Senatul a adoptat ieri, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români prin care se stabileşte că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate decât maximum zece persoane.
Au fost înregistrate 64 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 19 abţineri.
„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Această limitare nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PSD.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Localităţi umflate artificial
Limitarea aprobată în Senat vine după ce în unele localităţi a explodat populaţia, aparent nejustificat, iar zeci sau sute de persoane au domiciliul la aceeaşi adresă. Aceste situaţii ascund de fapt imigrația formală basarabeană și ucraineană, aceşti cetăţeni încercând să circule și să muncească mai facil în UE.
Județul Botoșani iese în evidență la nivel național prin cel puţin două comune în care numărul locuitorilor a crescut foarte mult şi aparent nejustificat. Este vorba despre comunele Vârfu Câmpului și Ripiceni, care sunt de aproximativ două ori mai populate decât la precedentul recensământ realizat în 2011.
Astfel, potrivit datelor la Vârfu Câmpului sunt 7.077 de locuitori față de 3.420 de locuitori în 2011. Iar Ripiceni are 3.794 de locuitori, în creștere evidentă față de 2.011, când erau 1.917 locuitori. Alături de aceste comune, suspecte de supradimensionare, este și orașul Darabani, care are 11.948 de locuitori, faţă de 9.893 la precedentul recensământ.