Aproape cinci mii de credincioși de toate vârstele au participat, sâmbătă, la Pelerinajul Învierii organizat de Protopopiatul Botoșani.
Enoriașii au luat parte mai întâi la slujba de la biserica ,,Sfântul Gheorghe”, iar în jurul orei 18:00, au plecat pe străzile municipiul Botoșani, cu Sfintele Moaşte ale Cuviosului Onufrie. Alături de ei a fost un sobor de ierarhi, preoți și monahi, în frunte cu Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, precum și autoritățile locale.
„Mă bucur pentru numărul mare de credincioşi care ne-au însoţit în Pelerinajul Învierii, care se face pentru prima oară la Botoşani. Sperăm ca tradiţia să continue”, a spus Dumitru Mateciuc, părintele paroh al Bisericii Sfântul Gheorghe.
Traseul a trecut pe lângă Direcția Drumuri Județene, pe Strada Ion Pillat, apoi pe Calea Națională. De aici la dreapta pe Strada 1 Decembrie, prin fața Bisericii Uspenia, străbătând Centrul Vechi, iar, în cele din urmă, ajungând înapoi la biserica de la care s-a pornit.
,,Vom săvârși la anul poate procesiunea aceasta legată de Zilele Oraşului, să se înrădăcineze puțin câte puțin și să devină parte a orașului așa cum amintim că se întâmplă la Suceava de multă vreme, la Piatra Neamț de o anumită perioadă de vreme și de vreme îndelungată în capitala Moldovei, la Iași”, a spus ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Procesiune de Florii, amânată
În acest an tradiţionala Procesiune de Florii din municipiu nu a mai avut loc, aceasta fiind amânată pentru data de 22 aprilie.
”Poate unii dintre dumneavoastră v-ați întristat în momentul în care părinții de la parohii v-au spus că nu mai organizăm anul acesta pelerinajul de Florii, așa cum eram obișnuiți în anii precedenți. Dar spune poporul că ce e mult nu e bine întotdeauna. Ardelenii zic: mai răruț, că-i mai drăguț. Avem procesiunea Marșul pentru Viață, de ziua Bunei Vestiri. Am socotit să nu adăugăm al treilea pelerinaj. Două, într-o scurtă perioadă de timp, sunt suficiente”, a mai spus ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Slujbă de resfinţire la Biserica Sfântul Gheorghe
Duminică, pe 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, lăcașul de cult cu nume omonim, va îmbrăca haină de sărbătoare, pregătit pentru slujba resfințirii și Sfânta Liturghie.
„Sfintele Moaşte ale Cuviosului Onufrie au fost aduse cu ocazia resfinţirii bisericii noastre, care va avea loc mâine (n.r., duminică) şi va fi biserica aceasta pregătită, devenită din Cenuşăreasa oraşului Botoşani, mireasa oraşului, un simbol şi o bijuterie a Botoşaniului. Slujba de resfinţire va începe în jurului orei 8.30”, a spus părintele paroh al Bisericii Sfântul Gheorghe, Dumitru Mateciuc.