Patru eleve ale Liceului ”Demostene Botez” Trușești, specializarea Alimentație Publică și Turism, au obţinut un premiu, în acest weekend, la cea de-a V-a ediţie a Concursului Național „Identificare de Produse Tradiționale”.
Competiţia s-a desfăşurat sâmbătă, 18 martie. Aceasta a fost organizată de Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din Iași.
Echipa botoşăneană a fost formată din Adomnicai Ilinca Adriana, Boicu Magda, Betenchi Estera si Barbacaru Luisa, coordonate de profesor Ionica Verniceanu cu produsul tradițional Nacincă. „Suntem mândri că am obținut locul II, din cele 64 de produse tradiționale prezentate”, au transmis reprezentanţii Liceului ”Demostene Botez”.
Potrivit dosarului de concurs, „nacinca este o reţetă unică. O mâncare tradiţională adusă în Moldova din Siminicea, acest preparat datând din anul 1948”.
„Nacinca este un preparat foarte vechi. Denumirea lui vine din limba rusă. E o reţetă rămasă după trecerea ruşilor în timpul războiului prin satul bunicii mele, iar bunica mea a fost ultima care mai ştia să prepare nacinca. Ea a murit şi acum doar copiii ei duc reţeta mai departe. E vorba de fapt de mămăligă, cu ceapă, jumări şi carne de pui proaspătă”, a spus Ilinca Adomnicăi.
De asemenea, școala a mai fost reprezentată și de produsul tradițional Tocinei, coordonatori prof. Bârsan Bobi și prof. Oana Hirb.
Marele premiu a plecat la Bacău
Concursul a fost câştigat de o elevă de clasa a VII-a, din Bacău. Aceasta a impresionat juriul cu reţeta de pilaf de mei cu hribi traşi în unt.
La start s-au înscris peste 90 de copii, de la 17 unităţi de învăţământ din Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău şi judeţul Călăraşi. Aceştia au trebuit să găsească un produs tradiţional şi să facă dovada faptului că reţeta are peste 30 de ani vechime.