Un exercițiu de amploare organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și care a urmărit testarea reacției unităților de intervenție s-a desfășurat astăzi, în apropiere de Dorohoi, în incinta unei fabrici de mobilă din localitatea Dealu Mare.
Potrivit scenariului, 21 de persoane au fost salvate de pompieri din flăcări. Incendiul s-a produs în hala de producție și de prelucrare a lemnului, în urma unei explozii generată de centrala termică.
Ce a presupus scenariul
Scenariul a presupus mai multe intervenții, în funcție de natura evenimentelor înregistrate. Astfel, din cauza fumului dens, opt muncitori s-au refugiat la etajul I al clădirii. Trei angajați au rămas blocați în liftul destinat transportului de mobilă, în timp ce alte șapte persoane nu au reușit să iasă din atelierul de croitorie, după ce mai multe elemente de construcție s-au prăbușit și au obturat căile de evacuare. Doi angajați au fost surprinși sub autoutilitara pe care o reparau, iar altul și-a prins mâna dreaptă într-un utilaj. Profitând de neatenția personalului de pază a operatorului economic, patru persoane au intrat în depozitul de cherestea și uscător, încercând să sustragă diferite bunuri.
„Pentru gestionarea situațiilor de urgență a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pe timpul exercițiului, pompierii au intervenit pentru salvarea persoanelor surprinse în interiorul halei, acordarea primului ajutor, stingerea incendiului și înlăturarea efectelor.
La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD și ale Serviciului Județean de Ambulanță au acționat pentru salvarea persoanelor, trierea și acordarea primului ajutor în Postul Medical Avansat și transportarea acestora la spital. S-a impus intervenția polițiștilor și a jandarmilor pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică, fluidizarea traficului, dar și pentru efectuarea cercetărilor la fața locului în cazul furtului surprins în flagrant”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.
Planul alb
Având în vedere numărul mare de victime, Direcția de Sănătate Publică Botoșani a declanșat Planul alb la nivelul unităților spitalicești din municipiile Botoșani și Dorohoi. Identificarea focarelor izolate și a zonelor cu temperatură foarte ridicată a fost realizată cu ajutorul aeronavei fără pilot la bord multicopter. Deciziile au fost luate în urma analizării situațiilor de urgență produse, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoșani, condusă de prefectul județului, Sorin Cornilă, în calitate de președinte al CJSU Botoșani.
Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, la exercițiu au participat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Direcției Regionale de Informații Moldova Nord, Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, Institutului Național pentru Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS București, Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Botoșani, Direcției de Sănătate Publică Botoșani și Primăriei Municipiului Dorohoi. În total, au fost angrenate 126 de forțe cu 26 de mijloace auto și autospeciale de intervenție.
„Exerciţiul, la care au participat și reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea unor astfel de situații de urgență, a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc”, a completat Dorina Lupu.