A încercat să-i învețe matematica pe unii deținuți, dar a căzut victimă unui hoț în vârstă de numai 15 ani. Este pățania unui botoșănean, cadru didactic la o unitate de învățământ special, care a rămas fără bani în cont, după ce și-a pierdut telefonul mobil.
Asta pentru că individul a reușit și a deblocat dispozitivul, după care, cu ajutorul aplicației bancare, a subtilizat banii din cont. Polițiștii au reușit să dea de urma hoțului, l-au identificat, iar procurorii l-au trimis în judecată. Doar că suspectul nu mai este de găsit.
În vârstă de 54 de ani, Vasile R. a absolvit Facultatea de matematică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” și s-a dedicat activității la catedră. Zeci de ani a învățat copiii să socotească, şi i-a învăţat cum e cu geometria în spațiu. Asta pentru că matematica devenise pasiunea lui. A trecut pe la mai multe școli, inclusiv pe la Seminarul Teologic, iar într-o perioadă le-a predat și deținuților din Penitenciarul Botoșani adunarea și tabla înmulțirii. În ultimii ani, s-a dedicat, însă, copiilor cu nevoi educaționale speciale. Pe 14 februarie 2022 a fost de serviciu, iar la prânz, după terminarea orelor de curs, a plecat pe jos spre domiciliu, având asupra sa și telefonul mobil. După ce a ajuns acasă, în momentul în care a intenționat să se dezbrace de haină, controlându-și buzunarele, a constatat că nu mai avea telefonul.
În primă fază, s-a gândit că este posibil să-l fi uitat a locul de muncă. Așa că a chemat un taxi, a făcut cale întoarsă, dar fără succes. Abia atunci a realizat că, cel mai probabil, a pierdut telefonul mobil pe stradă, acesta căzându-i din buzunar fără să simtă.
Cod prea simplu pentru blocat telefonul
Nu a făcut un caz din asta. Dar a doua zi, pe 15 februarie 2022, și-a amintit că pe telefon era instalată aplicația bancară prin care putea fi accesat contul personal. Atunci a mers bancă, unde i s-a adus la cunoștință că într-un interval de numai câteva ore i-au fost retrași din cont 2.000 de lei. Au fost în total patru operațiuni a câte 500 de lei fiecare.
Cum cardul era la el, bărbatul a realizat că extragerile s-au făcut cu ajutorul aplicației bancare, cel mai probabil de persoana care a găsit telefonul mobil. Dar nu a fost singura greșeală pentru că, poate din comoditate, bărbatul folosise ca sistem de deblocare a ecranului un cod PIN ultrabanal – 1234. Asta deși cel care reușea să deblocheze telefonul ar fi avut acces la mai multe informații personale, inclusiv la aplicația bancară instalată pe acesta.
Bani scoşi cu aplicaţia mobilă
Botoșăneanul a închis imediat contul, a anunțat Poliția și a instalat aplicația bancară pe un alt telefon. Așa a reușit să afle de la ce bancomat au fost scoși banii. Din acest moment au intrat polițiștii pe fir. Au solicitat imaginile surprinse de camerele de supraveghere montate în panoul frontal al bancomatului și de cele montate în exteriorul clădirii și au reușit să-l vadă pe autor. Prima dată, tânărul avea fața acoperită cu o mască, iar a doua oară cu un fular.
Totuși, analizând particularitățile – mers, vestimentație, postură – anchetatorii au stabilit că toate cele patru extrageri neautorizate au fost comise de către același autor. „În urma vizionării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere și a investigațiilor efectuate, în baza semnalmentelor și particularităților autorului, s-a stabilit că inculpatul C.P.S., în vârstă de 15 ani la data respectivă, din municipiul Botoșani, care este cunoscut de organele de poliție ca fiind autor de furturi, este cel care a găsit și și-a însușit telefonul mobil pierdut de persoana vătămată, după care, prin intermediul aplicației ,,xxx” ce era instalată pe telefonul mobil, a efectuat cele 4 retrageri de bani, în valoare totală de 2.000 de lei, din contul bancar al persoanei vătămate, în perioada 14-15.02.2022”, au arătat polițiștii.
Percheziţii la locuinţa adolescentului
În baza probelor adunate, anchetatorii au descins la domiciliul tânărului, pe 20 martie 2022, unde au găsit și ridicat articolele vestimentare și încălțămintea pe care acesta le-a purtat în momentele comiterii faptelor. Doar că telefonul nu mai era de găsit. Asta pentru că, după ce a scos banii din cont, adolescentul a dat cu telefonul de caldarâm, după care l-a aruncat într-un canal.
Confruntat cu probele, C.P.S. a recunoscut că a găsit telefonul pe o bancă de lângă Biblioteca Județeană, a reușit să-l deblocheze și a scos banii din cont.
Adolescentul a fost expertizat medico-legal și s-a concluzionat că a comis faptele cu discernământ. Prin urmare, el a fost acuzat de însușirea bunului găsit, acces ilegal la un sistem informativ și efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, fiind trimis în boxa acuzaților. Chiar și așa, profesorul nu și-a recuperat încă banii, dosarul fiind încă pe rolul instanței de judecată.
Ce trebuie să faceţi când vă pierdeţi telefonul sau cardul
În momentul în care constataţi că nu mai aveți cardul bancar, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să sunați la bancă şi să-l declarați pierdut/furat. La fel trebuie procedat și atunci când pierdeți telefonul mobil pe care sunt instalate aplicații bancare, pentru că acestea permit extrageri de bani de la bancomate chiar și fără card. Nu aşteptați prea mult, deoarece riscați să se realizeze tranzacţii cu ajutorul cardului sau telefonului dumneavoastră.
Dacă ați anunțat acest lucru, imediat după finalizarea convorbirii, banca va fi responsabilă dacă cineva va realiza vreo tranzacţie frauduloasă.
Un alt lucru pe care trebuie să-l faceți este să nu spuneți nimănui codul PIN de la card. Este total greșit să fie notat pe o foaie în portofel, împreună cu cardul. Acesta este secret şi nu este nevoie de el atunci când cardul este declarat pierdut.
Un alt lucru important de ştiut este că indiferent de ce se va întâmpla cu cardul sau cu telefonul, titularul este protejat de lege. Prin urmare, va putea beneficia de restituirea banilor. Însă dacă ulterior se constantă că frauda s-a datorat neglijenţei, s-ar putea ca banii să nu mai fie recuperați niciodată, mai ales dacă făptaşul nu va fi prins.