„Mica Graţiere”, cum i se mai spune legii privind recursul compensatoriu, ar putea trimite acasă încă 200 de deţinuţi închişi în Penitenciarul Botoşani. Ei au trecut prin Comisia de liberări condiţionate şi au primit aviz favorabil, însă decizia finală va aparţine instanţei de judecată. Cei mai mulţi au fost închişi pentru furturi, dar printre cei care vor putea ieşi de după gratii se află tâlhari şi violatori. Iar pentru ca imaginea a ceea ce urează să fie cât mai completă trebuie spus că ieri în Penitenciarul Botoşani erau închişi 985 de deţinuţi. Asta înseamnă că „Mica graţiere” va trimite pe străzi, numai la Botoşani, 20% dintre condamnaţi, ei urmând să se alăture celor 14 deţinuţi deja eliberaţi în octombrie. Este drept, nu toţi sunt din judeţul Botoşani, printre cei închişi fiind şi persoane din Iaşi sau Suceava. Aceştia nu vor fi eliberaţi într-o singură zi, ci eşalonat, în funcţie de deciziile instanţelor.
Lege intrată în vigoare luna trecută
Legea, care a intrat în vigoare de luna trecută, a fost considerată de mulţi avocaţi şi jurişti mai nocivă decât o graţiere, întrucât aceasta din urmă nu ar fi scos de după gratii violatori şi ucigaşi. „Toate persoanele condamnate au intrat în aria de reglementare a legii, beneficiul compensatoriu aplicându-se indiferent de regimul de executare sau faptă, astfel că, pentru fiecare 30 de zile de custodie în condiţii necorespunzătoare, persoanelor private de libertate li se consideră executate suplimentar 6 zile din pedeapsa aplicată”, a precizat Anna Maria Rotariu, purtător de cuvânt în cadrul Penitenciarului Botoşani.
Grav este că o parte dintre aceştia vor fi eliberaţi fără măsuri suplimentare care să le impună o serie de obligaţii, cum ar fi prezentarea la anumite intervale de timp la poliţie sau la Serviciul de Probaţiune, să anunţe orice schimbare a locuinţei sau a deplasărilor mai lungi, ori să comunice informaţii de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă. Prin urmare, vor fi liberi ca pasărea cerului să facă ce vor.