„Fără pasiune nu se poate face această muncă, pentru că între noi și partenerul nostru canin se creează o legătură fantastică”. Asta spune un polițist din Botoșani care se ocupă de câini specializați. Este vorba despre Bogdan Fedor, instructor formator, specializat în pregătirea altor oameni ai legii pentru lucrul cu brigada canină. Partenerul său este un exemplar aproape unicat de ciobănesc belgian, din cadrul Ministerului de Interne.
Bogdan Fedor lucrează cu Zeus la Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani, în cadrul departamentului de Criminalistică. Sunt parteneri de trei ani și nu se despart niciodată unul de celălalt. Bogdan Fedor este agent șef cu experiență, în timp ce Zeus este unul dintre puținii câini polițiști din România specializat în misiunile de căutare-salvare în mediul natural, din cadrul Ministerului de Interne.
Bogdan Fedor spune că între el și Zeus s-a format o legătură specială și asta datorită faptului că pentru polițist munca alături de câinii polițiști, începută acum 7 ani, depășește sfera profesională, fiind pasiune pură.
„Câinele polițist nu ar putea da randament dacă nu ar fi antrenat în fiecare zi”
Acesta a vorbit despre modul de pregătire al câinilor polițiști, traseul lor profesional și despre legătura specială care se creează între om și animal.
„Câinele polițist nu ar putea da randament dacă nu ar fi antrenat în fiecare zi de către conductorul și de către partenerul său, la rândul său tot un polițist. Între ei se realizează o conexiune incredibilă care se prelungește și după activitatea profesională. Agentul șef Bogdan Fedor este unul dintre polițiștii pasionați de ceea ce face”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani.
„A fost un vis împlinit”
Agentul Șef Bogdan Fedor, lucrează, ca instructor, cu câinii polițiști din 2006. A instrui câini și a fi polițist a fost un vis încă din copilărie.
„Eu m-am născut la țară, în satul Prăjeni, județul Botoșani. Unul dintre părinți a fost inginer zootehnist, iar celălalt inginer horticol. De acolo a început pasiunea pentru animale și în special pentru câini. Mereu mi-am dorit să mă ocup de ei, să îi instruiesc.
În același timp am visat mereu să fiu polițist. Așa că, de la vârsta de 14 ani am plecat de acasă pentru a-mi urma visul. Am urmat Liceul de Poliție la Buzău, iar apoi Școala de Poliție de la Câmpina. Am lucrat la un post de poliție în mediul rural la început, iar mai apoi pe diferite linii de activitate în diferite structuri ale Poliției. Din anul 2006 lucrez efectiv cu câinii, zilnic. A fost un vis împlinit. Asta era ce-mi doream”, spune Bogdan Fedor.
Polițistul botoșănean s-a dedicat total instructajului câinilor polițiști. A urmat cursuri, specializări și a adunat experiență.
„Pe lângă iubirea pentru animale polițiștii care lucrează cu câini trebuie să se documenteze foarte mult. Fac cursuri, se documentează mult și în afara programului, pentru că un animal se confruntă cu multe probleme. Conductorul și partenerul trebuie să le cunoască și să i le rezolve”, a spus Delia Nenișcu.
Peste doi ani de pregătire în domeniul poliției canine
Bogdan Fedor a urmat, în total, peste doi ani de cursuri și perfecționări în domeniul poliției canine. Acesta subliniază faptul că a instrui câini nu este același lucru cu dresajul.
„Dresorii sunt la circ, noi suntem instructori. Noi instruim un câine, câinele este pentru noi a doua armă, dar și un salvator. Experiența este acumulată. Doi ani am acumulat de instructaj pentru lucrul cu câinii. Pentru fiecare câine facem câte un curs, de 6 luni, de 4 luni”, spune agentul șef botoșănean.
În plus, datorită experienței acumulate, dar și a priceperii, Bogdan Fedor a ajuns să le predea și altor polițiști cum să lucreze cu câinii. ”Am urmat și cursurile de instructor formator pentru a pregăti și pe alți colegi în lucrul cu câinele”, adaugă polițistul.
Bogdan Fedor: „Fără pasiune nu se poate face această muncă”
Bogdan Fedor spune că punctul cheie în lucrul cu câinii polițiști este pasiunea instructorului.
„Fără pasiune nu se poate face această muncă, pentru că între noi și partenerul nostru canin se creează o legătură fantastică. El este crescut de mic de noi și va muri alături de noi. Devine un membru al familiei noastre. De multe ori facem sacrificii ca să avem o relație bună cu ei, să-și desfășoare cum trebuie activitatea”, mărturisește Bogdan Fedor.
„Câinele este foarte atașat de noi”
Atunci când și-a urmat pasiunea, primul aspect pe care l-a luat în considerare a fost familia. Asta pentru că Zeus trăiește zi de zi cu el, iar un câine de mult ori înseamnă și miros în casă sau păr, motiv pentru care trebuia să primească acceptul familiei.
„Noi nu avem sâmbătă, nu avem duminică. Câinele este foarte atașat de noi. Este legătura foarte strânsă cu noi. În casă, tot timpul va fi miros, păr, ceea ce nu toată lumea acceptă. Este ca un copil, are nevoie îngrijire constantă. De multe ori îl iau acasă, îl luăm cu noi peste tot. Cu timpul familia a înțeles că asta este pasiunea mea”, precizează Bogdan Fedor.
Pe lângă antrenamentele specifice câinele are nevoie de foarte multă afecțiune din partea partenerului și instructorului său, alături de care se antrenează minimum cinci ore pe zi.
