sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăNaționalCe vin alegem de sărbători. Sfaturi oferite de specialişti

Ce vin alegem de sărbători. Sfaturi oferite de specialişti

Masteranzii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV), alături de profesorii lor, realizează o serie de experimente cu unul dintre cele mai îndrăgite soiuri de vinuri din România: Busuioaca de Bohotin. Potrivit Ziarul de Iaşi, aceştia experimentează, folosind diferite tehnologii de producţie şi struguri din soiul Busuioacă de Bohotin, comportă licoarea în diferite circumstanţe. Scopul este acela de a transmite rezultatele ulterior către producători şi marile crame din România.

Şeful lucrărilor dr. ing. Cintia Colibaba, care lucrează alături de studenţi în acest proiect, a precizat că, în perioada sărbătorilor de iarnă care urmează, fiindcă românii vor consuma cu siguranţă produse gastronomice tradiţionale, sugerează asocierea unui vin românesc obţinut din soiuri vechi româneşti, tradiţionale, chiar busuioaca sau un vin spumant.

“Asociem carnea roşie cu vinuri roşii”

Cadrul didactic a explicat că asocierile clasice între vin şi un preparat gastronomic ţin de culoare vinului, dar şi de gradul lui de dulceaţă şi de aroma adusă în cavitatea bucală. Cintia Colibaba a explicat, însă, că este important şi gustul personal, iar decizia trebuia să ţină cont şi de acest lucru, nu doar de reguli.

„De regulă asociem carnea roşie cu vinuri roşii, putem bineînţeles să ne jucăm cu aceste asocieri şi să încercăm un vin alb, un spumant, de ce nu, cu o friptură în sos sau inclusiv un vin de desert pentru aceste preparate mai complexe, cu un profilul senzorial care cere un vin cu aciditate mare sau chiar un vin cu o concentraţie alcoolică uşor ridicată.
În cadrul Laboratorului de Oenologie testăm, creăm şi sperăm că şi obţinem produse de calitate, inclusiv spumante, inclusiv aşa numitele vinuri «orange wine», cu maceraţie lungă pe pieliţă sau pe boştină. Vinurile spumante obţinute de noi sunt din punct de vedere tehnologic clasificate drept metodă tradiţională, lucru care le aduce foarte aproape de faimoasele şampanii”, a completat Cintia Colibaba.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.9 ° C
4.6 °
3.9 °
96 %
2.8kmh
100 %
S
7 °
D
15 °
lun
16 °
mar
17 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mai bine ar fi în vacanță, dar pe viscolul ăsta e bun și teatrul.

EDITORIAL

În mod normal, un editorialist de la o publicație provincială ar fi trebuit să abordeze subiecte de interes local, cum ar fi demonstrația din...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...