Herpesul este determinat de un virus, ceea ce înseamnă că nu există un tratament care să prevină reapariția simptomelor sau să vindece, propriu-zis, infecția. Totuși, există o serie de remedii la îndemână, pe care le poți folosi în timpul unei reacutizări, astfel încât să reduci inflamația și durerea și să grăbești vindecarea.
Consultă, întotdeauna medicul
Schimbările stilului de viață și unele suplimente alimentare te pot ajuta să ții virusul herpetic sub control, dar ele nu înlocuiesc un plan de tratament clinic, pe care doar medicul specialist îl poate formula.
Înainte de a apela la diverse tratamente pentru herpes, discută întotdeauna cu medicul. El este în măsură să îți ofere mai multe recomandări legate de dozaj, mod de aplicare sau eventuale efecte adverse, în funcție de istoricul tău medical.
Există, în farmacii, numeroase tratamente pentru herpes, unele dintre ele pe bază de principii naturale, care pot grăbi vindecarea leziunilor, atât de neplăcute. În plus, poți apela și la următoarele remedii casnice.
1. Comprese reci
Deși par să fie cel mai banal lucru din lume, compresele reci sunt utile pentru a diminua inflamația locală. Folosește o batistă sau un alt material textil curat în care să învelești un cub de gheață și aplică pe zona afectată.
Repetă aplicarea de comprese reci la intervale de aproximativ 4 ore.
Nu aplica niciodată gheața direct pe piele, unde poate cauza leziuni [3].
2. Pasta de bicarbonat
Pasta de bicabonat aplicată la suprafața leziunilor poate accelera uscarea acestora și se pare că este utilă și pentru a diminua pruritul local.
Pasta de bicarbonat se prepara amestecând praful de bicarbonat cu un pic de apă. Cu ajutorul unui bețișor pentru urechi, aceasta poate fi aplicată strict pe leziune, prin tamponare ușoară [3].
3. Pasta de amidon
Pasta de amidon pare să aibă efecte asemănătoare pastei de bicarbonat, atunci când este aplicată pe leziunea herpetică, lucru important de știut pentru situațiile în care poate ai doar unul dintre ingrediente la îndemână [3].
4. Usturoiul
Există studii care subliniază efectele antivirale ale usturoiului atunci când vine vorba despre tipurile 1 și 2 de virus herpetic.
Unul sau mai mulți căței de usturoi se strivesc în presa de usturoi și sunt amestecați cu un strop de ulei de măsline, pentru a-i dilua puțin. Pasta rezultată se poate aplica pe leziuni de până la 3 ori pe zi [3].
5. Oțetul de mere
Oțetul de mere este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antivirale, dar este prea concentrat pentru a fi aplicat pe leziuni ca atare. După obținerea unei diluții de o parte oțet de mere, 3 părți apă, veziculele pot fi tamponate cu ajutorul unui tampon de vată sau a unui bețișor de urechi [3].
6. Modificările dietei
Schimbarea dietei și a obiceiurilor alimentare își face simțite efectele într-o perioadă mai lungă de timp, ceea ce înseamnă că nu reprezintă un tratament de moment, ci mai degrabă o soluție pe termen lung, pentru a ajuta organismul să elimine virusul.
Consumul unor alimente și excluderea altora din dieta obișnuită poate activa sistemul imunitar și îl poate face mai puternic, astfel încât corpul să aibă la îndemână instrumentele necesare pentru a lupta împotriva virusului.
- Legumele bogate în antioxidanți activează sistemul imunitar și reduc inflamația, prelungind intervalele de timp dintre erupții. Conopida, spanacul, kale și roșiile sunt câteva dintre legumele bogate în antioxidanți. În plus, ele conțin mai multă lizină decât arginină, raport între aminoacizi care e de natură să inhibe activitatea herpesului;
- Acizii grași Omega-3 susțin organismul în gestionarea bolilor inflamatorii. Cele mai bune surse naturale de acizi grași Omega-3 sunt somonul, macroul, semințele de in și de chia;
- Proteine din surse sănătoase sunt extrem de importante pentru competența sistemului imunitar. O alimentație bogată în proteine de calitate, cu un conținut redus de grăsimi saturate, se poate obține consumând migdale, ouă și ovăz, pe lângă carnea de pasăre și de pește [1].
7. Suplimentele alimentare
Scopul administrării suplimentelor alimentare este de a-i oferi organismului instrumentele necesare pentru a lupta mai eficient împotriva eventualelor substanțe agresoare. În mod deosebit eficiente în infecția cu virus viral sunt:
- Vitamina C;
- Zincul;
- Vitaminele grupului B;
- Lizina;
- Probioticele [2].
Infecțiile cu virus herpetic sunt inconfortabile și determină apariția unor leziuni inestetice. În cele mai multe cazuri, organismul elimină virusul în mod natural, mulțumită unui sistem imunitar activ și competent, pe care e de dorit să îl menții în formă.
Bibliografie:
- Martínez Leo, Edwin E., et al. “Ultra-Processed Diet, Systemic Oxidative Stress, and Breach of Immunologic Tolerance.” Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), vol. 91-92, 19 July 2021, p. 111419, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34399404/, 10.1016/j.nut.2021.111419, accesat la 30.01.2023;
- Schmidt, Sigrun A J, et al. “Associations of Lifestyle and Anthropometric Factors with the Risk of Herpes Zoster: A Nationwide Population-Based Cohort Study.” American Journal of Epidemiology, vol. 190, no. 6, 11 Feb. 2021, pp. 1064–1074, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8168175/, 10.1093/aje/kwab027, accesat la 30.01.2023;
- Watson, Kathryn. “Try This: 37 Home Remedies for Herpes Simplex Virus-1 and -2.” Healthline, Healthline Media, 12 Sept. 2018, www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases/home-remedies-for-herpes, accesat la 30.01.2023.