spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCât ne costă căldura centralizată comparativ cu alte oraşe

Cât ne costă căldura centralizată comparativ cu alte oraşe

Modern Calor se laudă cu un sistem care poate furniza agent termic pentru tot Botoşaniul, dar costul încălzirii fără ajutor consistent de la primărie ar fi o mare problemă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În contextul problemelor apărute în furnizarea de agent termic, care sunt semnalate tot mai des în oraşe mari din România, mai ales în Bucureşti, Botoşaniul se remarcă la nivel naţional cu un sistem reabilitat şi funcţional, însă care a rămas cu foarte puţini clienţi casnici şi unde preţul gigacaloriei nu este tocmai uşor de plătit.

Mai mult decât atât, deşi avem un sistem modernizat, societatea locală poate asigura un preţ suportabil pentru populaţie la agentul termic doar cu subvenţii masive din partea autorităților locale și a statului (jumătate din preţul gigacaloriei este suportat de municipalitate – adică, de fapt, de toată populaţia municipiului). Asta în condiţiile în care la sistemul centralizat sunt racordaţi doar 20% din potenţialii beneficiari, restul alegând alte surse de încălzire, adică mai ales centrale proprii de apartament care funcţionează pe gaz metan.

Oradea, exemplu pentru toată ţara

Spre comparaţie cu noi, potrivit datelor furnizate de Asociația Energia Inteligentă, municipiul Oradea reuşeşte să asigure pentru populaţie un preţ asemănător cu cel de la Botoşani (la noi este 328 de lei gigacaloria pentru populaţie, la Oradea 378 de lei), în condiţiile în care la Oradea municipalitatea subvenţionează doar 15% din preţul total al gigacaloriei, faţă de 50% la noi, deci în capitala Bihorului sistemul de termoficare este mult mai eficient, deşi este foarte puţin subvenţionat.

Preţuri la extreme

De remarcat este şi faptul că unele oraşe produc gigacaloria (preţul total, nu doar cel plătit de populaţie) la un preţ total mai mic decât la Botoşani (la noi gigacaloria ar costa 656 de lei dacă nu ar fi subvenţionată).

Spre exemplu, la Suceava gigacaloria costă 537 de lei, la Ploieşti 635, iar la Oradea doar 441 de lei. Ţinând însă cont că sunt oraşe în care preţul gigacaloriei este mult mai mare, aproape dublu la Bacău – 1.133 lei, 1.099 de lei la Constanţa, 1.020 de lei la Arad sau 963 de lei în Bucureşti, Botoşaniul poate spune că nu stă tocmai rău. Ceea ce iese însă în evidenţă este faptul că oraşele care au cele mai puternic subvenţionate sisteme de încălzire au şi preţurile cele mai mari, deşi situaţia ar trebui să stea invers.

La fel, în unele oraşe unde populaţia are putere financiară, cum ar fi Clujul, preţul pe care trebui să-l plătească clienţii casnici este mult mai mic decât la Botoşani, adică doar 278 de lei pe gigacalorie.

Subvenţiile nu se pot perpetua la nesfârşit

Potrivit analizei de la Asociația Energia Inteligentă, obținerea celui mai mic preț la energia necesară încălzirii locuințelor, dar și mai important – perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire, se poate face doar prin investirea în sisteme care determină scăderea costurilor unitare cu energia, susţine Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă într-o analiză făcută publică miercuri.

În aceste condiţii, chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzirea rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Această situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea nu o reprezintă subvențiile la infinit. În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie însemnă în fapt accentuarea sărăciei energetice, mai adaugă Dumitru Chisăliță.

Și totuși asta facem, mai arată Chisăliţă, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită. Nu este o teorie, nu este o poză din vestul Europei, este normalitatea, iar aceasta se poate vedea și la noi în țară la Oradea, unde autorităţile asigură un preţ decent al gigacaloriei cu o subvenţie de doar 15%.

În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. În opoziție cu Oradea, în București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este sistemul de termoficare (cu o subvenție de 64% !), dar în cazul eliminării subvențiilor aceeași termoficare s-ar găsi pe penultimul loc.

Secretul de la Oradea este piața, sistemul eficient şi numărul mare de consumatori, 75% din potenţialii clienţi fiind racordați la sistemul de termoficare.

Costurile vor urca şi mai mult

Se estimează că prețul la energie se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal, dar mai ales va crea o adevărată problemă în ceea ce privește efectiv încălzirea locuințelor în anul 2050.

La Botoşani creşterile au fost aprobate de câteva luni

La finele lunii septembrie a anului trecut, aleşii locali botoşăneni au votat pentru majorările de preţ cerute de Modern Calor, dar şi ca bugetul local să suporte jumătate din sumă.

Atunci se vorbea de o sumă totală de 624,79 de lei pe gigacalorie, dar în datele Asociaţiei Energia Inteligentă Botoşaniul figurează cu un preţ de 656 de lei pe gigacalorie.

Atunci se estima că doar această creştere va determina o scumpire a costului agentului termic cu 60-80 de lei lunar la un apartament cu două camere comparativ cu iarna trecută.

Modern Calor motiva atunci scumpirea prin majorarea excesivă a prețului de achiziție a gazelor naturale, dar și a certificatelor de emisii gaze cu efect de seră CO2. Prețul acestora a crescut de nouă ori de la începutul anului 2018.

Subvenţie de milioane de lei de la bugetul local

În contextul în care primăria achită 50% din valoarea gigacaloriei, municipalitatea a calculat că trebuia să achite pentru doar pentru perioada septembrie-decembrie 2022 o subvenţie de 6.383.532 de lei, fără TVA.

Persoanele vulnerabile beneficiază, potrivit legii, şi de un ajutor suplimentar la plata încălzirii, şi anume de subvenţia de la stat.

Ce spun reprezentanţii Modern Calor

După publicarea acestui material, cu analiza comparativă a celor de la Asociaţia Energia Inteligentă, reprezentanţii Modern Calor ne-au trimis noi date, potrivit cărora, conform HCL 545 din 28 noiembrie 2022, de la data de 1 decembrie 2022, preţul total pentru Gicalaloria produsă de Modern Calor este la Botoşani de 545,86 lei, din care 233,46 lei subvenție (43%) și 312,40 lei ar fi preţul facturat populaţiei. În HCL se menţionează însă că aceste preţuri nu conţin TVA, deci preţul cu TVA este în realitate mai mare dacă se adaugă aceasta taxă şi este mai apropiat de datele deţinute de Asociaţia Energia Inteligentă.

Facturi maxime de 750-850 lei, decembrie mai ieftin ca noiembrie

Potrivit aceloraşi date, în luna decembrie botoşănenilor racordaţi la Modern Calor le-au venit facturi medii la încălzire şi apă caldă între 170 de lei la garsonieră şi 345 de lei la patru camere. Tot reprezentanţii Modern Calor spun însă că, în funcţie de cantitatea de apă caldă declarată de clienţi, valorile facturate populaţiei pot varia foarte mult şi se poate ajunge la facturi maxime de 600 de lei la o garsonieră şi 750-770 de lei la apartamente cu trei-patru camere în luna decembrie!

La un apartament de două camere factura medie ar fi de 270 de lei, dar maximul ar putea ajunge şi la 650 de lei.

De menţionat ar mai fi că, potrivit aceloraşi date, facturile pe noiembrie au fost mai mari decât cele pe decembrie la Botoşani, în luna noiembrie fiind, spre exemplu, facturi medii de 390 de lei la patru camere, sau chiar şi facturi maxime de 850 de lei.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...