„Trebuie mult antrenament, dar și să-i arăți câinelui multă afecțiune. Este tot ce are nevoie. Dacă nu-i dai afecțiune, nu te va ajuta atunci când ai nevoie”, spune agentul șef.
Câinii polițiști sunt testați
Bogdan Fedor a vorbit și despre traseul profesional al unui câine polițist. Potrivit acestuia, totul începe odată cu nașterea sa în Centrul Chinologic de la Sibiu al MAI. Aici câinii sunt selecționați și direcționați către diferite servicii ale Poliției.
„La nivelul MAI câinii se nasc la Centrul Chinologic Sibiu. Acolo beneficiază de un predresaj, iar de la vârsta de 4 luni sunt luați în teritoriu. Apoi la un an plecăm la un curs de specializare tot la Sibiu. După diferite teste se stabilește specializarea acestuia, fie că este de asalt, de urmă, în funcție de aptitudinile sale. Dacă câinele corespunde cerințelor, și sunt cerințe riguroase, va absolvi acest curs și va fi calificat în meseria pe care o va face. Până la urmă este o meserie pentru care, la fel ca noi oamenii, se pregătește și se califică”, explică Bogdan Fedor.
În teritoriu, adică la Inspectoratele Județene de Poliție, câinii ajung parteneri ai unor instructori precum Bogdan Fedor. Zilnic primesc doza de antrenament. Ba chiar, polițiști pasionați precum Bogdan, lucrează cu ei și în timpul liber, pentru a le antrena mirosul și a-i ține în condiție fizică bună.
La un anumit interval câinii polițiști sunt evaluați pe toată perioada carierei lor. „Este un fel de ITP la câini. Din doi în doi ani sunt verificați pentru a se vedea calitățile lor, comportamentul și stadiul antrenamentelor”, spune agentul șef.
Un câine bun poate face munca pe care o fac zece polițiști
În Poliția Română așa cum explică și Bogdan Fedor, câinii îndeplinesc multe misiuni. Fie că sunt specializați în căutare, în identificarea stupefiantelor, în prinderea evadaților sau efectiv de asalt, la percheziții și intervenții ale ”mascaților”.
Un câine polițist bun, poate salva viața partenerului și mai ales poate grăbi rezolvarea unei situații dificile. „Un câine de intervenție sau de asalt bun poate face munca la 10 polițiști. La un scandal, la o descindere, la o percheziție, un câine poate face diferența atât prin intimidare, dar și prin calitățile sale fizice în urma antrenamentelor.
La căutare contează foarte mult abilitatea sa de a căuta, de a semnala. Pentru că viața unui copil, viața unei bătrân, a unei persoane, în general, depinde de abilitățile sale. Noi nu avem abilitățile lui, el se duce pur și simplu și găsește. Mirosul său este atât de fin încât ar putea distinge o linguriță de zahăr într-un bazin olimpic plin cu apă”, spune polițistul botoșănean.
Bogdan Fedor: „Noi suntem parteneri pe viață”
Potrivit polițistului, un câine polițist ”se pensionează” la vârsta de 8 ani. După aceea este ”lăsat la vatră”, de cele mai multe ori în familia instructorului și partenerului său. ”Sunt foarte solicitați psihic și fizic și este normal să fie lăsați la vatră la vârsta de opt ani. El trebuie să gândească. Un câine polițist dacă nu gândește nu reușește să-și facă misiunea cum trebuie.
Câinii aceștia vor ajunge tot la noi, după pensionare. Se creează o legătură de nedescris. Eu nu l-aș putea lăsa, așa cum nici el nu mă lasă pe mine, când am nevoie. Noi suntem parteneri pe viață. Eu nu mă pot despărți de el”, spune Bogdan Fedor.
„Este mai mult decât un câine”
Bogdan Fedor a lucrat cu mai mulți polițiști, dar în prezent este partenerul și instructorul unui exemplar cu totul deosebit. Se numește Zeus, este un mallinois, adică un ciobănesc belgian, și are trei ani și jumătate. Este unul dintre puțini câini polițiști din România, polivanenți, dar mai ales foarte bun pe căutare salvare. Este premiant în lumea polițiștilor canini, reușind să termine cursurile și specializările cu 10 pe linie.
„Este născut pe 1 februarie 2019 și a ajuns la noi la Botoșani într-o conjunctură favorabilă. Face parte dintre puțini câini de căutare salvare în mediul natural din cadrul Ministerului de Interne din România. Este mai mult decât un câine. Poate fi folosit și la căutare evadați și la căutare copii, la absolut orice, este un câine complex. A terminat cursurile de căutare-salvare în 2021, cu 10 pe linie. Este un câine deosebit”, spune Bogdan Fedor.
Bogdan Fedor: „Sunt ca și copiii mei”
Totodată, pe lângă Zeus, agentul șef mai lucrează și cu un alt ciobănesc german, Cronos, specializat tot pe căutare. Ambii câini sunt parte a familie polițistului. ”Sunt ca și copiii mei”, mărturisește polițistul botoșănean. Bogdan Fedor nu recomandă rasa mallinois, cea din care face parte Zeus, pentru începătorii în materie de crescut câini. Și asta fiindcă este un câine polițist pur-sânge și nu o distracție.
„Belgianul este o rasă foarte energică, dar trebuie iubit așa cum este el. Nu este o rasă recomandată persoanelor începătoare. Are o fire agresivă. Nu este recomandat celor care doresc un cățel de apartament. El face parte conform standardelor Federației Chinologice Internaționale, din grupa I, a câinilor de lucru. Este un polițist pur-sânge”, a explicat polițistul botoșănean.