Polițiștii botoșăneni continuă seria acțiunilor pentru depistarea celor care desfășoară activități de transport public neautorizat. Marți, pe 31 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea pirateriei auto și pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație. Astfel, în timp ce acționau pe drumul național DN 29 D, în comuna Stăuceni, polițiștii au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat de 68 de ani, din municipiul Botoșani. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul transporta trei persoane, în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens. Bărbatul a fost amendat cu 1.000 de lei, iar polițiștii au dispus măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a autovehiculului.
Nu este primul caz depistat zilele acestea. Prin urmare, merită subliniat faptul că suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului poate fi dispusă de polițiști pentru o perioadă de 6 luni. Odată cu dispunerea acestei măsuri, certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul mașinii sunt reținute de polițiști. Altfel spus, tranportatorul nu mai poate folosi mașina în această perioadă.
Totodată, agenții rutieri atrag atenția că nerespectarea legislaţiei rutiere de către şoferii care desfăşoară în mod ilicit activităţi de transport public de persoane pun în pericol siguranţa cetăţenilor care plătesc sume de bani pentru a ajunge la destinaţie în siguranţă, dar care nu conştientizează riscurile la care se expun. Din acest motiv, poliţiştii solicită cetăţenilor să nu apeleze la variante de transport neautorizate, punându-şi viaţa în pericol. „Apelarea la astfel de soluţii de compromis privind transportul rutier implică riscuri foarte mari. Există posibilitatea ca şoferii respectivi să nu posede permis de conducere sau să nu aibă abilităţile necesare transportatorilor rutieri autorizaţi, să fie sub influenţa alcoolului sau să aibă intenţii de natură infracţională. De asemenea, astfel de vehicule utilizate nu sunt autorizate şi verificate din punct de vedere tehnic pentru desfăşurarea de activităţi de transport public de persoane. Solicităm cetăţenilor să sesizeze de îndată astfel de practici neautorizate şi care dăunează în mod grav atât mediului legal de afaceri dar şi siguranţei rutiere”, spun polițiștii rutieri.