Urgenţă maximă la spital. O femeie, în vârstă de 60 de ani, s-a prezentat marţi la Urgenţe pentru că avea un coş pe nas.
Cazul i-a lăsat fără replică pe cei de la Urgenţe, care iniţial au crezut că era o glumă. Mai mult, aceasta a spus că a fost trimisă la spital de o farmacistă. “Persoana nu avea nimic altceva decât un banal coş pe nas. Ne-a spus că a fost trimisă la Urgenţe de către o farmacistă. Deci o persoană cu anumite cunoştinţe medicale. Care i-a recomandat să vină la Urgenţe pentru un coş. Nu era infectat sau vreo altă complicaţie”, a spus un asistent din cadrul UPU-SMURD.
„Nu avem dreptul să refuzăm niciun pacient”
Cadrele medicale nici nu au avut cum rezolva respectivul caz, care numai urgenţă medicală nu era. “După definiție, urgența este cea care în momentul respectiv îți pune în pericol viața. Dacă e să tratăm după definiție, acestea sunt foarte puține. (…) Nu putem explica unui pacient ce înseamnă urgența, când pentru el și o durere poate însemna o situație-limită. Nu avem dreptul să refuzăm niciun pacient. Ei sunt evaluaţi şi în funcţie de evaluarea pe care noi o facem sunt categorisiţi după coduri”, a precizat medicul primar în medicina de urgeţă Ramona Guraliuc, şeful UPU-SMURD.
Nu de puţine ori cadrele medicale din UPU s-au întâlnit cu cazuri care ilustrează perfect situaţiile în care pacienţii vin fără motiv la Urgenţe. „Am fost un interval de nici două ore în care a venit un accident grav, un infarct şi un accident casnic, tot grav. În triaj erau două persoane, un bărbat şi o femeie, foarte agitaţi, că nu primesc îngrijiri mai repede. Femeia avea o bătătură la talpa piciorului drept, iar bărbatul avea o unghie încarnată”, a spus un asistent din cadrul UPU.
Cadrele medicale spun, însă, că durerea este o componentă subiectivă a naturii umane, astfel că un om poate percepe durerea sau afecţiunea lui ca fiind cele mai puternice şi grave din acel moment. Cu toate astea, însă, situaţiile de acest fel sunt tratate în ordinea priorităţilor.