Situaţie jenantă pentru poliţiştii din Săveni. La mijlocul acestei luni, ei au primit cota de lemne aferentă sezonului rece, însă, în condiţiile în care personalul a scăzut de la 38 la aproape 20, ei au primit nişte buşteni lungi de aproape patru metri. Copleşiţi de noianul de obligaţii şi îndatoriri de serviciu, pentru că cei rămaşi trebuie să facă şi munca celor pensionaţi, poliţiştii au avut de ales între două variante – să dea cu schimbul la joagăr sau la drujbă, ori să apeleze la serviciile unei persoane autorizate, lemnele fiind imposibil de utilizat în forma primită. Au ales a doua variantă, însă, ca să-l poată plăti pe drujbaş, ei au făcut chetă.
Situaţia este cu atât mai jenantă cu cât Poliţia Săveni este singura poliţie orăşeanească din ţară care funcţionează într-o casă naţionalizată, fără grup sanitar, cu o latrină, cu apa menajeră la pompă şi cu sediul încălzit cu sobe, la fel ca în urmă cu aproape o jumătate de secol.
Anul acesta, Inspectoratul General al Poliţiei Române a alocat 3.591.303 de lei pentru modernizarea sediului de Poliţiei Săveni. Lucrările au fost scoase la licitaţie în aprilie şi adjudecate în primă fază de societatea Dioconstruct SRL Botoşani, însă procedurile de atribuire au fost contestate, aşa încât a fost nevoie de repetarea acesteia. Astfel, deşi lucrările ar fi trebuit să înceapă pe 1 august 2017, cu termen de finalizare anul viitor, este puţin probabil că firma care se va ocupa de reabilitarea clădirii va putea respecta acest termen.
Indiferent când vor demara lucrările, poliţiştii vor mai avea îndurat un calvar, şi asta pentru că vor trebui să-şi desfăşoare activitatea în tot acest timp în acelaşi sediu, printre saci de mortar sau ciment.
– Sebastian GHEORGHIU