Atunci când vine vorba despre situația economico-socială a României, gândul mă duce către una dintre povestirile lui Stephen King, și anume „În mare rahat”. Doar la titlu, deoarece intriga și deznodământul (nu) au nimic în comun cu ce se întâmplă în țară. Însă titlul… Suntem la ananghie, nimeni nu mai poate contesta asta. Până și politicienii, cei care ne asigură că totul va fi bine – niciodată nu e bine acum, va fi bine în viitor – admit că 2023 va fi un an dificil. Explicații se găsesc, dar principalul motiv e legat de anul electoral 2024. Care nu poate fi mai bun decât prin comparație; prin urmare, actorii de pe scena politică fac tot posibilul ca 2024 să fie un an extraordinar, fără însă a ridica în vreun fel standardele de viață ale trăitorilor de pe aceste meleaguri, ba dimpotrivă. Viralizezi toate veștile rele posibil, le bagi în cap pensionarilor că dacă vin alții la putere o să rămână fără venit, apoi dai ajutoare la toată lumea și spui clar că rămân valabile doar dacă te păstrează la butoane și problema e rezolvată.
Suntem în mare necaz (să nu amintesc iar de povestirea lui Stephen King). Nu sunt bani pentru pensii, nu sunt bani pentru infrastructură. Salariile bugetarilor însumează mai mult decât își poate permite statul să bage în investiții. Avem mai mulți bugetari decât e cazul și partea cu adevărat proastă e că acei bugetari de care ne putem lipsi fără probleme încasează cele mai mari lefuri. Dacă ar fi eliminați bugetarii inutili, ar dispărea presiunea asupra finanțelor statului, însă așa ceva nu o să se întâmple în veci. Nici desființarea unor instituții nu e o idee rea. De pildă, nu avem nevoie de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. E doar o sinecură înființată pentru Emil Constantinescu, drept răsplată pentru că n-a pus piedici revenirii lui Iliescu la Cotroceni. Ce treabă are Levantul cu geologia? Nu interesează, câtă vreme majoritatea cheltuielilor pomenitului institut sunt legate de plata salariilor, nu de cercetare ca atare. Și sunt multe astfel de căpușe în care protejații oamenilor politici primesc lefuri babane și mai apoi pensii speciale fără să facă nimic. În treacăt fie spus, site-ul ISACCL arată deplorabil, aparent e în mentenanță de ani de zile.
Responsabili cum au pretenția să fie considerați, guvernanții au anunțat înghețarea angajărilor la stat. Nu e prima dată când se întâmplă, dar, ca un făcut, la ceas de bilanț s-a constatat că numărul bugetarilor a crescut semnificativ. Cât sunt în opoziție, toți latră că sunt prea mulți năimiți la buget. Cum ajung la butoane, prima grijă e să creeze posturi călduțe. Ludovic Orban a angajat într-un an de guvernare mai mulți bugetari decât Dăncilă în trei ani, deși se declara un adversar convins al angajărilor cu dedicație. Bine, el a mai fost și adversarul Ralucăi Turcan, dar s-au împăcat; nu are voie omul să se răzgândească? Valabil și pentru „cine este generalul?!”
Însă, previzibil, angajările la stat au fost înghețate doar la modul declarativ, să vadă cetățeanul că guvernul ia măsuri extreme și lui tot rău îi merge, prin urmare vina e în altă parte. Nici bine nu a început anul și premierul Ciucă a și decis să înființeze o funcție bine plătită; un nou post de Secretar general al Cancelariei Prim-Ministrului. Evident, postul nu e pentru oricine, pentru că așa e în democrația originală. Nu pregătim oameni pentru funcții, ci funcții pentru oameni. Iar când persoana care va ocupa postul a fost nominalizată de Emil Boc, problema se rezolvă cu celeritate. Așa de mare e graba, încât nici nu se știe prea bine ce va avea de făcut viitorul angajat. Gurile rele spun că e vorba de Cynthia Carmen Curt, protejată de-a lui Emil Boc, primarul Clujului. Având în vedere că Boc face parte din Echipa Câștigătoare din PNL, nu trebuie să ne mire graba cu care a executat ordinul premierul Ciucă. E militar și-i place și funcția. E drept că, dacă respectă înțelegerea, va trebui să-i cedeze locul lui Ciolacu, dar cariera politică nu se oprește aici. Și, ca să nu se oprească, e nevoie de compromisuri pe banii contribuabilului. Ce dacă a dat ordonanță cu blocarea posturilor la stat? Orice lege are excepțiile ei.