spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCentru de diagnostic precoce și tratament pentru maladia Alzheimer la Institutul de...

Centru de diagnostic precoce și tratament pentru maladia Alzheimer la Institutul de Psihiatrie „Socola”

Una dintre cele mai grave boli întâlnite la bătrâni, Alzheimer, va fi tratată la Institutul de Psihiatrie „Socola” cu ajutorul unui dispozitiv extrem de performant.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Asta după ce Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a obținut o finanțare de 13.189.061,60 lei prin PNRR pentru „Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare Ambulatoriu Integrat”, în vederea asigurării unor spații corespunzătoare pentru acordarea de servicii medicale de calitate. Termenul de implementare al proiectului este de 24 de luni.

Proiectul vine și cu o premieră pentru România, Institutul de Psihiatrie „Socola” fiind singurul din țară care va achiziționa și utiliza un dispozitiv extrem de performant în tratarea maladiei Alzheimer.

Reducerea numărului de pacienți

Prin acest proiect, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași își propune să crească numărul de spații de consultații pentru specialitățile existente deja în structura funcțională (medicină internă, stomatologie, psihiatrie adulți, psihiatrie pediatrică, endocrinologie, reumatologie și oftalmologie), să asigure un număr optim de cabinete de consultații pentru monitorizarea pacienților cu afecțiuni psihiatrice, dar și să adauge noi servicii medicale acordate în ambulatoriu pentru specialitățile conexe patologiilor psihiatrice.

„Vorbim aici despre reumatologie – specialitate justificată de patologia ce implică afectarea țesutului conjunctiv și articular, în cadrul aceleiași boli; precum și despre geriatrie si gerontologie – întrucât în structura organizatorică funcționează în prezent secția de cronici, pacienții vor putea fi monitorizați în ambulatoriu cu efect imediat în reducerea numărul de internări continue”, a declarat doctor Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Două cabinete de ecografie

De asemenea, prin acest proiect se vor asigura minimum două cabinete de ecografie, precum și dotarea acestora în vederea realizării tuturor tipurilor de ecografii: ecografie abdominală, ecocardiografie, ecografie părți moi și vase; înființarea unui spațiu medical specific pentru efectuarea electrocardiografiilor, monitorizării Holter și ABPM, spirometrie, indice gleznă-braț, în regim ambulatoriu, și asigurarea dotărilor necesare pentru aceste tipuri de explorări.

„Acest proiect ne permite să venim cu o premieră pentru România, prin crearea unui Centru de diagnostic precoce și tratament pentru maladia Alzheimer și achiziționarea unui dispozitiv inovator în tratamentul bolii Alzheimer, care acționează prin mecanisme biologice precum creșterea permeabilității celulare, creșterea VEGF, stimularea BDNF, eliberarea de oxid nitric ce ajută la diminuarea depozitelor neurofibrilare specifice bolii Alzheimer. Vom fi singurul spital din România care va utiliza stimularea transcraniană prin impulsuri (TPS) pentru tratarea maladiei Alzheimer, cu ajutorul sistemului NEUROLITH – primul și singurul omologat pentru tratarea sistemului nervos central al pacienților bolnavi de Alzheimer”, a mai spus dr. Cristina-Elena Dobre.

Sistem de diagnosticare a tulburărilor de somn

Prin intermediul acestui proiect va fi achiziționat și un polisomnograf, ce va fi utilizat în diagnosticarea tulburărilor de somn, a sindromului de apnee în somn, narcolepsiei, tulburărilor de mișcare în somn, a anumitor categorii de boli încadrate ca parasomnii (somnambulismul, teroarea în somn etc.).

Boli psihice tratate cu ajutorul realităţii virtuale şi stimulare cognitivă

Prin acest proiect va fi cumpărat şi echipamentul pentru realitate virtuală. Acesta are o eficienţă terapeutică demonstrată de specialişti din întreaga lume, şi oferă posibilitatea de manipulare a mediilor virtuale într-o manieră care să faciliteze progresul pacienţilor.

Atât în România cât şi la nivel internaţional, se observă o creştere a incidenţei tulburărilor psihice din ultimii an, fapt care reprezintă o problemă emergentă. În România în anul 2020 a existat o creştere cu 1,8 la sută a cazurilor noi ale tulburărilor mintale raportat la numărul total al afecţiunilor medicale, cu o incidenţă de 1200 cazuri noi la 100.000 de locuitori.

Datele statistice exprimate la 100.000 locuitori arată că în anul 2020 de la nivelul judeţului Iaşi au fost înregistrate 1885 cazuri de tulburări mintale şi de comportament; 269 cazuri de episoade depresive. De asemenea, din evidenţele de la Socola reiese că incidenţa tulburări ale dezvoltării psihologice şi alte tulburări fără precizare este egală cu 4,41, iar incidenţa demenţei fără precizare pe judeţe este de 57,39.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...