spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTVârsta legală în România. Ce limitări şi drepturi apar în funcţie de...

Vârsta legală în România. Ce limitări şi drepturi apar în funcţie de ani

În România vârsta legală la care o persoană este considerată a deveni majoră, adică are drepturi şi obligaţii depline în faţa legii, este 18 ani. Aceeaşi convenţie este în mai multe dintre regiunile lumii, însă sunt și state în care vârsta maturității este de 16, 19 sau 21 de ani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Unul dintre drepturile care vin la pachet cu majoratul, pe lângă cel de a vota, este acela de a obţine permis de conducere, însă asta nu înseamnă că până la această vârstă adolescenţii nu se pot urca la volan deloc.  Astfel, legislația permite să conduci unele autovehicule încă de la vârsta de 16 ani. Pașii sunt asemănători cu cei ai obținerii categoriei B. Va fi nevoie să faci școala de șoferi și să susții probele teoretice și practice ale examenului. De asemenea, acordul părinților este obligatoriu.

Opțiunile de mașini pentru 16 ani sunt destul de limitate.

Reguli diferite în alte ţări

Aceste reguli diferă în alte țări. De exemplu, poți conduce la 16 ani cu însoțitor orice mașină, în țări precum Statele Unite ale Americii sau Canada. Regulile sunt, însă foarte stricte. Astfel, americanii și canadienii au de urmat mai multe niveluri, care pun accent pe dobândirea experienței. La început, nu au voie să conducă singuri, nu pot lua alte persoane în mașină (cu excepția însoțitorului) și nu au voie să circule noaptea.

La nivel european, Germania le permite adolescenților să-și ia permisul de conducere de la 17 ani. O altă regulă este cea cu privire la locul din dreapta șoferului. Astfel că, potrivit legii, copii pot ocupa locul din față de la 12 ani. Totodată, copiii cu înălțimea de peste 1,35 cm trebuie să poarte obligatoriu centura de siguranță adaptată greutății și înălțimii lor. Este interzis transportul pe scaunul din față al mașinii sub vârsta de 12 ani, chiar dacă cel mic este ținut în brațe de un adult.

De la ce vârstă poate apărea consimţământul pentru activităţi sexuale

Vârsta legală la care se consideră că este capabilă o persoană să accepte activități sexuale variază de la 11 la 21 ani în diferite țări din întreaga lume. Unele națiuni, cu toate acestea, nu au o vârstă specifică de consimțământ, deoarece interzic relațiile sexuale în afara căsătoriei.

În România, vârsta legală la care o persoană poate fi de acord cu o relație sexuală este de 14 ani. Acesta urmează să crească, însă la 16 ani, potrivit unei propuneri care va fi supus votului deputaților după vacanța parlamentară.

Orice raport sexual comis cu un minor care nu a împlinit 16 ani va fi pedepsit cu închisoare de la 7 la 12 ani. Raportul sexual cu un minor nu se sancționează dacă diferența de vârstă dintre făptuitor și victimă nu depășește 4 ani și doar dacă nu are loc în situații agravante.

Actul sexual cu un minor, cu vârsta între 15 și 16 ani, săvârșit de un major, diferența dintre cei doi fiind de cel puțin 5 ani, se va pedepsi cu închisoare de la unul la cinci ani.

Vârsta la care te poţi căsători

Reguli sunt şi în ceea ce priveşte căsătoria. Astfel începând cu anul 2007, vârsta legală pentru căsătorie în România este de 18 ani, cu mențiunea ca în unele cazuri „pentru motive temeinice” se poate aproba legal căsătoria de la 16 ani.

În 2007, Legea nr. 288/2007 a egalizat vârsta minimă de căsătorie a femeilor și bărbaților – înainte de această lege, vârsta era de 16 ani pentru femei, și pentru motive temeinice 15 ani.

Când poţi dona sânge

Reguli sunt și pentru cei care vor să doneze sânge. Astfel, pot dona sânge persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

Prelevarea de celule stem hematopoietice medulare sau periferice de la minori se poate face numai cu consimţământul minorului, dacă acesta a împlinit vârsta de 10 ani, şi cu acordul scris al ocrotitorului legal, respectiv al părinţilor, tutorelui sau al curatorului. Dacă minorul nu a împlinit vârsta de 10 ani, prelevarea se poate face cu acordul ocrotitorului legal.

Operația de schimbare de sex nu se efectuează, în general, copiilor sub vârsta de 18 ani, deși, în cazuri rare, poate fi efectuată adolescenților dacă furnizorii de servicii medicale sunt de acord că există un beneficiu pentru a face acest lucru.

De la ce vârstă poţi munci

Vârsta minimă de la care poate fi angajat un român este de 16 ani, iar minorii care au împlinit această vârstă nu au nevoie de acordul părinților sau al tutorelui. Totodată, este permisă angajarea adolescenților cu vârsta de minim 15 ani, dar numai cu acordul părinților sau al tutorelui legal, conform articolului 49 din Constituția României.

Potrivit legislației, prima carte de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani. În schimb, paşaportul simplu electronic poate fi obținut la orice vârstă.

Reguli pentru călătorii

Reguli de respectat sunt și atunci când o persoană minoră dorește să călătorească într-o altă țară. Astfel, în această situație, minorul poate părăsi țara dacă: este însoțit de ambii părinți; însoțit de unul dintre părinți, însoțit de reprezentantul legal; însoțit de o terță persoană (alta decât părinții sau reprezentantul legal). Poate părăsi țara minorul cu domiciliul/reședința în străinătate; minorul care urmează să beneficieze de tratament medical în străinătate sau minorul care participă la studii sau concursuri oficiale în străinătate.

În România nu există o vârstă legală referitoare la consumul de alcool, dar vârsta minima de cumpărare este de 18 ani. De asemenea, un minor nu are voie să fumeze sau să utilizeze un produs din tutun care nu este destinat fumatului sau un produs utilizat în același mod ca produsele din tutun.

Tatuaje doar după 18 ani

Iubitorii de tatuaje sau pierceuri trebuie să aștepte până la vârsta majoratului pentru a-și putea imprima diverse pe piele. Potrivit legii, este interzisă efectuarea operațiunilor de piercing corporal persoanelor cu vârsta sub 16 ani și de tatuaj persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Este interzisă tatuarea persoanelor cu vârsta sub 16 ani chiar dacă există acordul părintelui, tutorelui sau curatorului, după caz. Se pot executa manevre de piercing, tatuaj și/sau micropigmentare la persoanele minore numai în situația în care minorul este însoțit de părinte, tutore sau curator, dupa caz, care să declare în scris, pe versoul declarației pe propria răspundere, în fața operatorului, faptul că minorul are permisiunea acestuia pentru efectuarea procedurii.

Este interzisă efectuarea piercingului organelor genitale la persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

În cazul jocurilor de noroc, vârsta legală în România este de 18 ani la fel ca în multe țări din Europa. Există câteva excepții, cum ar fi Germania, Irlanda și Belgia, unde vârsta legală pentru jocuri de noroc este de 21 de ani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-2.1 ° C
0.6 °
-2.3 °
90 %
2.6kmh
93 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...