miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăLocal BTStimulent educațional pentru sute de preșcolari din municipiul Botoșani

Stimulent educațional pentru sute de preșcolari din municipiul Botoșani

Sute de copii botoșăneni au beneficiat anul trecut de tichete sociale – stimulente educaționale. Asta, potrivit legii cu privire la stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Datele centralizate de Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Botoșani arată că, în perioada ianuarie – iunie 2022, din anul școlar 2021 – 2022, au fost 542 de beneficiari ai acestui ajutor. În aceeași perioadă, în funcție de frecvența la grădiniță a beneficiarilor, au fost acordate 508 stimulente educaționale, valoarea totală a acestora fiind de 52.475 de lei.

În perioada septembrie – decembrie 2022, din anul școlar 2022 – 2023, au fost 350 de beneficiari, fiind acordate, tot în funcție de prezența la grădiniță, 315 de tichete, cu o valoare totală de 33.075 lei.

„Aceste tichete pentru grădiniță reprezintă un ajutor pentru familiile defavorizate care au copii preșcolari. Colegii de la Direcția de Asistență Socială au toată disponibilitatea de a-i ajuta pe părinți în a face demersurile necesare pentru a fi incluși în rândul beneficiarilor”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

Stimulentul educațional se acordă pentru copiii care frecventează grădinița

Potrivit Legii 248 din 2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familiile defavorizate, valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educaţional se raportează la indicatorul social de referinţă şi este de 0,2 ISR. Începând cu martie 2023, valoarea stimulentului este de 120 lei pe lună, ca urmare a majorării, cu aproximativ 14%, a valorii Indicatorului Social de Referință.

Stimulentul educațional se acordă lunar, doar pe perioada cursurilor. Banii asigurați de la bugetul de stat pot fi folosiți doar pentru achiziționarea de produse alimentare și de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite.

Stimulentele educaţionale se asigură copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277 din 2010 privind alocația pentru susținerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat.

Prin excepție, beneficiază de acest ajutor și copiii aflați în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, dacă veniturile nu depășesc 634 de lei pe lună, pe membru de familie.

Condiții pentru a beneficia de ajutor

Acest ajutor lunar, destinat copiilor cu vârste între 3 și 6 ani, care frecventează grădinița, este dat titularului alocației pentru susținerea familiei, respectiv persoanei desemnate de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părintelui.

Plata ajutorului este condiţionată de frecvenţa regulată la grădiniță a copiilor (prezenţa zilnică în unitatea de învățământ preșcolar, cu excepţia absenţelor motivate). Se consideră absenţe motivate, cu condiţia ca acestea să nu depăşească 50% din zilele de grădiniţă, absenţele medicale, numai dacă părinţii aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniţă. În caz excepţional, o singură dată pe an şcolar, copiii pot primi suplimentul educațional şi dacă într-o lună au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniţă, din motive medicale. Primesc tichete sociale și copiii care sunt învoiți de către părinți, în limita a 3 zile pe lună, cu condiţia ca părinții să anunțe cadrele didactice.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ninsoare
-1.2 ° C
-1.2 °
-1.4 °
74 %
1.9kmh
100 %
mie
1 °
joi
1 °
vin
4 °
sâm
5 °
Dum
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Miile de oameni de la mitingul AUR din Botoșani erau mai puțini, dar a fost și frig, e drept.

EDITORIAL

Cu siguranță Hollywood-ul reprezintă pentru mulți actori americani sau nu, un pisc înalt și luminos, un țel în viață, un ideal mult râvnit. De-a...

EPIGRAMA ZILEI

Nene Iancule, să știi, Că azi, „letrele” pierdute Nu se pun la pălării Ci la ... dosărel, cusute!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...