spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTRadiografia unui caz de contrabandă. De ce sunt în stare contrabandiştii pentru...

Radiografia unui caz de contrabandă. De ce sunt în stare contrabandiştii pentru a scăpa basma curată

Contrabanda cu țigări la frontiera cu Republica Moldova sau cu Ucraina a ajuns un mod de viață pentru cei care trăiesc în localitățile din apropierea graniței.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Un caz petrecut în urmă cu ceva timp în județ arată cum se fac afacerile și reprezintă în fapt o radiografie a contrabandei cu țigări. Șpagă pregătită pentru polițiștii de frontieră, mașini cumpărate la negru și localnici folosiți pe post de cărăuși. Aceasta este „rețeta” la care apelează unii botoșăneni în speranța că se vor îmbogăți peste noapte.

Cazul a fost înregistrat la sfârșitul anului 2020, însă până în prezent nu a fost mediatizat și nici nu s-a făcut vreo referire la ce s-a întâmplat atunci pentru că protagoniștii întregii afaceri nu au fost identificați. Povestea este, însă, halucinantă și arată de ce sunt în stare să facă traficanții de țigări și cum se derulează lucrurile.

Mită propusă unui poliţist de frontieră

Investigațiile au început de fapt în iulie 2020, când polițiștii Serviciului Judeţean Anticorupţie din cadrul Direcției Generale Anticorupție au fost sesizați de un ofițer din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră (SPF) Darabani cu privire la faptul că un pădurar din zonă, Ioan L., i-a oferit 1.200 de euro pentru a permite trecerea unor țigări de contrabandă din Ucraina în România, peste râul Prut.

Informațiile au ajuns și la procurori, iar polițistul de frontieră a devenit colaborator, fiind autorizat să pretindă, să accepte promisiunea și să primească sumele de bani oferite. Ulterior, ofițerul a fost contactat în mai multe rânduri de pădurar, ocazie cu care acesta i-a precizat că împreună cu alte persoane intenţionează să introducă o cantitate importantă de ţigarete pe teritoriul României, din Ucraina, dar pentru acest lucru au nevoie ca frontieră de stat să nu fie supravegheată prin locul unde urmează să fie introduse bunurile, pentru aproximativ o oră.

Era vorba de aproximativ 15 baxuri, pădurarul fiind dispus să plătească în schimb poliţistului 1.200 de euro, din care i-a dat și 200 de lei cu titlu de avans „pentru deranj”. Tatonările s-au concretizat pe 17 decembrie 2020, când polițistul de frontieră s-a întâlnit în zona stadionului din oraş cu pădurarul, care l-a anunțat că lucrurile urmau să se întâmple în seara de 22 decembrie 2020, în zona numită „La vagon”.

Contrabandişti filaţi de poliţişti 

Doar că anunțați de procurori, poliţiştii de frontieră s-au plasat în dispozitiv și au observat la un moment dat două persoane care se deplasau către zona „La vagon”, iar la scurt timp a mai venit un grup de persoane, dintre care una s-a poziţionat pe o zonă dominantă de la marginea satului.

Pe malul ucrainean a fost observată o persoană, care supraveghea zona cu ajutorul unui aparat de vedere pe timp de noapte, iar în apropierea acesteia au fost observate mai multe cutii voluminoase. La un moment dat, una dintre persoanele poziţionate pe malul românesc a aprins o lanternă puternică cu care a luminat zona, după care a proferat injurii şi ameninţări la adresa poliţiştilor de frontieră pe care i-a observat în dispozitiv. După acest moment, contrabandiștii s-au retras, renunţând la activitatea infracţională.

Ţigări de contrabandă aduse cu barca

După acest eșec, discuțiile au continuat, iar polițistul de frontieră a fost contactat din nou de pădurar, care l-a anunțat că se schimbă planul, afacerea urmând să aibă loc pe 26 decembrie 2020, adică în a doua zi de Crăciun. De data aceasta, polițiștii de frontieră s-au plasat mai la distanță și au urmărit totul. I-au văzut pe traficanți cum se adună, cum se plasează pe locuri și cum încep să transfere baxurile de țigări.

Toate persoanele s-au dispus în şir indian la malul râului Prut şi au început să manipuleze coletele voluminoase. Totodată, pe luciul apei a fost observată o barcă care se deplasa dinspre malul românesc spre cel ucrainean. În continuare, a fost observat un autoturism care s-a deplasat pe râului Prut, în locul în care se aflau coletele, iar traficanții au început să încarce coletele.

În momentul în care poliţiştii de frontieră au intervenit pentru interceptarea suspecților, autoturismul menţionat a demarat în trombă, deplasându-se pe un drum de pământ. După ce a parcurs aproximativ 200 de metri, autoturismul a rămas împotmolit, moment în care conducătorul auto şi pasagerul din dreapta au sărit din autoturism şi au început să alerge.

Urmărire cu focuri de armă 

Poliţiştii de frontieră porniţi în urmărirea acestora au efectuat somaţiile legale, după care au executat patru focuri de avertisment în plan vertical, însă cele două persoane au reuşit să scape, profitând de întuneric şi de terenul accidentat. În acelaşi timp, un alt echipaj al poliţiei de frontieră a acţionat pentru interceptarea celorlalte persoane aflate la malul râului Prut, însă acestea au abandonat coletele şi au început să fugă în toate direcțiile.

Patrula Poliţiei de Frontieră a descoperit mai multe colete învelite în folie de polietilenă de culoare neagră şi verde, colete specifice transportului de ţigări. Erau în total 27 de colete voluminoase, înfăşurate cu folie din polietilenă de culoare negru şi verde, asigurate cu bandă adezivă tip scotch, prevăzute cu chingi de prindere.

