spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTÎncepe luna plantării arborilor

Începe luna plantării arborilor

,,Luna plantării arborilor” se derulează în fiecare an între 15 martie -15 aprilie. Este perioada in care silvicultorii derulează o serie de activități care au în prim plan evidențierea rolului și importanței pădurii în societatea actuală. 

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Astfel, acțiunile silvice pe care le desfășoară Direcția Silvică Botoșani au ca obiectiv conștientizarea populației despre necesitatea asigurării integrității și dezvoltării pădurilor, împădurirea terenurilor forestiere goale, igienizarea lizierelor și a traseelor drumurilor ce străbat fondul forestier, cu participarea ONG-urilor, în special a generației tinere. Acestea au debutat ieri, unde s-au plantat câteva sute de puieți în cadrul C.S. Cornaci, comuna Coșula, Ocolul Silvic Botoșani.

Fondul forestier actual al județului Botoșani este de 56333 ha (11,5% din suprafața județului) și cuprinde pădurile situate în partea nord-estică a României, fiind desfășurat altitudinal de la 60 m (Lunca Prutului) la 580 m (culmea Holmului). La est și la vest pădurile sunt delimitate de râurile Prut, respectiv Siret.

Pe total, în administrarea Direcției Silvice Botoșani se află 49132 ha terenuri forestiere situate pe raza administrativii a două județe, respectiv Botoșani (99.4%) și Suceava (0.6 %). Din totalul suprafeței, 34576 ha sunt proprietate publicii a statului (70,4 %), iar 14556 ha (29,6 %) reprezintă fond forestier privat reconstituit ca urmare a aplicării legilor fondului funciar.

Regenerarea pădurilor în 2023

Potrivit Direcției Silvice, pentru fondul forestier proprietate publică a statului precum și pentru cel aflat în administrare în anul 2023, aceștia și-au propus următoarele:

  • împăduriri integrale: 49 ha, din care în această primăvară 48 ha în fond forestier de stat și 1 ha în toamna anului curent;
  • completări în plantații – fond forestier de stat, urmare a pierderilor normale și a celor cauzate de calamitățile naturale (secetă) din anul trecut: 42 ha, din care 39 ha în plantații din fond forestier, 1 ha în plantații din teren degradat preluat de RNP și 2 ha în teren fond forestier privat aflat in administrarea D.S. Botoșani, toate programate pentru campania din primăvară
  • regenerări naturale în suprafețe de păduri de stat în care s-au efectuat tăieri cu regenerare sub masiv sau în crâng: 155 ha din care 74 ha pentru această primăvară

Suprafețele de împăduririt din această primăvară sunt răspândite în tot județul, în special în locurile de pe care s-au efectuat tăieri rase la arboretele în curs de uscare sau ajunse la vârsta exploatabilității.

Cele mai mari suprafete de plantat în această primăvara sunt:

  • Pădurea Coșula, Coșula – 5 ha, din cadrul O.S. Botoșani
  • Pădurea Păltiniș – 2,7 ha, Pădurea Bajura 3,6 ha, Pădurea Baranca 2,8 ha din cadrul S. Darabani
  • Pădurea Pustoaia și Văculești – 2,7 ha din cadrul S. Dorohoi
  • Pădurea Zăvoi Bucecea- 10,5 ha din O.S Mihai Eminescu
  • Pădurea Runc -Bahlui, Frumușica – 4,5 ha din cadrul 0. S. Flămânzi
  • Pădurea Buhăceni – 2,8 ha, Pădurea Guranda – 2,2 ha, Pădurea Cârlig – 2,5 ha și Pădurea Șoldănești- 2,0 ha din cadrul O.S. Trușești.

Romsilva va planta 20 de milioane de puieți forestieri

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va planta, la nivel național, circa 20 de milioane de puieți forestieri și va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publică a statului în cursul campaniei de împăduriri de primăvară.

Dintre acestea, pe 6.766 hectare vor fi efectuate regenerări naturale, iar pe 2.877 hectare, regenerări artificiale, prin lucrări de împăduriri.

Tot în cursul campaniei de împăduriri de primăvară, în fondul forestier de stat administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.997 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor pe alte 537 de hectare.

Cele mai mari suprafețe de fond forestier regenerate natural în campania de împăduriri de primăvară sunt administrate de Direcția Silvică Suceava, 858 hectare, urmată de direcțiile silvice Bacău, cu 580 de hectare, și Arad, cu 420 hectare. În privința regenerărilor artificiale, cea mai mare suprafață de fond forestier care va fi regenerată prin lucrări de împăduriri este administrată tot de Direcția Silvică Suceava, 829 hectare, urmată de direcțiile silvice Vrancea, cu 223 hectare, și Mureș, cu 156 hectare.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...