Trimis în judecată pentru abuz în serviciu, un polițist din cadrul Poliţiei municipiului Botoşani a scăpat de pedeapsă. Asta pentru că între timp faptele s-au prescris. Sentința definitivă a fost pronunțată miercuri de Curtea de Apel Suceava, după un proces care a durat șapte ani și jumătate, faptele reţinute în sarcina poliţistului petrecându-se în vara lui 2012.
Agent de poliţie judiciară, Viorel Ilaş a fost trimis în boxa acuzaţilor de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, în urma unei achete iniţiată la plângerea unor botoşăneni. Astfel, potrivit rechizitoriului, pe parcursul lunilor iulie-octombrie 2012, poliţistul şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu, urmărind să nu antreneze răspunderea penală a fiului său şi a unui nepot, implicaţi într-un furt de aproape 8.500 de lei.
Totodată, în timp ce investiga alte furturi, acesta ar fi aflat cine sunt autorii, dar a tergiversat cercetările prin întocmirea defectuoasă a unor acte procedurale, cei suspectaţi de comiterea infracţiunilor fiind feriţi astfel de punerea sub urmărire penală şi implicit de trimiterea în judecată. Din cauza întârzierii în soluţionarea anchetelor, cei păgubiţi au sesizat atât conducerea Poliţiei municipiului dar şi Parchetul de pe lângă Tribunal, agentul fiind pus sub urmărire penală.
Polițistul se declară nevinovat
Suspendat din funcţie şi pus la dispoziţie în urma izbucnirii scandalului, Viorel Ilaş s-a declarat, însă, nevinovat şi a respins acuzaţiile procurorilor. Cu toate acestea, el a fost trimis în judecată și condamnat în primă instanță la doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru abuz în serviciu. Hotărârea Judecătoriei Botoșani a fost atacată cu apel, iar astăzi magistrații suceveni au dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Viorel Ilaş a intrat în poliţie în ianuarie 2007, prin angajare directă, în urma unui concurs organizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean, postul fiind dedicat reprezentanţilor etniei romilor. Cunoscător al limbii romanes, Ilaş participa la anchetele în care erau implicaţi membri ai etniei romilor, dar şi în cercetarea infracţiunilor petrecute în cadrul comunităţii.