S-a născut în anul 334, într-un sat din zona Buzăului. Părintele său duhovnicesc era preotul Sansala. Cei doi erau călugări misionari în ținutul Buzăului unde, probabil, era și o episcopie și converteau la creștinism numeroși daco-romani, goți și „barbari” închinători la idoli.
În actul martiric al Sfântului Mare Mucenic Sava, se spune că în primăvara anului 372, a treia zi de Paşti, noaptea, ostașii lui Athanaric, au prins pe preotul Sansala, cât și pe fericitul Sava, i-au legat și i-au bătut, făcându-le multe răni pe trup, ca să se închine idolilor și să mănânce cele jertfite lor. Sfântul Sava, înfruntându-i cu bărbăție, a fost condamnat la moarte prin înecare. Legându-i un lemn de gât, l-au aruncat în râul Buzău.
Așa s-a săvârșit Sfântul Mucenic Sava la vârsta de 38 de ani. Martiriul său a avut loc la 12 aprilie, 372. Moaștele sale au fost luate de creștini și de preotul Sansala și ascunse. Apoi, de frica goților, „au fost trecute din ţara barbara în Romania”, adică în Imperiul Roman, la episcopul Ascholius al Tesalonicului, de origine din Capadocia.
Prin anii 373-374, la cererea Sfântului Vasile cel Mare către dregătorul Sciției Mici, Iunius Soranus, „de a-i trimite moaște de sfinți”, prezbiterii din Dacia au trimis moaștele Sfântului Mucenic Sava la Cezareea Capadociei, însoțite de o scrisoare în care se caută să facă cunoscut tuturor că și în Dacia Carpatică sunt martiri pentru Evanghelia lui Hristos.
Miercurea Mare
Ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus. Tot astăzi se face pomenirea femeii celei păcătoase care a uns cu mir picioarele Domnului.
În Ierusalim se urzea în taină răzbunarea fariseilor și a cărturarilor, care hotărăsc moartea Mântuitorului. Miercurea este ziua în care cărturarii și fariseii au făcut sfat pentru prinderea și uciderea Mântuitorului, temându-se de puterea pe care o avea asupra mulțimilor. „Și împreună s-au sfătuit ca să prindă pe Iisus, cu vicleșug, și să-L ucidă” (Matei, 26.4). Ceea ce determină acest plan este INVIDIA lor care i-a orbit. Trădarea lui Iuda este neașteptată, căci momentul uciderii Mântuitorului era plănuit după Paști. Iuda Iscarioteanul, unul din cei doisprezece apostoli, se duce la arhierei pentru a-L vinde pe Hristos: „A zis: «Ce voiți să îmi dați și eu Îl voi da în mâinile voastre?» Iar ei i-au dat treizeci de arginți. Și de atunci căuta un prilej potrivit ca să-L dea în mâinile lor” (Matei, 26, 15-16).
De ce a trădat Iuda ..?. sunt multe teorii (unele chiar îl îndreptățesc), cert este faptul că era iubitor de bani și hoț. Se pare că, pentru patima lui, Mântuitorul l-a pus chiar casier.
Singura lumină în ziua aceasta este femeia păcătoasă care S-a apropiat de Mântuitorul cu un vas de alabastru cu mir scump și l-a turnat pe capul Lui, când ședea la masă în Betania, în casa lui Simon Leprosul”… turnând acest mir pe trupul Meu, M-a pregătit pentru îngropare. Și drept vă spun: oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta în lumea toată, se va spune și ce a făcut ea, spre pomenirea ei»”. (Matei, 26,6-13).
Două inimi, una umplută de diavol, cealaltă umplută de Duhul Sfânt.
De atunci ziua de miercuri este zi de postire în tot anul pentru că este ziua trădării. Iuda a trădat o dată, dar noi trădăm în fiecare zi, de multe ori mai grav de cât a făcut-o el și pentru mult mai puțin.
Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!
Preot Olivian SANDU