Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada aprilie – octombrie 2022, în legătură cu modalitatea de efectuare a unor controale la agenți economici și unități administrativ – teritoriale, pe linie de protecție a mediului.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
„În cursul zilei de 29 martie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în 64 locații, situate pe raza județelor Botoșani, Suceava și Iași, din care 21 la sedii ale unor instituții publice, restul la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, au precizat anchetatorii.
Persoane duse la audieri
În urma descinderilor, mai multe persoane au fost conduse pentru audieri la sediul DNA Suceava. Deocamdată, nu se cunoaște identitatea acestora. Totodată, este posibil ca printre cei aduși să fie și martori.
Potrivit unor surse neoficiale, unele perchiziții ar fi vizat Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani, Administrația Bazinală de Apă „Prut Bârlad”, dar și operatorii de salubrizare, inclusiv unele primări cum ar fi Darabani, Bucecea sau Ștefănești, dar și vreo șase primării comunale.
Firme iertate de amenzi
Există informații că unele firme sau administrații locale preferau să arunce deșeurile pe câmp, ori le incendiau, iar cei în cauză ar fi fost iertați de sancțiuni. Totodată, deși mergeau în control, comisarii de mediu nu aplicau sancțiuni la cei prinși încălcând legea. Printre firmele favorizate se află spălătorii auto, societăți de reciclare, etc. În plus, există suspiciuni că cei favorizați ar fi oferite în schimb diverse sume de bani între 300 și 2.000 de lei.
Eugen Mateciuc, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, spune că inclusiv instituția a fost vizitată de anchetatori, însă nu cunoaște amănunte despre cercetările derulate de procurorii antiorupție. „Eu sunt în concediu până vineri, însă dimineață, la ora 7, am fost sunat de personal care m-a informat că domnii solicită acces în birouri. Am trimis înlocuitorul și le-a permis accesul. Din câte am înțeles, erau interesați de niște documente. Le-am oferit tot sprijinul, dar sincer să fiu, nu știu mai multe informații. M-au sunat inclusiv cei de la București, le-am confirmat și le-am spus și lor ce v-am spus și duneavoastră. Nu știu nimic în plus”, a spus Eugen Mateciuc.
Cert este că în urma perchezițiilor anchetatorii au ridicat tomuri întregi de documente, care urmează să fie expertizate și analizate. Totodată, 18 persoane care au fost aduse cu mandat la sediul DNA Suceava, printre care și șefi de instituții, urmează să fie audiate în cursul zilei de astăzi.