Un bărbat din Botoşani a şocat cadrele medicale după ce a încercat să îşi pună capăt zilelor în acelaşi timp, în două moduri diferite. Din păcate, combinaţia celor două tentative a reuşit, mai ales că una dintre ele a fost descoperită de către cadrele medicale abia când acesta a ajuns la spital.
Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a ajuns la spital în dimineaţa zilei de sâmbătă. Acesta a fost găsit de către soţia sa în agonie, la parterul blocului în care locuiau, în marginea oraşului. Femeia a apelat serviciul 112, anunţând că bărbatul înghiţise o cantitate apreciabilă de medicamente. O ambulanţă l-a preluat şi l-a transportat la Urgenţe.
Cadrele medicale de la Ambulanţă au observat, însă, că acesta prezenta o serie de leziuni la nivelul corpului, care ar fi putut fi cauzate de o cădere. Bărbatul a fost examinat în amănunt de specialiştii de la Urgenţe, fiind astfel descoperite mai multe leziuni la nivelul organelor interne.
„Pacientul a fost diagnosticat cu politraumatism prin cădere de la înălţime. Prezenta ruptură de vezică urinară, fracturi costale, insuficienţă renală, acidoză metabolică, fibrilaţie atrială, precum şi intoxicaţie voluntară medicamentoasă. A fost transferat direct în sala de operaţii”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, medic de gardă în cadrul UPU-SMURD.
Serie de tentative la activ
Bărbatul a fost operat de urgenţă, însă, starea lui a continuat să se agraveze, atât din cauze leziunilor interne, cât şi a ingestiei de medicamente. Acesta a suferit un stop cardio-respirator în dimineaţa zilei de duminică, fiind resuscitat cu succes.
Peste câteva ore, însă, a suferit un nou stop cardiac, din păcate medicii nemaiputând să îi repornească inima. Aceştia au constat decesul, fiind anunţată şi poliţia. Potrivit vecinilor, bărbatul nu era la prima tentativă de suicid, acesta suferind de depresie de mai mult timp şi având chiar şi o serie de internări în spitalul de specialitate.
Din motive încă necunoscute, în noaptea de vineri spre sâmbătă, acesta a decis să îşi pună capăt zilelor din nou. Extrem de hotărât să îşi ducă planul morbid la final, acesta a luat întâi o serie de medicamente, iar ulterior a sărit în gol de la etajul 1 al blocului în care locuia.
Caz similar în municipiu
Determinarea de care dau dovadă unele persoane în astfel de cazuri uimeşte până şi cadrele medicale. Seria cazurilor de acest fel pare să fie tot mai morbidă în această perioadă. În decurs de câteva zile alte două persoane şi-au pus capăt zilelor. Aflat în proces de partaj cu fosta lui soţie, un botoşănean de 62 de ani a decis să îşi pună capăt zilelor. Acesta a fost găsit chiar de către fratele lui chiar în curtea casei în care cei doi locuiau.
Acesta a improvizat un ştreang, pe care l-a legat de creanga unui copac din spatele casei. Deşi se afla la o înălţime mică faţă de sol, pornirea bărbatului de a-şi duce planul macabru la sfârşit a fost mai puternică decât instinctul de supravieţuire. Acesta a fost găsit în genunchi, fără suflare.
La câteva zile distanţă, locatarii unui cartier din Botoșani s-au trezit în fața unei imagini sumbre. Aceştia au observat cadavrul unui bărbat de aproximativ 50 de ani atârnând într-un ștreang improvizat, agățat de bara unui leagăn. Bărbatul stătea în genunchi, semn că a fost extrem de hotărât să își ducă gestul la bun sfârșit.
Rata suicidului a ajuns la cote alarmante
Psihiatrii susţin că rata suicidului a ajuns în ultimii ani la cote alarmante. Din cauza decepţiilor din dragoste sau certurilor în familie, tot mai multe persoane încearcă să-şi pună capăt zilelor.
Astfel, rata sinuciderilor a crescut de la 10 la peste 14 cazuri la 100.000 de locuitori. La fiecare suicid se înregistrează 10 tentative. Metodele diferă de la un caz la altul. Variantele violente sunt considerate o dovadă a disperării la care ajung oamenii în momentul final. Aşa cum susţin şi psihiatrii şi medicii legişti, metodele cele mai întâlnite anul trecut au fost spânzurarea sau aruncarea de la înălţime.
„Noi le denumim metode pernicioase, adică nu lasă şanse de scăpare. Cei care înghit pastile sau fel de fel de substanţe nu vor să moară. Aceştia au o problemă şi simt nevoia să tragă un semnal de alarmă pentru cei care ar putea eventual să înţeleagă acest mesaj”, spunea fostul manager al Spitalului de Psihiatrie, doctor în psihiatrie Nicolae Vlad.
De altfel, datele oficiale arată şi că numărul persoanelor cu afecţiuni psihice este în creştere. Dacă în urmă cu aproape 10 ani numărul de cazuri noi luate în evidenţă era sub 1.000 în fiecare an, în prezent s-a ajuns la peste 1.500. „Omul sănătos este un bolnav care se ignoră. Nu trebuie sa fii nebun ca să ajungi la psihiatru. Toţi avem câte o problemă mai mică sau mai mare care ne afectează într-o măsură, dar nu ne dăm seama de ea. Fiecare ar trebui să fie dornic să afle cam ce fel de personalitate are: este mai impulsiv, mai calm, introvertit, extravertit”, a mai spus doctorul în psihiatrie Nicolae Vlad.