Masteranzii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV), alături de profesorii lor, realizează o serie de experimente cu unul dintre cele mai îndrăgite soiuri de vinuri din România: Busuioaca de Bohotin. Potrivit Ziarul de Iaşi, aceştia experimentează, folosind diferite tehnologii de producţie şi struguri din soiul Busuioacă de Bohotin, comportă licoarea în diferite circumstanţe. Scopul este acela de a transmite rezultatele ulterior către producători şi marile crame din România.
Şeful lucrărilor dr. ing. Cintia Colibaba, care lucrează alături de studenţi în acest proiect, a precizat că, în perioada sărbătorilor de iarnă care urmează, fiindcă românii vor consuma cu siguranţă produse gastronomice tradiţionale, sugerează asocierea unui vin românesc obţinut din soiuri vechi româneşti, tradiţionale, chiar busuioaca sau un vin spumant.
„Asociem carnea roşie cu vinuri roşii”
Cadrul didactic a explicat că asocierile clasice între vin şi un preparat gastronomic ţin de culoare vinului, dar şi de gradul lui de dulceaţă şi de aroma adusă în cavitatea bucală. Cintia Colibaba a explicat, însă, că este important şi gustul personal, iar decizia trebuia să ţină cont şi de acest lucru, nu doar de reguli.