spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTFraţi terorizaţi cu abuzuri şi foame după ce au fost părăsiţi de...

Fraţi terorizaţi cu abuzuri şi foame după ce au fost părăsiţi de mamă (video)

Patru copii, trei fete şi un băiat, au fost salvaţi de la teroare după ce o învăţătoare a sesizat autorităţile prin numărul unic 119. În ciuda coşmarului pe care copiii spuneau că îl trăiesc, instituţiile statului s-au urnit doar sub ameninţarea faptului că va fi anunţată presa.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Micuţii au vârste cuprinse între 4 şi 8 ani şi sunt dintr-o comună din marginea municipiului Botoşani. Cei mici locuiau cu tatăl după ce, în urmă cu aproximativ trei ani, au fost abandonaţi de cea care le-a dat viaţă.

Bărbatul, care lucrează pe un şantier, ar fi consumator de băuturi alcoolice. Cei cinci locuiau într-un spaţiu oferit de patronul firmei la care lucra tatăl, însă micuţii stăteau într-o sărăcie lucie. Copiii erau ajutaţi constant de oamenii cu suflet care ştiau despre situaţia lor. Aceştia le cumpărau haine, caiete şi alimente.

Anul trecut fetele au fost înscrise la şcoală. Deşi au vârste diferite şi ar fi trebuit să fie una în clasa pregătitoare, una în clasa I şi una în clasa a II-a, fetele au fost înscrise toate în clasa pregătitoare. Pe parcursul lunilor învăţătoarea a observat problemele cu care se confruntă copiii. Cele mici ajungeau la şcoală mereu murdare, deprimate şi nu se puteau concentra la ore.

„Încă de anul trecut am observat că aceşti copii au un comportament neadecvat, aveau nişte traume. Am chemat psihologul în clasă şi s-a uitat la toţii copiii, dar am zis că poate sunt afectaţi de faptul că mama i-a părăsit, poate suferă din această cauză (…) Copiii veneau, însă, şi cu o igienă precară. Asistentul medical ştia de această situaţie. Tatăl nu venea să se intereseze”, a spus învăţătoarea.

Copii bătuţi şi ţinuţi flămânzi

Aceasta a spus că o femeie din localitate mai avea grijă de copii şi le aducea de mâncare la şcoală, pentru că altfel aceştia nu ar fi avut ce să mănânce.

119 Având în vedere că situaţia nu se îmbunătăţea în nici un fel, în luna noiembrie a anului trecut învăţătoarea a ameninţat că va depune o sesizare la Protecţia Copilului. Abia atunci tatăl a luat atitudine. „În noiembrie tatăl m-a sunat şi mi-a spus că patronul lui va angaja o bonă, numai să nu iau copiii. Copiii nu erau atenţi la ore, erau speriaţi, nici nu reţineau informaţiile. Acum îmi dau seama că ele se gândeau că atunci când vor ajunge acasă le aşteaptă alte abuzuri”, a spus învăţătoarea.

Ulterior a fost într-adevăr angajată o femeie care să aibă grijă de copii, iar situaţia părea că se îmbunătăţeşte. Pe 29 ianuarie, însă, tatăl ar fi dat-o afară pe bonă, după ce ar fi bătut-o, iar de atunci viaţa copiilor a redevenit un calvar. Luni, pe 30 ianuarie, fetele ar fi mers la şcoală îngheţate de frig, şi au povestit că tatăl este violent atunci când cer de mâncare şi ar fi aruncat cu cuţitul după ele. Bărbatul şi-ar fi cumpărat doar băutură şi ţigări şi uneori îi alinia pe copii pentru a-l privi cum bea.

Instituţii urnite după ameninţări cu presa

Auzind despre coşmarul prin care treceau copiii, învăţătoarea a încercat să ia legătura cu tatăl, iar după ce a aflat şi despre acuzaţiile de abuz sexual, a decis să ia atitudine.

119

„Vineri am sesizat la 119 abuzul sexual, dar şi neglijenţa crasă prin care treceau aceşti copii. Ulterior informaţiile trebuiau să ajungă către o echipă mobilă. Autorităţile au luat legătura cu asistentul social de la primărie şi s-au deplasat la faţa locului constatând că totul este în regulă, ca şi cum eu i-am trimis să vadă condiţiile de trai. Bănuiala mea este că au fost anunţaţi de către asistentul social că va veni cineva şi să facă repede focul să fie cald (…) Sâmbătă, când am constatat că nu s-a făcut nimic şi fetele nu au fost preluate am insistat din nou la 119. Le-am spus clar că anunţ presa dacă nu se rezolvă această problemă. Abia atunci s-au dus cu adevărat”,a mai spus învăţătoarea.

