Autoritățile locale din județ vor trebui să se descurce din nou pe cont propriu cu întreținerea drumurilor comunale. Asta pentru că cea mai mare parte din suma alocată de Guvern pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe 2023 va ajunge tot la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP). Prin urmare, primăriile vor primi sume modice care nu le vor ajunge decât pentru cel mult câteva peticeli sau pentru câteva mașini de pietriș sau piatră spartă.
Executivul CJ a avut, marți (n.r. – 3 ianuarie a.c.), o ședință cu primarii municipiilor, orașelor și comunelor pentru a se consulta pe tema repartizării sumelor defalcate din unele venituri ale statului pe unități teritorial-administrative pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe 2023. Deși mulți primari au ajuns la întâlnirea cu oficialii CJ, dezbaterea a fost inexistentă pentru că nu a fost pe ce să se discute, banii fiind prea puțini. Asta pentru că cea mai mare parte din cele 25,118 milioane de lei prevăzute pentru județul Botoșani va ajunge la DJDP, pentru plata unor lucrări deja începute.
„Era firesc să faceți o împărțire ca și ceilalți președinți”
Prezent la întâlnire, Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu s-a arătat nemulțumit de împărțirea fondurilor pentru că drumurile comunale măsoară tot circa 600 de kilometri, la fel ca și drumurile județene, ori unitatea pe care o conduce ar urma să primească numai 60.000 de lei, în condițiile în care comuna nu este străbătută de niciun drum județean.
„O parte dintre drumurile județene tranzitează comunele, o parte dintre noi suntem mai vitregiți. Trec prin localitățile noastre drumurile naționale. Noi la Mihai Eminescu avem vreo 30 de kilometri de drumuri comunale. Considerați dumneavoastră că putem face cu 60.000 de lei vreo reparație la un drum? Până la urmă cetățenii acestui județ nu se rezumă numai la drumul județean ci și la cele comunale. Și acolo locuiesc oameni. Era firesc să faceți o împărțire ca și ceilalți președinți care au fost la CJ care au împărțit aceste sume. Eu am doar 15 km de drum în stare foarte bună. Nici măcar cu 300.000 de lei nu aș reuși să le plombez”, a spus Gireadă, care a susținut că banii trebuiau împărțiți echitabil pe drumuri județene și drumuri comunale.
Răspunsul a venit din partea vicepreședintelui Dorin Birta, care a lăsat de înțeles că situația a fost determinată de faptul că CJ are nevoie de bani pentru cofinanțarea unor lucrări. Totuși, în cadrul întâlnirii consultative nu s-a prezentat un proiect clar cu sumele prevăzute pe fiecare unitate administrativ teritorială, situația urmând să fie cunoscută cel mai probabil joi (n.r. – 5 ianuarie a.c.), când urmează să aibă loc o ședință a Consiliului Județean pe această temă.
CJ are în plan mai multe investiţii
Anul acesta, însă, CJ ar urma să finalizeze mai multe lucrări cum ar fi „drumul strategic” și „drumul mănăstirilor”. În plus, CJ are în plan să reabiliteze și acea porțiune din drumul județean 294 care leagă comuna Dângeni de drumul național 29 Botoșani – Săveni. Șoseaua este plină de gropi, dar cu toate acestea este folosită zilnic de sute de oameni care merg la muncă în special la Botoșani și Săveni sau de agenții economici care fac aprovizionare cu marfă sau materii prime.
În plus, programul de întreținere a drumurilor județene stabilit pentru anul 2023 cuprinde mai multe intervenții pe o serie de segmente de drumuri județene cum ar fi Flămânzi-Cîmpeni, Dersca- Mihăileni, Vorona-Tudora, Dobârceni-Murguța, tronsonul care nu a fost modernizat. Tot în acest an se va interveni pe drumurile Stăuceni- Roșiori, Podeni- Broscăuți, Dumeni – Cordăreni, Mihălășeni – DN 24C, Bucecea- Huțani și Cișmea intersecția Costești.
Guvernul a alocat anul acesta județului Botoșani 25,118 milioane de lei din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale.
Într-un clasament național, județul Botoșani este locul 9 după Argeș, Hunedoara, Suceava, Alba, Bihor, Buzău, Timiș și Cluj, dar în fața altor județe mai mari cum ar fi Constanța, Iași sau Sibiu. În urmă cu doi ani, județul a primit doar 13,2 milioane de lei, iar anul trecut prin legea bugetului de stat a beneficiat de 18,781 milioane lei. Ulterior, suma a fost majorată prin rectificări bugetare.