Un escroc a păcălit doi botoșăneni, în numai câteva zile, cu 2.200 de lei. Doar că după o lună el s-a trezit cu mascații din poliție la ușa locuinței.
În vârstă de 48 de ani, țeparul era de loc din municipiul Roman (județul Neamț) și a ajuns prin județul Botoșani luna trecută. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, individul ar fi făcut prima victimă pe 12 decembrie 2022, când a păcălit o persoană cu 1.000 de lei prin metoda șmen. După numai câteva zile, pe 16 decembrie, individul a mai păcălit prin aceeași metodă un alt tânăr de 19 ani, din satul Nichiteni (comuna Coțușca).
Aproape o lună au muncit polițiștii să-i dea de urmă, iar într-un final l-au dibuit. Așa se face că joi, pe 12 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Botoșani, cu sprijinul Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Neamț și lucrători din cadrul Poliției Municipiului Roman, au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, la imobilele folosite de suspect, bărbatul fiind acuzat de înșelăciune. Doar că, după ce polițiștii au reușit să-l identifice, victimele și-au recuperat prejudiciul și s-au împăcat cu escrocul.
Recomandări ale polițiștilor
Deși în mod constant polițiștii promovează cu sprijinul mass-media recomandări preventive, unii cetățeni, din dorința unui câștig material, ignoră aceste sfaturi și cad victime ale escrocilor. În aceste zile polițiștii de prevenire și cei din structurile operative au făcut front comun împotriva înșelăciunilor, acționând atât pentru informarea și responsabilizarea cetățenilor cât și pentru identificarea și sancționarea celor care nu respectă legislația privind schimbul de valută. Pentru că astfel de infractori acționează în apropierea unităților bancare și de schimb valutar, polițiștii recomandă cetățenilor să nu accepte astfel de propuneri.
Pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor de înșelăciune prin metoda ȘMEN, polițiștii vă recomandă să vă adresați pentru efectuarea de schimburi valutare doar unităților autorizate în acest scop, să consultați cu atenție cursul valutar afișat, să verificați cu atenție suma primită la schimb și să solicitați chitanța pentru efectuarea operațiunii.
Nu aveți încredere în ”binevoitori”, oricât de avantajos pare a fi ”cursul” oferit de aceștia. În cazul în care vă confruntați cu astfel de situații, polițiștii vă sfătuiesc să rețineți cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentație, etc), tipul, marca și numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă și direcțiile de deplasare. În caz de suspiciune, sunați imediat la 112 și rețineți semnalmentele pentru a le comunica polițiștilor.