spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTAncheta cu iazul fantomă de la Mihai Eminescu intră la apă

Ancheta cu iazul fantomă de la Mihai Eminescu intră la apă

Ancheta cu iazul fantomă intră la apă. Scandalul iazului din comuna Mihai Eminescu, umplut cu apă din rețeaua Nova Apaserv, este departe de a fi clarificat. La mai bine de șase luni de la declanșarea cercetărilor, polițiștii nu au reușit să tragă niciun fel de concluzii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de furt, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, urmând ca la finalizarea acestora să se dispună măsuri legale”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

Altfel spus, deși a trecut peste o jumătate de an de la sesizare, deși au fost preluate mai multe documente, iar mai mulți localnici au fost chemați la audieri, anchetatorii nu pot spune dacă există sau nu infracțiunea, cine sunt principalii suspecți și cât ar fi eventualul prejudiciu.

Din acest motiv, sunt voci care avansează ipoteza că autoritățile ar încerca „să pună batista pe țambal”, cazul urmând să fie ținut departe de opinia publică, iar în final să se dispună renunțarea la urmărirea penală.

Iaz înconjurat de terenurile familiei Gireadă

Între timp, însă, au apărut alte informații adiacente. Potrivit unor extrase de carte funciară, așa-zisul iaz apare evidențiat în actele Primăriei Mihai Eminescu la categoria „bălți și heleștee”, el fiind amplasat pe pășunea comunală. Doar că această pășune comunală pe care se află balta este înconjurată de terenuri aflate în proprietatea familiei primarului comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă.

Astfel, terenurile de lângă drum figurează în documente ca aparținând fiului și fiicei primarului, Andrei Constantin Gireadă și Andreea Cristina Gireadă (în prezent Alecu), care ar deține câte 30.000 de metri pătrați și respectiv 2.000 de metri pătrați. Ba mai mult, partea de mai jos de baltă ar fi deținută chiar de Verginel Gireadă, care ar avea acolo vreo 30.000 de metri pătrați. „Da. Nu mai este niciun secret pentru nimeni… așa este…se poate vedea la Cadastru”, a recunoscut Verginel Gireadă.

Este drept, toate aceste proprietăți figurează tot ca pășuni. În schimb, dacă se suprapun planurile de amplasament cu situația descoperită de angajații Nova Apaserv, rezultă că acea conductă îngropată în pământ, lungă de aproape 70 de metri și prin care apa se scurgea din hidrant în balta cu pricina, ar fi traversat tocmai terenul deținut de fiul primarului.

Sustragerea de apă ar fi de fapt o favoare

Verginel Gireadă respinge, însă, ideea că la mijloc ar fi vorba de ceva necurat, pentru că, susține el, în iulie 2022 nu s-ar fi încercat decât să se aerisească instalația de alimentare cu apă. Potrivit acestuia, bazinul de 200 de metri cubi de la Cucorăni, care alimentează cu apă localitatea, s-ar fi golit și exista riscul ca, din cauza aerului intrat în rețea, conductele să cedeze. Problema ar fi veche de mai bine de un deceniu, și se manifestă îndeosebi în lunile de vară, când crește consumul de apă.

Verginel Gireadă

„Ăsta e coșmarul nostru în lunile iunie-iulie-august. Toți știau de la Nova Apaserv…și domnul Fegher, și domnul Matei….Doar că cei care au ajuns atunci acolo nu au știut și au crezut că au descoperit nu știu ce furt…”, a spus Verginel Gireadă. Ba mai mult, susține acesta, primăria colaborează foarte bine cu operatorul de apă din județ pe tot ceea ce înseamnă lucrări publice. „Eu nu am nicio problemă cu Nova Apaserv.

Eu am o problemă legată de modul în care s-a pus problema la data respectivă. De 12 ani facem acest lucru cu acordul celor de la Nova Apaserv, dar atenție – ei sunt doar concesionari, iar în protocolul de predare-primire rețele de apă scrie foarte clar – primăria intervine ori de câte ori este necesar pentru buna funcționare a instalației. Cu alte cuvinte, noi le facem treaba. Pentru mine și pentru ceilalți care cunosc problema, lucrurile sunt limpezi. În rest, pentru cârcotași, care văd numai hoți, pot să spun că mi se rupe…”, a declarat primarul Verginel Gireadă.

