miercuri, octombrie 30, 2024
AcasăLocal BTPăduri pe gratis propuse prin PNRR (video)

Păduri pe gratis propuse prin PNRR (video)

Municipiul Botoșani și zona metropolitană riscă să piardă o șansă uriașă de a crea perdele forestiere pentru a proteja orașul de praf. Asta pentru că, deși există bani care ar putea fi folosiți cu această destinație, la nivelul administrației locale nu există încă un proiect de acest tip și nicio viziune de ansamblu.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Informațiile au ieșit la iveală luni, pe 16 ianuarie a.c., după ce conducerea Gărzii Forestiere Suceava a ajuns la Botoșani pentru o întâlnire cu primarii localităților din județ. Discuțiile s-au axat în principal pe Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În acest context, inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Mihai Gășpărel, a punctat faptul că, la nivel național, vor fi alocați în total 500 de milioane de euro, bani care vor reprezenta ajutoare financiare consistente pentru înființarea de păduri urbane, reîmpăduriri sau perdele forestiere de protecție.

Deși în ultimii ani municipiul a fost poluat cu praf, pe fondul secetei, dar și a lipsei de vegetației, de la întâlnirea cu cei de la Garda Forestieră au lipsit tocmai reprezentanții Primăriei municipiului Botoșani.

Cei care vor să aplice nu trebuie să fie obligatoriu proprietari pe teren

Ținta celor de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este ca până la finele lunii februarie 2026 în România să fie noi corpuri de pădure în suprafață totală de 57.000 de hectare.

În plus, nu există plafon la suma maximă solicitată și nici limite pentru suprafața maximă de teren propusă pentru împădurire. „PNRR are ca obiectiv asigurarea unui cadru strategic și de reglementare plat și solid care să permită implementarea unor noi politici forestiere sustenabile durabile care să susțină atenuarea și adaptarea la schimbări climatice”, au arătat reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava.

Interesant este că, potrivit inspectorului șef Mihai Gășpărel, ca și condiții de eligibilitate, cei care vor să aplice nu trebuie să fie obligatoriu proprietari pe teren. „Poți să vii și cu adeverință de la Primărie prin care să atești dreptul de folosință al terenului. Deci, pe scurt – să faci dovada deținerii și utilizării terenului pe care se propune realizarea investiției pe o perioadă de minimum 20 de ani”, a arătat Mihai Gășpărel. Singura condiție este ca terenul care urmează să fie împădurit să fie din categoria celui degradat și să fie expertizat așa încât să se poată stabili tipul de puiet ce va fi folosit.

Județul Botoșani are una dintre cele mai mici suprafețe forestiere din nord-estul țării

Tot potrivit informațiilor oficiale, județele Botoșani și Iași au cele mai mici suprafețe forestiere din nord-estul țării, zonă administrată de Garda Forestieră Suceava. Din acest motiv, reprezentanții Gărzii se așteptau ca din aceste județe să apară și cele mai multe solicitări. De altfel, potrivit inspectorului șef Mihai Găspărel, din județ au fost depuse deja șase cereri de finanțare, cele mai multe din nord-estul țării. Două au fost din partea unor persoane fizice, iar patru din partea unor persoane juridice, pentru o suprafață totală de 440 de hectare care ar urma să fie împădurită.

„Această campanie cred că este o oportunitate extraordinară, și din punctul de vedere al bugetului generos pe care-l are și pentru noi ca și terți. Chiar mă bucură că avem deja șase aplicanți și în următoarea perioadă, cred că în următoarele două -trei săptămâni, o să fac și un apel publi. În colaborare cu Camera de Comerț, o să invit și mediul privat la o prezentare și la o întâlnire pe tema asta”, a spus prefectul județului, Sorin Cornilă.

Municipiu înecat în praf

Chiar dacă ani la rând se spunea despre municipiul Botoşani că este unul dintre cele mai puţin poluate din ţară şi că este un „oraş verde”, realitatea nu mai e demult aşa. În ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice, dar și a dezvoltării orașului către suburbii, terenurile ocupate altă dată de spații verzi și copaci au fost ocupate de construcții.

În plus, copacii din parcuri sunt îmbătrâniți, iar crearea de noi spații verzi a dispărut din strategia municipalității. Asta pentru că bătălia se dă acum pe construcția de noi blocuri sau amenajarea de parcări. Totodată în apropierea municipiului nu există decât o mică pădurice la ieșirea spre Stăuceni (Rediu), și o alta la ieșirea spre municipiul Iași (Zăicești).

În administrarea Direcţiei Silvice Botoşani se află aproape 50.000 de hectare terenuri forestiere situate pe raza administrativă a două judeţe, respectiv Botoşani (99,4%) şi Suceava (0,6 %). Din totalul acestei suprafeţe, 34.578 hectare sunt proprietate publică a statului (70,2%), iar 14.708 hectare (29,8%) reprezintă fond forestier privat reconstituit ca urmare a aplicării legilor fondului funciar.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.7 °
11.1 °
92 %
0.5kmh
99 %
mie
16 °
joi
15 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pisicile care ţin la vieţile lor stau cuminţi pe lângă salvatorii de la Ambulanţă.        

EDITORIAL

Mă distrează la culme dihonia așezată pe încrengătura uselistă. Pasămite, Ciolacu și Ciucă sunt atât de sfădiți și cătrăniți, încât nici nu-și mai vorbesc....

EPIGRAMA ZILEI

Văzându-i trupul gol, pictat, Un cunoscut critic de artă Involuntar, a întrebat : - E nud sau e ... natură moartă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...