spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTRoşii româneşti la preţ de delicatese. Când vor apărea tomatele autohtone şi...

Roşii româneşti la preţ de delicatese. Când vor apărea tomatele autohtone şi cât vor costa (video)

Roşiile româneşti ar putea ajunge pe tarabe până la jumătatea lunii mai. Preţul cu care se vor vinde, însă, va transforma tomatele în adevărate delicatese.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Astfel, dacă anul trecut au ieşit pe piaţă cu primele tomate la 20 de lei kilogramul, acum preţul ar putea fi dublu pentru că şi cheltuielile au fost mai mari. Producătorii botoşăneni spun că, în aceste condiţii, ajutorul pe care îl iau prin programul Tomata e crucial.

„Anul trecut am început cu 20 de lei, dar asta a ţinut o perioadă, după care, dacă ţine producţia, (n.r. preţul) va fi undeva în jur de 10 lei. Interesul este să le vindem şi la urmă tragem linie: dacă mai punem sau nu mai punem. S-au scumpit şi seminţele, şi energie, şi substratul, cineva trebuie să suporte”, a declarat Constantin Aniculăiesei, un legumicultor din Botoşani.

Scumpirile din ultima vreme  au fost uriaşe, astfel că producătorii nu îndrăznesc să se gândească la profit. Speră ca roşiile să le poată vinde măcar la preţul de anul trecut.

Pentru a avea producţii cât mai bune legumicultorii investesc extrem de mult în tehnologie. „Cea mai mare parte a producătorilor reinvestesc în tehnologie de ultimă generaţie, vorbim de temperatură şi umiditate controlată printr-un computer aflat într-un birou tehnic, cu o centrală care asigură o temperatură constantă pe toată perioada de vegetaţie a tomatelor”, a declarat Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

Producţia de roşii este în creştere

Producţia de roşii a crescut constant de când se aplică programul Tomata. Aceasta a ajuns în 2022 la 760.000 tone, consumul fiind de 862.000 tone. Datele au fost prezentate marţi, în Parlament, de ministrul Agriculturii, Petre Daea, la dezbaterea moţiunii simple depuse împotriva sa, transmite Agerpres.

„Producţia de roşii a crescut constant din anul 2017, de când se aplică programul Tomata, producţia internă crescând de la 622.000 tone în 2016 la 753.000 de tone 2021 şi 760.000 tone în anul 2022, faţă de un consum uman de 862.000 tone. Se importă roşii în extrasezon, în perioada de iarnă. Faţă de anul 2017, producţia internă de roşii a crescut cu 20,1%, consumul uman de roşii a crescut cu 14%, iar consumul pe locuitor a crescut de la 38,1 kg pe locuitor la 45,1, deci cu 18%. Programul a condus şi conduce la creşterea producţiei şi a cererii interne, pentru că suntem deficitari în perioada noiembrie-mai, pentru că nu avem producţie internă din cauza condiţiilor climatice şi a creşterii accelerate a preţului la combustibil”, a explicat Petre Daea.

El a adăugat că numărul solicitanţilor în cadrul programului s-a majorat de la 8.000 în 2017 la peste 22.500 în acest an. Peste 7.300 solicitanţi sunt tineri, cu vârsta sub 40 de ani.

Pe de altă parte, Petre Daea a menţionat că fermierii din sectorul agricol trebuie să deţină o suprafaţă minimă de un hectar pentru a primi plăţile directe. Excepţie face sprijinul cuplat, unde suprafaţa parcelei este de 0,03 hectare.

„Programul guvernamental Tomata este bun doar pe hârtie”

În 12 aprilie, 56 de deputaţi de la USR şi partidul Forţa Dreptei au depus în plen moţiunea simplă intitulată „De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Semnatarii moţiunii cereau demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, „pentru ca agricultura să devină punctul forte al României”. În textul moţiunii, semnatarii fac referire şi la programul guvernamental „Tomata”. Aceştia spun că „este bun doar pe hârtie”, fiind doar „o nouă hoţie”.

„Programul guvernamental Tomata este bun doar pe hârtie. În realitate, ţara noastră este cea mai mare piaţă de desfacere a tomatelor produse în Turcia. Dacă ne uităm şi la etichetele de pe celelalte fructe şi legume, realizăm că supermarketurile româneşti sunt de fapt aprozare internaţionale. Deşi prin programul Tomata guvernul dă subvenţii din anul 2017 – de pe vremea lui Dragnea – în 2022,

România a importat roşii din Turcia în valoare de 65 de milioane de euro. Aşadar, putem spune că ‘Tomata de Turcia’ este marca ministrului Daea. Tomata de guvern nu este decât o nouă hoţie. Din banii de la Guvern au răsărit mai multe dosare penale decât sere cu roşii. Vă cerem, domnule ministru Daea, să ne prezentaţi astăzi rezultatele programului guvernamental Tomata, de la începutul acestuia şi până în prezent. Vrem să aflăm dacă jaful din banii publici alocaţi pentru investiţii a continuat şi în mandatul dumneavoastră şi al domnului Chesnoiu”, arată textul moţiunii.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, a fost respinsă, miercuri.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...