Fostul primar al comunei Știubieni, liberalul Ionel Sebastian Merticariu, riscă să plătească din buzunarul propriu o sumă importantă pentru o serie de lucrări suspecte executate în timpul mandatului său.
Este vorba de aproape 15.000 de euro, banii reprezentând un prejudiciu stabilit încă din 2017, în urma unui control al Camerei de Conturi. Suma a fost imputată în urma unui proces de răspundere patrimonială deschis de actualul primar al comunei, social-democratul Pavel Ștefanache, pe baza raportului Camerei de Conturi.
Sentința definitivă a fost pronunțată pe 12 februarie a.c., de Curtea de Apel Suceava. „Imediat ce instanța ne va comunica hotărârea definitivă, vom apela la serviciile unui executor judecătoresc pentru a pune în executare sentința”, a spus actualul primar Pavel Ștefanache. În prezent consilier local, Ionel Sebastian Merticariu s-a declarat stupefiat de decizia magistraților suceveni și a spus că va lua legătura cu avocatul său, pentru a vedea ce se mai poate face.
Probleme de la două contracte pentru drumuri
Totul ar fi plecat de la două contracte încheiate în 2014 și 2015 de către Primăria Știubieni privind pietruirea unor drumuri comunale, refacerea unor drumuri, dar și o serie de lucrări realizate la mai multe podețe din comună. În 2017 a urmat controlul Camerei de Conturi, care a evidențiat o serie de presupuse nereguli, solicitându-se recuperarea mai multor sume de bani reprezentând, în opinia controlorilor financiari, plăți nedatorate.
Una dintre deficiențe ar fi fost că, în cazul pietruirilor de drumuri, Primăria Știubieni ar fi acceptat la plată un preţ mai mare pentru piatra spartă decât cel real, respectiv 48 lei/tonă în loc de 13,50 lei/tonă. Cel puțin așa au invocat inspectorii financiari de la Camera de Conturi la controlul din 2017, aceste diferențe de prețuri generând un presupus prejudiciu pentru unitatea administrativ teritorială de 82.369,69 lei. Cealaltă situație imputată a fost că la refacerea podețelor s-ar fi plătit în plus 3.910,82 lei cu TVA pentru lucrări de remediere neefectuate.
Primăria nu a reușit să recupereze sumele
Constatările făcute atunci au generat mai multe procese pe rolul instanțelor de judecată, în cadrul cărora au fost efectuate și mai multe expertize. În urma proceselor, Primăria nu a reușit să recupereze sumele imputate, motivat și de faptul că, în unele cazuri, acțiunile au fost deschise prea târziu. Astfel, cei de la Camera de Conturi au considerat că fostul primar, Ionel Sebastian Merticariu, care ar fi condus comuna din 2004 până în toamna lui 2020, a lăsat să se împlinească termenul de prescripție, astfel încât dreptul la acțiune pentru recuperarea prejudiciului de la persoanele vinovate de producerea acestuia s-a stins definitiv.
În 2021, după ce a reușit să-l învingă pe Ionel Sebastian Merticariu în alegerile locale, noul primar al comunei, social-democratul Pavel Ștefanache, s-a văzut la rândul său verificat de Camera de Conturi, care i-a pus în vedere să recupereze sumele imputate în 2017, iar persoana găsită responsabilă a fost tocmai Merticariu.
Hotărâre atacată atât de Primăria Știubieni, cât și de fostul primar
A urmat astfel un nou proces deschis la Tribunalul Botoșani, în urma căruia judecătorii i-au imputat fostului primar doar acea diferență de 3.910,82 de lei pentru lucrările plătite dar neefectuate la poduri. În schimb, pentru transportul pietrei sparte s-a considerat că nu a fost un prejudiciu. Asta pentru că, deși piatra a fost cumpărată de la Ripiceni, ea a trebuit sortată ulterior la punctul de lucru al societății și abia ulterior transportată la Știubieni.
„Ar fi existat într-adevăr probleme dacă situaţia de lucrări şi implicit facturarea s-ar fi făcut pentru acest articol pentru o altă distanţă decât cea reală de unde s-a făcut efectiv aprovizionarea şi ulterior sortarea.
Ca urmare, atâta timp cât există avize de expediţie pentru materialul piatră spartă şi foi de parcurs aferente transportului, iar materialul pus în operă corespunde ca şi calitate cu cel consemnat în caietul de sarcini este evident că unitatea administrativ teritorială nu a fost prejudiciată, iar în sarcina pârâtului nu se poate reţine vreo faptă cauzatoare de prejudicii, nefiind încălcate niciuna din clauzele înserate în cuprinsul contractului nr. 4551/3.07.2015”, au motivat judecătorii Tribunalului Botoșani în sentința din februarie 2022.
Doar că această hotărâre a fost atacată atât de Primăria Știubieni, cât și de fostul primar. Prin urmare, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava, unde după un termen de judecată și trei amânări ale pronunțării, judecătorii au dat câștig de cauză Primăriei.
„Respinge apelul formulat de apelantul pârât Merticariu Ionel Sebastian împotriva sentinţei civile nr. 201/22 februarie 2022 a Tribunalului Botoşani, ca nefondat. Admite apelul formulat de apelanta reclamantă UAT Ştiubeni (…). Schimbă, în parte, hotărârea apelată în sensul că obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 76.280,51 lei, în loc de 3.910,82 lei. Menţine, în rest, dispoziţiile hotărârii apelate care nu sunt contrare prezentei decizii. Definitivă”, se arată în decizia Curții.
„Nu știu nimic de această decizie”
De ce s-a decis astfel este greu de spus pentru că, până ieri, magistrații suceveni nu au comunicat hotărârea cu motivarea aferentă. Cert este că măsura l-a luat prin surprindere pe Ionel Sebastian Merticariu.
„Nu știu nimic de această decizie, pentru că pe mine nu m-a anunțat nimeni. Voi lua legătura cu avocatul”, a spus fostul primar. De partea cealaltă, noul primar spune că va fi nevoit să apeleze la serviciile unui executor judecătoresc pentru a recupera banii cu pricina.
„Ni s-a impus urmărirea și recuperarea banilor de la persoanele responsabile. S-au parcurs pașii cu instanța de judecată și vom solicita executarea silită. Deja am fost verificați luna aceasta de către Camera de Conturi cu privire la modul de ducere la îndeplinire a Deciziei 29 din 2017. O parte din punctele din acea decizie au fost duse la îndeplinire întocmai și mai era de clarificat doar acest ultim aspect (n.r. – cu suma imputată fostului primar). S-a făcut o primă notă de constatare și a rămas să-i informăm despre procedurile de recuperare a banilor. În momentul în care ne va fi comunicată motivarea de la Curtea de Apel, noi vom informa de îndată Camera de Conturi”, a spus primarul în funcție Pavel Ștefanache.
Cert este că fiecare zi de întârziere duce la creșterea sumei. Asta pentru că instanța de judecată a decis şi plata unor daune interese moratorii, la nivelul dobânzii legale, care se vor calcula de la data scadenţei până la data plăţii efective a întregii sume stabilită de Curtea de Apel.