Sâmbătă, la locuinţa familiei au ajuns reprezentanţi ai poliţiei, dar şi ai DGASPC. După această a doua vizită, micuţii au fost luaţi de urgenţă din familie.

Copii luaţi din familie după sesizarea la 119

„Copiii, ca urmare a unei sesizări la numărul unic 119, au fost evaluaţi de echipa noastră mobilă. S-a ajuns la concluzia că pentru aceşti copii există o suspiciune de abuz. 

S-a considerat că este necesar să îi luăm din mediul respectiv. Au fost internaţi la centrul de primiri în regim de urgenţă. Copiii sunt în evaluare. Vom face un raport din care va reieşi dacă au fost într-adevăr supuşi unui abuz de orice natură. Acest raport va sta la baza, probabil, a dosarului celorlalte instituţii vis-a-vis de abuzator. Din raportul de vizită pe care l-au făcut colegii mei pare că condiţiile în care locuiau copiii nu erau cele mai bune şi din acest motiv am considerat că este bine să scoatem copiii din locuinţa respectivă”, a declarat Alexandru Colbu (foto), director adjunct al DGASPC.

Acesta a adăugat că instituţia de primă instanţă care ar fi trebuit să se ocupe de verificarea şi prevenirea unor astfel de situaţii este Serviciul Public de Asistenţă Socială ce aparţine de primăria unde locuiesc copiii.

Învăţătoarea a spus, însă, că nu a încercat să ia legătura cu cei de la Asistenţa Socială din comună. Asta pentru că ar mai fi încercat să apeleze în trecut la această instituţie pentru situaţii similare. Aproape de fiecare dată, însă, s-ar fi izbit de o atitudine ostilă. Din acest motiv a ales să apeleze direct serviciul 119.

Tatăl neagă acuzaţiile

Tatăl copiilor neagă, însă, acuzaţiile care i se aduc. Mai mult, acesta dă vina pe femeia care era plătită chiar să aibă grijă de copiii săi. „Totul a pornit de la o femeia care a inventat tot. Pentru că am dat-o afară s-a dus şi a vorbit fel şi fel de prostii. Pe la şcoală, pe la nu ştiu cine, peste tot a vorbit. Nu ştiu cum s-a ajuns la acuzaţiile astea de abuz sexual, nu pot să-mi dau seama”, a spus tatăl copiilor.

Acesta este susţinut de un apropiat, care susţine că îi ajuta mereu pe micuţi. „Domnul (n.r., tatăl) a avut o femeie plătită timp de o lună jumătate să stea cu copiii. Ea a fost cumva angajată să aibă grijă de copii. O bonă. Noi aduceam tot felul de cumpărături la copii, i-am îmbrăcat, le-am cumpărat alimente, ce aveau ei nevoie în casă. A doua zi, cum pleca domnul la lucru (n.r., tatăl) ea (n.r., bona) făcea bagaj cu tot ce se aducea aici şi dădea la o anumită persoană. Când a fost prinsă şi dată afară, femeia s-a supărat foarte tare şi a făcut reclamaţie la poliţie. Ce prostii a spus ea la poliţie noi încă nu ştim. Vom căuta să aflăm adevărul”, a spus acesta.

Bărbatul susţine că femeia în cauză nici nu ar fi avut grijă de cei mici. „Eu am contactat-o telefonic pe doamna respectivă, ea neagă că ar fi făcut vreo plângere, că a spus ceva. Femeia este bolnavă psihic. În loc să aibă grijă de copii, să le facă mâncare, curăţenie, sau să îi pună la teme, nu avea grijă de ei”, a mai spus bărbatul.

Anchetă demarată de poliţie

Oamenii legii au demarat o anchetă în acest caz. „Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de agresiune sexuală. Urmează să stabilim cu exactitate care sunt împrejurările comiterii faptelor. În funcţie de rezultatele cercetărilor vor fi dispuse măsurile legale”, a declarat agent principal Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Potrivit unor surse din anchetă două dintre fete au spus că un coleg de-al tatălui, în vârstă de 50 de ani, care mai avea grijă de copii, le-ar fi abuzat sexual. Bărbatul le făcea baie copiilor, moment în care îi atingea în mod nepotrivit în zona intimă. Mai mult, pe una dintre fete o săruta pe gură. De asemenea, potrivit aceloraşi surse, tatăl o atingea pe cea mai mică dintre fete în zona intimă.

Ce este numărul unic 119

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a operaționalizat numărul unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grija pentru copii”. Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și va fi operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...