Un individ care i-a înjurat și amenințat pe Facebook pe jandarmii care l-au prins cu droguri a scăpat de închisoare în ceasul al 12-lea.
Acuzat de ultraj, botoșăneanul a fost condamnat în primă instanță la închisoare cu executare, dar a făcut apel, iar magistrații de la Curtea de Apel Suceava au dispus suspendarea pedepsei.
Plecat acum la muncă în Olanda, Daniel Dumitru Calistrat se afla în seara zilei de 11 noiembrie 2018 pe Calea Națională, cu o sticlă de alcool în mână și vorbea incoerent. Comportamentul lui a atras atenția unui echipaj de jandarmi, care se afla în patrulare prin municipiu, şi care l-au oprit imediat întrucât prezenta simptomele unui consumator de substanțe halucinogene.
Droguri găsite la controlul corporal
Jandarmii l-au legitimat și au efectuat un control corporal. Cu această ocazie, asupra lui s-a găsit un plic din material plastic, sigilat, ce conținea un praf de culoare albă, care în urma constatării tehnico-științifice s-a dovedit a fi cocaină și phenacetin. După imobilizarea tânărului, jandarmii l-au condus la sediu pentru cercetări, după care i s-a permis să părăsească sediul unității. Plicul cu pricina și toate documentele întocmite atunci au fost înaintate Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, care au deschis un dosar penal pentru deținere de droguri de risc pentru consum propriu fără drept.
Surpriza a apărut pe 24 martie 2019, când trei dintre jandarmi au observat că botoșăneanul a postat, pe pagina sa personală de Facebook, un mesaj scris în care adresa injurii și amenințări cu acte de violență fizică atât la adresa lor, cât și la adresa familiilor acestora. Iar lucrurile nu s-au oprit aici, pentru că o săptămână mai târziu, pe 31 martie 2019, tânărul, printr-o filmare live realizată pe pagina personală de Facebook, a adresat din nou injurii și amenințări cu acte de violență fizică și sexuală, atât la adresa lor, cât și la adresa familiilor acestora. Motivul – tânărul primise o citație de la DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani și urma să fie audiat pentru deținere de droguri.
Suspectul nu a venit la proces
Jandarmii au sesizat imediat Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani și, cu toate că a fost citat în repetate rânduri, botoșăneanul nu s-a prezentat în vederea audierii în calitate de suspect și inculpat.
În schimb, pe 11 decembrie 2020, tânărul a fost contactat telefonic de anchetatori, care i-au adus la cunoștință toate acuzațiile, dar cu toate acestea el a susținut că este plecat la muncă în străinătate și nu îl interesează dosarul în care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „ultraj”. Este drept, între timp el fusese condamnat deja la 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru posesie de droguri.
Ultraj judecat separat
A urmat așadar un nou proces, în care Daniel Dumitru Calistrat a fost judecat pentru ultraj în formă continuată. Asta pentru că rețelele de socializare au fost considerate spațiu public, iar injuriile și amenințările postate pe Facebook au fost asimilate celor proferate pe stradă. Prin urmare, magistrații Judecătoriei Botoșani l-au condamnat la o pedeapsă rezultantă de un an și 8 luni de detenție, aici fiind inclusă și prima condamnare.
„Instanța va ţine seama de gradul ridicat de pericol social al faptelor prin prisma calităţii speciale deţinute de persoanele vătămate, apreciind că, prin comiterea faptelor ultraj, chiar şi în modalitatea amenințărilor, asupra jandarmilor învestiți cu exerciţiul autorităţii publice, în scop de intimidare sau de răzbunare, inculpatul a încălcat obligaţia pe care o avea de a manifesta respect faţă de autoritatea de stat, faţă de funcţionarul care îndeplineşte o atribuţie ce implică exerciţiul acestei autorităţi, în acest mod sfidând autoritatea statului”, au motivat judecătorii.
A urmat însă apelul, iar săptămâna trecută Curtea de Apel Suceava a menținut condamnarea, dar a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Prin urmare, botoșăneanul a scăpat de pușcărie pe ultima sută de metri. Doar că, timp de trei ani, el va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații stabilite de judecători.