spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTUnirea Principatelor Române sărbătorită de cercetași din Botoșani și Republica Moldova

Unirea Principatelor Române sărbătorită de cercetași din Botoșani și Republica Moldova

Cercetași din județele Botoșani și Argeș, membri ai Centrelor locale „Cutezătorii” Botoșani și „Aventura” Pitești din cadrul Organizației Naționale „Cercetașii României” împreună cu cercetaşi din Republica Moldova, au inițiat și realizat în perioada 22-24 ianuarie, a.c, o serie de activități comune în cadrul proiectului „Stejarul Unirii”, pentru a sărbători într-un mod inedit 164 de ani de la Unirea Principatelor Române de la 1859 sub domnia lui Aexandru Ioan Cuza.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Stejarul Unirii este un proiect al cercetaşilor şi tinerilor voluntari din judeţul Botoşani care se desfăşoară anual în perioada 24 ianuarie – 1 decembrie şi are ca principal scop asigurarea unui cadru optim de realizare a campaniei de împădurire, plantare și toaletare de stejari și copaci în localități reprezentative pentru istoria și cultura poporului român, precum și promovarea principalelor evenimente istorice, obiective culturale, trasee turistice, tradiții și obiceiuri strămoșești, din judeţul Botoşani.

Prin realizarea acestui proiect, se doreşte a se transmite ideea unirii şi a sentimentului de român autentic care va prinde rădăcini în sufletele multor copii, elevi, tineri şi cetăţeni cu dragoste de neam și ţară”, a declarat Flavius Alin Damean, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani.

Vizite organizate în județ

Prima activitate inclusă în programul și traseul tematic al cercetașilor a fost deplasarea la obiectivele turistice și culturale din orașul Stefănești.

Activitățile din data de 22 ianuarie, au început cu vizita la Muzeul de etnografie și artă ,,Ștefan Luchian”, unde doamna profesor-muzeograf Carmen Munteanu a prezentat cercetașilor și tinerilor prezenți viața și opera marelui pictor Ștefan Luchian, urmată de excursia la barajul Stânca-Costești și vizita la Cimitirul Evreiesc din Ștefănești, cel mai important loc de pelerinaj din Europa pentru evreii hasidici, unde, dl. Simon Marcu, director al Centrului Jud. de Voluntariat Botoșani, membru al Comunității evreilor din Botoșani, a oferit cercetașilor, voluntarilor și tinerilor prezenți, informații despre simboluri, ivrit, kippa si rabinul Avrohom Mattisyohu Friedman, renumit pentru minunile pe care le-a făcut.

A doua activitate a cercetașilor a fost realizată împreună cu Primăria Comunei Dobârceni, Asociația Protin 2000, Centrul Județean de Voluntariat și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, sub forma a trei concursuri de șah, fotbal și tenis de masă, sub atenta coordonare a domnilor, Bunduc Dorel, primar al Comunei Dobârceni și Bârsan Dan, președinte Asociația Protin 2000. Câștigătorii premiați au fost invitați să participe la competițiile organizate în cadrul Olimpiadei Sportului Săveni și la taberele de cercetași.

Activitate cu meșteri populari

A treia activitate din proiectul ,,Stejarul Unirii” s-a desfășurat în satul Hulub, comuna Dângeni, la cei mai renumiți meșteri populari din județul Botoșani, Sonia și Marcel Apalaghiei, urmare parteneriatului educațional încheiat între Centril Județean de Voluntariat Botoșani, Asociația Culturală Arlechin și Primăria Comunei Dângeni, reprezentată de domnul primar Claudiu Ilaș.

Cercetașilor, tinerilor și voluntarilor prezenți le-au fost prezentate tainele meșteșugurilor tradiționale, obiceiurile zonei și aspecte ce țin de tabăra națională de creație, care este organizată anual de familia Apalaghiei împreună cu alți specialiști din domeniu, sub forma unor ateliere de creație unde copiii și tinerii învață să cioplească, sculpteze în lemn, să facă opinci, măști, să încondeieze ouă sau să coase.

Activităţi organizate şi la Botoşani

A patra activitate inclusă în programul și traseul tematic al cercetașilor a început în data de 23 ianuarie, cu vizita la Tipografia Ria, unde doamna Hrițcu Mariana a făcut cercetașilor o prezentare a întregii activități, apoi cu toții s-au deplasat la Școala Gimnazială Nr.13, Botoșani, unde s-au desfășurat activități sportive și de socializare participativă, în atenta îndrumare a doamei director Filip Mihaela, a profesorilor de sport Teodorescu Iulian și Vasilică Mihai, cât și a doamnelor profesoare Hazaparu Ana Maria, Sorohan Manuela, lideri coordonatori a unitățiilor de cercetași de la Școala Gimnazială Nr.13, Botoșani.

Acțiuniile proiectului ,,Stejarul Unirii” au continuat cu vizita cercetașilor la atelierul de ceramică şi olărit din Botoșani, unde lupișorii, temerarii și exploratorii au realizat picturi și lucrări grafice pe ceramică, sub îndrumarea meșterului popular Eusebiu Iacinschi, iniţiator al Târguşorului Meşteşugarilor, care se desfășoară anual la Ruginoasa, în vecinătatea Palatului „Cuza”.

