Un pasionat de jocuri online a crezut că poate să facă rost de bani prin plasarea pe piață a unor bancnote contrafăcute. Doar că „afacerea” nu a mers în realitate ca în mediul virtual.
Dat în vileag, tânărul a fost acuzat de punerea în circulaţie de monedă falsificată şi participaţie improprie la înşelăciune, iar acum a ajuns în fața magistraților.
Potrivit anchetatorilor, în perioada aprilie – mai 2021, tânărul, M.V.S. a procurat şi deţinut în vederea punerii în circulaţie un număr de 19 bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro. Ca să nu fie prins, individul a apelat la un complice. Astfel, pe 5 mai 2021 el i-a dat bancnotele unui minor, pe care l-a trimis să le schimbe la mai multe case de schimb valutar din municipiul Botoșani.
Zis și făcut, însă falsurile au ieșit la iveală, iar complicele a fost ridicat de polițiști pentru cercetări. Dat în vileag, tânărul a ajuns și el în atenția anchetatorilor. Expertiza efectuată de angajații Băncii Naționale a României a confirmat că bancnotele cu pricina erau contrafăcute, iar Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Oficiul Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă a arătat că cele 19 bancnote făceau parte dintr-un lot mai mare de bancnote plasate pe piață de-a lungul timpului.
După administrarea întregului probatoriu, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani l-au trmis în judecată pe tânăr, acesta urmând să răspundă în fața magistraților pentru faptele comise.
Schmburi valutare cu bani falşi
În vara anului trecut, alți trei tineri au fost acuzați de înșelăciune și punere în circulație de punere în circulaţie de valori falsificate după o altă afacere bizară. Potrivit anchetatorilor, în perioada martie – iulie 2022, tinerii, cu vârste cuprinse între 20 și 22 de ani, ar fi efectuat mai multe schimburi valutare oferind bancnote de 100 și 50 de euro, care nu aveau elementele de siguranță specifice celor autentice, mai multor persoane din județul Botoșani, care, la rândul lor, ar fi încercat să le schimbe în case de schimb valutar.
Cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, care sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, au pus în executare 7 mandate de percheziție domiciliară.
Investigațiile au arătat tinerii au cumpărat așa-zisele bancnote de la o firmă din Suceava, care le vindea și suvenir. Pentru a păcăli victimele, tinerii au jucat un adevărat teatru – susțineau că au euro și că au nevoie urgentă de lei, iar din acest motiv acceptau o rată de schimb de 4,5 lei pe euro, deși cursul oficial de schimb se apropia de 5 lei. Așa ar fi păcălit cel puțin patru persoane, care nu au realizat că acele bancnote erau contrafăcute și au mers să le schimbe la casele de schimb valutar. Când au realizat că au fost păcăliți, păgubașii au făcut plângere la poliție.