumătate de metru, undeva între imobilele cu numerele 11 și 12. Deși municipalitatea a fost sesizată încă de atunci, ei bine, groapa cu pricina nu a fost acoperită nici în ziua de astăzi.
De asemenea, din cauza refulărilor repetate din rețeaua de canalizare, șuvoaiele de apă au săpat în terasamentul drumului ravene cu o adâncime de circa 30 – 40 de centimetri, iar administratorul drumului nu a intervenit nici aici. Din cauza denivelărilor apărute, autovehiculele se deplasează foarte greu, iar proprietarii de mașini își distrug autoturismele. Unii conducători auto refuză să se mai deplaseze pe acest tronson de stradă, iar în cazul în care este nevoie de intervenția autospecialelor de poliție, ambulanță sau pompieri la un eveniment, accesul acestora este pus în pericol.
În plus, nici iluminatul stradal nu mai funcționează pe timp de noapte, fix în zona în care carosabilul a fost distrus. Și în acest caz a fost sesizată municipalitatea, dar nu s-a luat nicio măsură.
2023???? Fără apa…??? Rusine!!! Toți cei responsabili ar trebui sa plătească cu funcțiile pe care le ocupa pentru aceasta problema….!!!! Dar ei vor găsi in continuare scuze și totul se va mușamaliza!!!! Scandalos….și rușinos…!!!!