În partea a doua a zilei, activitățile cercetășești au fost realizate în parteneriat cu Primăria Comunei Bălușeni, reprezentată de domnul primar Doroftei Claudiu și Școala Gimnazială Draxini, reprezentată de doamnele profesoare, director Macsim Elena, Cornei Elena și Irimia Elena. Activitatea a început cu forumul copiilor și tinerilor cercetași „Dialog între generații” moderată de Sebastian Stanciu, membru din 1996 al Organizației Naționale „Cercetașii României”, în prezent, conducător al cercetașilor de la Centrului local ,,Aventura – Pitești” și Natalia Mereuță Oșlobanu, coordonatoare a cercetașilor din Republica Moldova. Sesiunea a avut ca principală temă „Comportamentul cercetașilor în comunitate”.

Activitatea a continuat cu jocuri specifice cercetașilor și dezbaterea cu tema „Istoricul cercetășiei în județul Botoșani”, moderată de doamna profesor Iuliana Damian, coordonator a cercului de orientare turistică la Palatul Copiilor Botoșani, Flavius Alin Damean şi Viorel Hriţcu, lideri voluntari ai cercetaşilor botoşăneni.

„Cercetăşia nu este numai pentru copii și tineri”

Ziua a fost încheiată prin vizita la Mănăstirea Zosin, unde participanții s-au închinat și au primit binecuvântare, apoi au continuat deplasarea până la Casa Tineretului Botoșani.

După cum se știe, cercetăşia nu este numai pentru copii și tineri. Alături de micii și tinerii cercetași sunt adulții și voluntarii care sprijină organizația în funcție de timpul disponibil pe care îl pot aloca pentru implicarea în activitățile și proiectele cercetașilor, experiența personală și aptitudinile pe care le-au dobândit în cariera lor profesională. Încă de la început alături de colegii mei adulți voluntari, am reușit să ajutăm tinerii și copii cercetași să-și atingă potențialul și să deprindă noi abilități de relaționare, adaptare și cunoaștere a mediului înconjurător. De asemenea în realizarea activităților beneficiem de expertiza specialiștilor din Organizația Națională „Cercetașii României” și a mai multor instituții și autorități publice centrale și locale”, a declarat Sebastian Gheorghiu, director al Centrului local „Cutezătorii” Botoșani.

Activitățile realizate pe 24 ianuarie, în cadrul proiectului „Stejarul Unirii”, au început cu participarea voluntarilor și a tinerilor cercetași la manifestările organizate în orașul Săveni cu prilejul sărbătoririi a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, realizată sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Participanţi şi din Republica Moldova

Au fost prezenți și partenerii  din Republica Moldova, municipiul Bălți, prin prezența doamnei Viorica Furtună, director artistic la Palatul Culturii și Mihai Verhovețchi, conducător și director artistic al Orchestrei ,,Barbu Lăutaru”.

“Ne-am bucurat să revenim astăzi la Săveni pentru a sărbători simbolic Mica Unire noi cei din Ţara Romănească aici în Moldova. Ne încântă sufletele să-i avem alături pe fraţii noştri din Republica Moldova din Chişcăreni, raionul Sângerei”, a declarat Sebastian Stanciu, Şef Centru Local Aventura Piteşti.

Au continuat cu vizita grupului de cercetași la sediul Comunității Rușilor Lipoveni Botoșani, aceștia au vizitat Muzeul și au participat la activitățile socio-culturale pregătite cu profesionalism de președintele comunității Ovidiu Ivanov, sub atenta îndrumarea a doamei Livia Ivanov și a domnului Sebastian Stanciu, lider a centrului local ,,Aventura” Pitești. La aceste activități au participat copii și tineri din rândul refugiaților din Ucraina care sunt domiciliați temporar atât în comunitate, cât și la familii din municipiul Botoșani.

Parteneri proiect: Organizația națională ,,Cercetașii României”, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani, Asociația „Car-Pates”, Asociația ,,Arlechin”, Consiliul Județean Botoșani, Muzeul Județean Botoșani, Direcția Silvică Botoșani, Garda de Mediu Botoșani, Primăriile orașelor: Săveni, Bucecea, Ștefănești, Flămânzi, Darabani, Bălușeni, Dobârceni, Dângeni, Răchiți, Curtești și a municipiilor Darabani și Botoșani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

FC Botoșani – FCSB în imagini

FC Botoșani s-a impus la limită, scor 1-0 (0-0) în fața FCSB pe Stadionul „Municipal”, într-un meci restanță din runda a IV-a a turului...

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

FC Botoșani – FCSB în imagini

FC Botoșani s-a impus la limită, scor 1-0 (0-0) în fața FCSB pe Stadionul „Municipal”, într-un meci restanță din runda a IV-a a turului...

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

FC Botoșani – FCSB în imagini

FC Botoșani s-a impus la limită, scor 1-0 (0-0) în fața FCSB pe Stadionul „Municipal”, într-un meci restanță din runda a IV-a a turului...

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...