Primarul ameninţă cu represalii

Acesta s-a arătat deranjat de scandalul iscat atunci și a amenințat că cei care au dat această turnură evenimentelor vor plăti. „Cineva va plăti, pentru că mă deranjează ca atunci când muncești și faci lucruri bune să ți se pună o etichetă. Ca să înțelegeți – și în ziua de astăzi tot noi pompăm apa, tot noi întreținem rețeaua, tot noi o aerisim”, a adăugat Gireadă.

Altfel spus, susține el, lucrurile ar fi fost interpretate greșit atât de săteanul care a făcut sesizarea, care locuiește în zonă de puțin timp, dar și de cei de la Serviciul antifraudă al Nova Apaserv, care nu știau de acele intervenții, apa fiind deversată în baltă tocmai ca să nu curgă pe șosea.

Scandal izbucnit în iulie

Scandalul a izbucnit pe 1 iulie a.c., când cei de la Nova Apaserv au primit mai multe sesizări cu privire la scăderea presiunii în rețeaua de alimentare cu apă ce alimentează satul Ipotești, din comuna Mihai Eminescu. Când a ajuns la fața locului, undeva pe marginea drumului comunal 62, la ieșirea din satul Ipotești spre Cucorăni, Sorin Ioan Ciobanu, șeful Serviciului de Control și Antifraudă din cadrul Nova Apaserv a găsit, racordată la un hidrant, o adevărată instalație prin care apa se scurgea din rețeaua publică către o baltă ce părea a fi un iaz.

La rețea era cuplat un hidrant suprateran, care s-a dovedit a fi în final de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Mihai Eminescu, dar și un furtun de genul celui folosit de pompieri. Prin intermediul acestora, apa se scurgea printr-o conductă îngropată în pământ până în balta cu pricina.

Ulterior, la fața locului a ajuns viceprimarul comunei Mihai Eminescu, Valeriu Drobotă, care a invocat că ar fi vorba de o „aerisire” a instalației de apă. Aflat și el la fața locului, inginerul Claudiu Balan din cadrul Nova Apaserv a spus însă că așa-zisa aerisire a rețelei se poate face numai prin intermediul „aerisitoarelor”, care sunt montate numai în cele mai înalte cote ale rețelei, nicidecum în zona respectivă. Cert este că hidrantul suprateran ar fi fost montat în ziua cu pricina chiar de un angajat al Primăriei „Mihai Eminescu”, manevră considerată de unii neautorizată.

Dosar penal deschis de polițiști

Prin urmare, reprezentanții Nova Apaserv au sunat atunci la 112, iar cazul a ajuns în atenția polițiștilor, care au deschis un dosar penal, fiind efectuate cercetări „in rem” pentru furt de apă. După numai trei zile de la incident, pe 4 iulie 2022, reprezentanții Primăriei comunei Mihai Eminescu, respectiv viceprimarul Valeriu Drobotă și consilierul său personal de la vremea respectivă, Florin Țurcanu, au mers la sediul Nova Apaserv, unde au discutat cu cei din conducerea operatorului de apă, încercând să ajungă la o soluție amiabilă, primăria manifestându-și disponibilitatea de a plăti apa care s-a scurs în iaz. Cu toate acestea, conducerea Nova Apaserv a afirmat că așteaptă mai întâi soluția anchetatorilor, considerând că la mijloc ar fi vorba de o faptă de natură penală. La rândul său, Verginel Gireadă a spus că așteaptă decizia polițiștilor.

Cei de la Apă încă nu au stabilit prejudiciul

Cei de la operatorul de apă spun că așteaptă decizia anchetatorilor pentru a vedea cum vor acționa mai departe.

„Așteptăm să vedem cât timp a funcționat acea instalație pentru a putea stabili prejudiciul. Am făcut un calcul privind debitul conductei, dar încă nu știm cât timp a curs apa în iaz”, a spus Liviu Ștefan, directorul general Nova Apaserv.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...