spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTMuzeul o ia cu reabilitarea pe urmele Teatrului

Muzeul o ia cu reabilitarea pe urmele Teatrului

Un an din timpul pentru reabilitarea Muzeului s-a pierdut deja, iar în cel mai fericit caz se poate vorbi de redeschidere în trei ani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Intrat în reabilitare, Muzeul Județean de Istorie ar putea fi redeschis abia în 2026. Asta pentru că termenul de execuție a lucrărilor se calculează din momentul în care constructorul a preluat clădirea și a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor. Cum acest lucru s-a întâmplat abia luna trecută, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de trei ani, investiția ar trebui să fie gata în februarie 2026.

Prin urmare, aproape un an instituția a stat închisă aproape fără rost. De altfel, chiar dacă a fost realizată și organizarea de șantier, nu se poate spune că acolo este o forfotă care să demonstreze că se dorește finalizarea lucrărilor cât mai repede. Zilele trecute, de exemplu, în clădirea monument istoric erau doar câțiva muncitori, care se foiau de ici colo.

Contructor care a găsit reţeta profitului

Lucrările vor fi executate de o asociere de firme din județul Iași. Este vorba de Stood Project SRL și Gruppo SRL în calitate de proiectanți, și Smeogal Construct SRL Iași, în calitate de constructor. Interesant este că prima și ultima firmă au sediul la aceeași adresă.

Potrivit site-ului Termene.ro, firma Smeogal Construct SRL a fost înființată pe 13 august 2020 și are ca obiect principal de activitate lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Potrivit sursei citate, în anul 2020, Smeogal Construct SRL a raportat o cifră de afaceri de 3.237.759 lei cu un profit de 3.199.908 lei având 0 angajați, după un an de activitate.

Lucrări de amploare pentru reabilitarea Muzeului

Proiectul de reabilitare a Muzeului Județean de Istorie presupune lucrări de amploare. Vor trebui consolidate fundația și pereții din piatră de la demisol prin injectarea în masa zidăriei de mortar fluid, vor fi consolidați șpaleții cu bolți de la demisol, se vor efectua placări cu plase sudate pe traseul fisurilor/crăpăturilor cu tencuială armată și vor fi realizate cămășuieli armate cu bare independente cu grosime de 15 centimetri, pe fața interioară a bolților de la demisol. Se va interveni și se vor reface tencuiala, finisajele, dar și elementele decorative.

Printre lucrările prinse în proiect se regăsește și înălțarea mansardei clădirii, aici urmând să fie amenajate spațiile administrative. Altfel spus, birourile se vor muta în pod, iar spațiul expozițional se va extinde de la 17 săli, câte erau înainte de reabilitare, la 23 de săli de expunere. În plus, se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigură Consiliul Județean este de aproximativ 577 de mii de lei. Nu este exclus ca aceste costuri să crească, având în vedere evoluția prețurilor la materialele de construcții. Totodată, întârzierea în lansarea lucrărilor de restaurare va costa Consiliul Județean. Asta pentru că muzeul a fost nevoit să se mute în chirie la Sucursala CEC Bank și va trebui să plătească lunar o chirie către unitate bancară pentru toate spațiile utilizate.

Hibe descoperite de proiectant la reabilitarea Muzeului

În noiembrie 2021, conducerea Consiliului Județean a anunțat predarea amplasamentului de Compania Națională de Investiții (CNI) asocierii de firme condusă de Smeogal Construct SRL. Potrivit contractului, proiectantul avea termen de șase luni să realizeze documentația tehnică.

„Dacă primim ordinul de începere a lucrărilor pe 1 decembrie, asta înseamnă că pe 1 iunie 2022, practic vom avea autorizația de construire și șantierul deschis”, spunea atunci Doina Federovici, președintele CJ. „Este o zi importantă fiind semnarea acestui proces verbal, practic se intră în linie dreaptă privind derularea contractului nostru. Cu siguranță nu vom dezamăgi așteptările botoșănenilor și ne vom încadra în condițiile contractuale, atât din punct de vedere al execuției de calitate, cât și termenul de execuție”, declara Ovidiu Luca, directorul tehnic al companiei Smeogal Construct SRL.

Dar nu a fost să fie. Asta pentru că proiectantul a descoperit o serie de hibe despre care nu s-a cunoscut nimic și care au necesitat analize și noi soluții de realizare a lucrărilor. În plus, întreg patrimoniul muzeului a fost mutat în noul sediu provizoriu abia în august 2022. Așa se face că autorizația de construire pentru lucrările de reabilitare a muzeului a fost semnată abia pe 4 ianuarie 2023.

Clădire construită la începutul secolului XX

Clădirea care adăpostește Muzeul Județean de Istorie Botoșani a fost ani de-a rândul Palatul Administrativ al Județului. Ea a fost construită la începutul secolului XX după proiectul arhitectului Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureștiului, Arcul de Triumf, Cazinourile din Sinaia și Constanța, precum și multe locuințe particulare aflate acum în patrimoniul național.

Actul de naștere a fost semnat în trei exemplare, la 31 octombrie 1904. Un exemplar a fost trimis la Arhivele statului din București, un exemplar a rămas la Prefectură, iar unul a fost introdus într-un tub metalic, alături de monede din acea vreme, iar tubul a fost îngropat în temelia clădirii. Piatra de temelie a fost pusă pe 4 octombrie 1904, dar lucrările au început în martie 1905. La 28 noiembrie 1906, construcția a fost finalizată, iar conducerea județului de atunci a dedicat această clădire jubileului celor 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

De-a lungul anilor, clădirea a găzduit Prefectura, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...