Dosarul penal deschis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împotriva fostului inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Cristian Cucoreanu, a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Declinarea s-a făcut în urmă cu câteva luni, după ce procurorii botoşăneni, care urmau să se pronunţe cu privire la o serie de fapte, au solicitat ca dosarul să fie transferat la o altă unitate de parchet egală în grad, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la obiectivitatea anchetei.
„Având în vederea calitatea persoanei la momentul respectiv, s-a solicitat Parchetului General ca dosarul să fie soluţionat de o altă unitate egală în grad şi s-a decis ca această cauză să fie soluţionată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. În urma acestei decizii, dosarul a fost transferat din iunie la Iaşi”, a declarat Valeriu Chihaia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Deşi reporterii cotidianului „Monitorul de Botoşani” au încercat să afle stadiul cercetărilor, procurorii ieşeni nu au putut fi contactaţi.
Comisar cercetat pentru avansări suspecte
Comisarul şef Cristian Cucoreanu a fost ridicat de procurorii DNA pe 5 mai 2015, în urma unor percheziţii efectuate la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, cercetările vizând avansarea în funcţie a unui ofiţer cu încălcarea normelor interne. Ulterior, cercetările au fost extinse şi pentru fals intelectual, uz de fals şi participaţie improprie sub forma instigării la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, procurorii susţinând că acesta ar fi avizat promovarea în funcţie, deşi cunoştea că lucrurile nu erau în ordine.
În plus, susţineau procurorii DNA, în octombrie 2012 – august 2013 Cristian Cucoreanu l-ar fi determinat pe un agent de poliţie, angajat în cadrul IJP, să completeze în fals patru foi de parcurs pentru două autoturisme din dotarea inspectoratului cu date neconforme privind rutele şi kilometrajul parcurs, pentru a justifica un consum de carburanţi. În februarie, însă, procurorii DNA au dispus clasarea cauzei privind abuzul în serviciu întrucât „fapta pentru care acesta a fost anchetat nu mai este prevăzută de legea penală”.
Clasarea cauzei a venit însă pe fondul unei decizii a Curţii Constituţionale, care a stabilit că abuzul în serviciu este sancţionat penal numai dacă implică încălcarea unor legi, nu a unor ordine sau regulamente interne. Astfel, chiar dacă nu s-a respectat procedura în cazul acelei avansări, cei implicaţi nu mai pot fi traşi la răspundere, faptele de acest gen fiind dezincriminate.
În schimb, faţă de celelalte acuzaţii privind falsul intelectual, uzul de fals şi participaţie improprie sub forma instigării la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, procurorii anticorupţie au dispus declinarea dosarului în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.