Proprietarii botoșăneni cu centrale pe gaz vor plăti o taxă de poluare. Eliminarea dreptului industriașilor de a polua gratuit, impozitarea emisiilor de gaze de încălzire și a automobilelor, crearea unui fond social pentru tranziție: acestea sunt doar câteva dintre prevederile acordului încheiat sâmbătă seara cu privire la o reformă cuprinzătoare a pieței carbonului.
După mai bine de 30 de ore de discuții intense, negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns peste noapte la un acord pentru a crește obiectivele și a extinde domeniul de aplicare al pieței carbonului, potrivit unui comunicat de presă al PE.
UE va elimina treptat cotele de emisii gratuite
În prezent, pentru a-și acoperi emisiile de CO2, producătorii de energie electrică și industriile mari consumatoare de energie (oțel, ciment) din UE trebuie să cumpere „permise de poluare” din cadrul schemei europene de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), instituită în 2005 și aplicabilă la 40% din emisiile continentului. Cotele totale create de țări au fost reduse în timp pentru a-i determina pe acești mari producători să polueze mai puțin.
Reforma propusă în iulie 2021 de către Comisia Europeană urmărește să consolideze acest obiectiv pentru a îndeplini dezideratele de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Pactul verde al UE. Pe baza acordului încheiat, ritmul de reducere propus va accelera până la o reducere de 62% până în 2030 față de 2005 (de la un obiectiv anterior de 43%), ceea ce înseamnă că marile companii industriale vor fi obligate să își reducă emisiile cu 62%.
În schimbul introducerii unei „taxe pe dioxid de carbon” la frontieră, UE va elimina treptat cotele de emisii gratuite pe care le-a distribuit până acum industriașilor europeni pentru a le permite să concureze cu țările terțe. Cel puțin 48,5 % din aceste „cote de poluare” gratuite vor fi eliminate până în 2030 și vor dispărea complet până în 2034, un calendar care a făcut obiectul unor controverse aprinse între Parlamentul European și Consiliul UE.