Spitalul paralizat de hackeri își reia activitatea. Unitatea sanitară din Botoșani, a cărei bază de date a fost victima unui atac cibernetic, se va redeschide pentru pacienți.
Anunțul a fost făcut de către managerul de la Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe”, după o săptămână de muncă aproape non-stop. “Putem anunța că luni sunt programate 120 de internări si consultații în ambulatoriu. Noi am restabilit sistemul din cursul săptămânii. Cu ajutorul firmelor de mentenanță IT s-a reușit recuperarea fișierelor și decriptatea bazei de date”, a precizat medicul Cătălin Dăscălescu.
Acesta spune că există posibilitatea ca întregul sistem informatic să fie repus pe picioare în cel mai scurt timp. De asemenea, și raportările către Casa de Sănătate vor putea fi făcute, pentru a se vira peste 1,1 milioane de lei în contul spitalului. De asemenea, structurile specializate încearcă să stabilească exact și sursa atacului, care pare a veni din această zonă a Europei.
“Cei de la BCCO desfășoară ancheta și urmăresc log-urile și IP-urile”, a mai spus managerul Spitalului de Recuperare.
Răscumpărare cerută pentru date
Spitalul de Recuperare Sfântul Gheorghe din Botoşani a fost ținta unui atac informatic de tip ransomware, în urma căruia i-a fost cerută o răscumpărare pentru decriptarea datelor de pe servere.
Atacul este similar celui din vara anului 2019, când alte patru spitale din România au fost afectate de PHOBOS. Printre acele spitale a fost şi Spitalul Municipal Dorohoi, în contextul lipsei unor soluții antivirus la nivelul infrastructurii IT&C utilizate de acestea.
Poarta de intrare în sistemul informatic a fost o conexiune de la distanţă folosită de una dintre cele două firme de mentenanţă. Prin intermediul unei conexiuni RDP, hackerii au intrat în sistem şi au criptat baza de date de pe luna decembrie. Ulterior, aceştia au lăsat şi un mesaj, în limba engleză, în care cer o o răscumpărare de trei bitcoin. Aceştia echivalează cu aproape 50.000 de euro