La o distanţă de aproximativ 230 de metri de coletele identificate în apropierea malului râului Prut a fost identificat un Audi Q7, cu numere de înmatriculare de Constanța. Verificându-se interiorul autoturismului, ce nu avea montate banchetele din spate şi scaunul pasagerului din dreapta faţă, au fost identificate un număr de 11 colete voluminoase, învelite în folie de polietilenă, ce aveau aceleaşi caracteristici cu cele identificate pe malul râului Prut. În total, în interiorul coletelor erau 19.000 de pachete cu ţigarete marca Ashima.

O femeie s-a trezit cu o maşină pe numele său 

Mașina a indisponibilizată, iar cercetările au continuat. În interiorul autoturismului Audi Q7 a fost identificat certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autoturismului. Conform menţiunilor din certificatul de înmatriculare, autoturismul era deţinut de o femeie. Doar că atunci când au mers pe fir, anchetatorii au scos la iveală o altă întâmplare incredibilă.

Femeia a susținut sus și tare că nu a cumpărat nici o mașină. Ba mai mult, în luna octombrie 2020 primise prin poştă un contract de vânzare cumpărare din care rezulta faptul că a achiziţionat mașina de la o constănțeancă. A luat legătura cu ea pe Facebook, iar aceasta i-a povestit cum că la domiciliul ei s-a prezentat un bărbat cu vârsta de 40-45 de ani, care i-a spus că doreşte să achiziţioneze autoturismul pentru soţia sa, prezentându-i o copie după cartea ei de identitate. Femeia a refuzat să semneze respectivul contract şi chiar a sesizat poliția. Prin urmare, anchetatorii au mers la Constanța, la vechea proprietară.

Constănțeanca a povestit la rândul ei că scosese mașina la vânzare pe OLX, iar după numai câteva zile fusese contactată de unul dintre presupușii traficanți de țigări, care a venit chiar a doua zi la Constanța cu un Mercedes Vito să preia mașina. Era vorba de un bărbat în jur de 40 de ani, şaten, corpolent, înjur de 1,80 metri înălţime, ten deschis, cu accent moldovenesc, care venise cu încă doi-trei bărbați, povestind că vrea să cumpere mașina pentru soție. Audiată, constănțeanca l-a indicat pe unul dintre suspecți din două planşe fotografice care cuprindeau 12 fotografii.

Poveşti desprinse din filme

Anchetatorii au reușit să ajungă și la un complice care a fost audiat sub identitate protejată. Așa s-a ajuns la cel care ar fi coordonat totul, un anume Cezar A., care fusese implicat în trecut și în alte acte de contrabandă. Ba mai mult, în noiembrie 2015, bărbatul a fost ridicat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – biroul teritorial Botoșani, fiind bănuit de același gen de afaceri.

Iar povestea spusă de martorul cu identitate protejată părea desprinsă parcă din filmele cu mafioți și gangsteri. Individul mergea însoțit tot timpul de un alt bărbat, ambii aveau feţele acoperite „cu un fel de cagule” și urmăreau colaboratorii pentru a se convinge că aceștia acționează în modul în care hotărâseră. Aveau grijă să umble cu mănuși, să nu atingă nimic din maşină şi încercau să fie văzuți cât mai puțin.

Punând cap la cap toate aceste informații, polițiștii de frontieră l-au pus sub acuzare și pe Cezar A., pentru contrabandă, iar pe pădurarul Ioan L. pentru dare de mită și complicitate la contrabandă. Astfel că pe 11 ianuarie 2021 anchetatorii au făcut mai multe percheziții, ridicând telefoane mobile dar și bani. Totodată, au fost aplicate mai multe sechestre asiguratorii pe diverse bunuri, până la concurenţa sumei de 242.707 lei cât ar reprezenta prejudiciul adus bugetului de stat prin actele de contrabandă. Cazul nu este soluționat încă, iar până la pronunțarea unei sentințe definitive cei anchetați vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Poliţişti acuzaţi de contrabandă

Acesta este un caz fericit în care polițistul de frontieră a preferat să anunțe Direcția Generală Anticorupție (DGA). Suspiciuni cu privire la astfel de cazuri încă mai există. În decembrie 2020, ofițerii de poliție judiciară ai DGA – Serviciul Județean Anticorupție Botoşani, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni, au efectuat mai multe percheziții, dintre care două în birouri din incinta sediului Sectorului Poliției de Frontieră Stânca și două la domiciliile a doi agenți de poliție de frontieră din cadrul SPF Stânca, într-o cauză penală având ca obiect infracțiuni de contrabandă.

Concomitent, lucrători din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au efectuat un număr de 24 percheziții domiciliare la imobilele altor persoane. Anchetatorii spuneau atunci că a început urmărirea penală față de cei doi polițiști de frontieră pentru o presupusă complicitate la tentativă de contrabandă. De altfel, și anchetele realizate anul trecut sub genericul „România, te iubesc” au arătat că unii lucrători în uniformă acceptă să treacă de partea cealaltă a legii, dar sunt și multe situații în care polițiștii își anunță superiorii și procurorii că se încearcă mituirea lor.

Echipa a reușit să vorbească și cu unul dintre contrabandiștii condamnați, care a recunoscut că s-a apucat de contrabandă la sfaturile unui polițist de frontieră. În plus, există multe voci care afirmă că cele mai puternice rețele de contrabandă nu ar fi rezistat fără complicitatea unor polițiști de frontieră. Așa se explică poate și de ce unii polițiști de frontieră ajung să dețină, în scurt timp, tot felul de proprietăți, vile și mașini scumpe, pe care încearcă să le pitească mai apoi pe numele unor rubedenii sau persoane apropiate.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...